HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Mayıs 2019 Cumartesi Saat: 09:08

OTB’DE “ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ VE KÜMELENME” ÇALIŞTAYI

Türkiye-Avrupa Birliği İş Dünyası Diyaloğu Hibe Programı” kapsamında düzenlenen “Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Kümelenme” konulu bilgilendirme ve yönlendirme Çalıştayı  Ordu Ticaret Borsası (OTB)’da gerçekleştirildi. Çal
OTB’DE “ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ VE KÜMELENME” ÇALIŞTAYI

Türkiye-Avrupa Birliği İş Dünyası Diyaloğu Hibe Programı” kapsamında düzenlenen “Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Kümelenme” konulu bilgilendirme ve yönlendirme Çalıştayı  Ordu Ticaret Borsası (OTB)’da gerçekleştirildi.

Çalıştaya Ordu Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören, OTSO Başkanı Servet Şahin, kurum ve kuruluş temsilcileri ile KOBİ temsilcileri katıldı.

Çalıştayda açılış konuşması yapan OTB Yönetim Kurulu Başkanı Ziver Kahraman şunları söyledi;

“Sizleri, kurumum, meclis üyesi arkadaşlarım ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. Dünya, teknoloji sayesinde fikrî ve fiziki anlamda hızla değişirken, artık taraflar birbirlerine çok daha hızlı erişmektedir. Klişe tabirle “Dünya artık küçük bir köy hâline dönüşmüştür.” Artık mesafelerin önemi kalmamaktadır. Mal ve hizmetlerin kalite kriterlerinden biri de “Hızlı erişim” olmuştur” dedi.

Bir mal ve hizmete ne kadar hızlı erişirseniz memnuniyetiniz de o oranda yüksek olurken, “Kaliteli” olarak nitelendirme eğiliminiz de artar diyen Kahraman, şöyle devam etti; “Artık üretim süreci geleneksel kalıplardan sıyrılmaktadır. Aynılar aynı coğrafi mekânlarda bir araya gelmeyi tercih etmektedir artık. Bu “Tercih” bir anlamda, üretimin ve ticarete yön veren ekonomik hayatın gerekliliğindendir. Değişen ve gelişen şartlar, etkin ve adil, yok edici değil birbirini yaşatan akılcı rekabeti desteklemektedir. Taraflar, rakiplerine kendilerini kapamak yerine onlarla bir araya gelerek, aleniyet içerisinde rekabet ederek kazanmakta ve büyüyebilmektedir.

Aynı iş kolundaki üreticilerin ve onları destekleyenlerin bir araya gelmesi şeklindeki yaklaşım “Kümelenme”nin en kısa ve yalın tanımıdır. Çok değerli hocamız tarafından konunun detayına birazdan girilecek olup; ben kısaca kümelenmenin sağladığı, sağlayacağı avantajların önemli birkaç tanesine değinmek istiyorum.

Firmaların ve destekçilerinin, bir arada bulunarak rekabet etmeleri, kümelenme içindeki firmalara maliyet avantajı kazandıracaktır. Ölçek ekonomisi anlamını bulacak, optimal ölçekte yatırım ve üretim söz konusu olacaktır. Kalite ve verim anlam kazanarak, kaliteli ve yüksek verimli üretim süreci başlayacaktır. İş gücü ve istihdama katkı sağlanacaktır.

İhracat ve yeni şatış teknikleri gelişecek, firmaların rekabet gücü artacaktır. Teknolojik yenilikler hemen karşılık bulacak ve rağbet görecektir. Yerel ve global rekabetin kuralları içselleştirilip, oyun, kuralına göre oynanacaktır” diye konuştu.

 

Kahraman, Ar-Ge ve Ür-Ge’nin önemi artacak, kaynakların etkin ve verimli kullanılması tesis edileceğine dikkat çekerek; “Tüm bunlar ekonomik büyümeyi, ekonomik büyüme de topyekûn kalkınmayı sağlayacaktır. Biz, Ordu Ticaret Borsası olarak, üretim ve pazarlama sürecinde büyüme ve kalkınma hamlelerine olumlu katkısı sağlayacak her projenin içinde olmaya, her projeden haberdar olmaya büyük önem veriyoruz.

Üniversite-Sanayi İşbirliğine önem verirken bu ilişki ağında ilk ya da tüm hamleleri üniversiteden beklemek gibi bir gafletin içinde de değiliz. Üniversiteler bilim üreten merkezlerdir ve bize düşen; üniversiteler tarafından üretilen bilimsel çıktıları talep edip ekonomik hayata uygulamaktır.

 “Talebi olmayana hizmet vermek”  gibi bir aksiyon almıyorlar diye üniversiteleri sorumlu ya da yetersiz görmek doğru bir bakış açısı değildir.

Ordu Üniversitesi ile birçok proje yürüttük ve hâlâ da yürütmeye devam ediyoruz. Kümelenme modeli için de, bilimsel yaklaşımlardan faydalanmak üzere üniversitelerimizden, onların bilgi birikiminden istifade edeceğiz.

Üniversite-Sanayi İşbirliği’nin lokomotifi, sanayi sektörünün ortaya koyacağı taleptir. İşte bu türden çalıştaylarla sanayi sektörü bir anlamda ihtiyaç tespiti ve analizi yaparak, talep yöntemlerini de öğrenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız