HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
25 Mayıs 2019 Cumartesi Saat: 10:25

BAYRAKTAR; “ÇİFTÇİMİZ VE ÜRETİM DAHA FAZLA DESTEKLENMELİDİR”

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarımda Milli Birlik Projesi taslağı kamuoyunun gündemini yoğun bir şekilde meşgul ettiğini belitti. Bayraktar, tarımla ilgili her çalışma öncelikle çiftçimizi ilgilendirdiği söyleyerek genel kurul
BAYRAKTAR; “ÇİFTÇİMİZ VE ÜRETİM DAHA FAZLA DESTEKLENMELİDİR”

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarımda Milli Birlik Projesi taslağı kamuoyunun gündemini yoğun bir şekilde meşgul ettiğini belitti.

Bayraktar, tarımla ilgili her çalışma öncelikle çiftçimizi ilgilendirdiği söyleyerek genel kurul seçimlerinin ardından yaptığı değerlendirmede; “Çiftçimizin Anayasal meslek örgütü olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin görüşlerinin alınmasından daha tabii bir şey olamaz. Ama bu yapılmadı.

Nitekim, bu durum dikkate alınmış olacak ki bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Tarım Şûrası Yönetmeliği ile oluşturulan Şûra Yürütme Kurulu’na çiftçimizin anayasal meslek örgütü TZOB da üye olarak dahil edildi. 7 kişiden oluşacak Şûra Yürütme Kurulu’nun kalan 6 üyesinden 5’i Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı ve bakanlık personelinden, 1’i ise öğretim üyeleri arasından seçilecek. Şunu söylemekte fayda var. Biz çiftçimizin yararına olan her politikayı destekleriz. Projeler ülke tarımının ve çiftçimizin yararına mı yoksa zararına mı olacak? Biz, çiftçimizin zararına olan politikalara karşı çıkarız. Bizim tek kıstasımız budur” dedi.

Çözümün de belli olduğuna dikkat çeken Bayraktar, şöyle devam etti; “Tarımda her proje üretim, ihracat ve çiftçi odaklı olmalıdır. Çiftçimiz ve üretim daha fazla desteklenmelidir. Zaten yapısal sorunlar çözüldüğünde tarımın sorunları da büyük ölçüde aşılmış olur. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları olarak projelerimizle de çiftçimizin hizmetindeyiz.

Nitekim 200’ün üzerinde Avrupa Birliği projesi yürüttük. 11,4 milyon avro kaynak aktarılmasını sağladık. Bunun yanı sıra Birliğimiz ve odalarımız hemen her alanda yeni projeler de gündeme getiriyor. Bu yolla da milyonlarca liralık kaynağın çiftçimiz için kullanılmasını sağladık, sağlamaya devam edeceğiz. Ziraat Odaları ve Birlik olarak çiftçimizin hakkını hemen her platformda sonuna kadar savunuyoruz.

Sadece Ankara’da, masa başında değil, il il, ilçe ilçe, köy köy dolaşarak, yerinde dinleyerek çiftçilerimizin sorunlarını tespit ediyor, taleplerini ve önerilerini alıyoruz. Hemen her sorunu rapor haline getiriyoruz. Hükümetimize, siyaset kurumuna raporlarımızı, sorunları, tespitlerimizi ve çözüm önerilerimizi iletiyoruz.

Cumhurbaşkanlarımızın, siyasi parti temsilcilerimizin, bakanlarımızın, bürokratlarımızın katıldığı toplantılar düzenliyor, ziyaretlerde bulunuyor, Birliğimizde ağırlıyoruz. Birliğimizin Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisleri, muhabirleri sahada çalışmalar yaptı. Çiftçilerimizin sorunlarını yerinde gördü, tespit ederek rapor haline getirdi, önerilerde bulundu, yetkililerle bir araya geldi ve sorunları aktardı.    Birlik müfettişleri, sadece teftiş için Ziraat Odalarımıza gitmedi, çok sayıda Ziraat Odamıza rehberlik hizmeti verdi, iş ve işlemlerde mevzuat birliği sağlanması için çalıştı” diye konuştu.  

TZOB Genel Başkanı olarak, SGK Yönetim Kurulu’ndaki görevi vesilesiyle, çiftçilere ve Ziraat Odalarına yönelik çok önemli düzenlemelerin çıkarılmasına katkıda bulunma fırsatı olduğunu da anımsatan Bayraktar, BAĞ KUR prim kesintileri, kadın çiftçiler, emeklilik ve sigorta konularında da şu ifadelere yer verdi;

“6111 sayılı Kanunla sattıkları ürün bedelleri üzerinden 1994 yılından bu yana BAĞ-KUR prim kesintisi yapılan, Ziraat Odası’na da kayıtlı çiftçilerimize geriye yönelik yapılandırma hakkı getirildi. Ancak kadın çiftçilerimiz, 2003 yılından önceki dönemler için aile reisi olmamaları nedeniyle borçlanamadılar.

2012 yılında bu mağduriyet giderildi. Kadın çiftçilerimiz, hak kazandıkları dönem için gecikme cezası ve gecikme zammı da ödemedi.
65 yaş ve üzeri çiftçilerimiz, talep etmeleri halinde, tarım BAĞ-KUR’u primi ödemelerinden muaf tutuldu.
Yine çabalarımız sonucu tarım BAĞ-KUR’undan emekli olup da çiftçilik yapmaya devam eden çiftçilerimizin emekli maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırıldı.

Prim ödeyemeyecek durumda olan çiftçilerimize muafiyet sağlandı. Çiftçilerimizin sattıkları ürün bedelleri üzerinden alınan yüzde 5 oranındaki tarım BAĞ-KUR prim kesintisi, girişimlerimizle sadece borcu olan çiftçilerimize ve borcu oranında yapılmak üzere yüzde 2’ye indirildi. 

Yine malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin 5 puanının Hazine tarafından karşılanması uygulamasına dahil edilmesini sağladık. Durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamının ihyası sağlandı. Ayrıca çiftçilerimiz diğer bir statüde çalışmaları halinde sattıkları ürün bedelleri üzerinden tarım BAĞ-KUR kesintisi yapılmadı. Yine, Ziraat Odalarının, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanları bildirmemekten dolayı kesilen idari para cezaları silindi. Tarım BAĞ-KUR prim borçları yeniden yapılandırıldı. Doğal afete uğrayan çiftçilerimizin sigorta prim borçları ertelendi.

Taleplerimiz üzerine tarım BAĞ-KUR’lu kadın çiftçilerimize doğum borçlanması imkanı getirildi. Düzenlemeyle 3 çocuğu olan kadın çiftçilerimiz 6 yıla kadar borçlanabilecek.
Ayrıca, genel sağlık sigortası ve sigorta prim borçlarına yapılandırma hakkı getirildi.

Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Ziraat Bankası ile yaptığımız protokolle, sigorta prim borcu olan çiftçilerimize, kredi imkanı tanındı ve emekli olmaları sağlandı. Çiftçilerimizin mağduriyetlerini, Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili bakanlıkların duyarlı yaklaşımlarıyla önemli ölçüde çözmeyi başarıyoruz. Verdikleri katkılardan dolayı kendilerine huzurunuzda teşekkür ediyorum.

Burada, tarım BAĞ-KUR primlerinin yüksekliğinden de bahsetmek istiyorum. Çiftçimizin durumu malum. Buna karşın primler çok yüksek. Zor geçinen bir kesimin aylık 764 lira 96 kuruş tarım BAĞ-KUR primi ödemesi mümkün mü?

5 puanlık Hazine indiriminin tarım kesimine uygulanmasını sağladık ama yine de çiftçimiz 654 lira 10 kuruş prim ödemek durumunda kalıyor. Prim miktarı asgari ücret ve prim gün sayısına göre hesaplanıyor.

Asgari ücret artıyor. 2008 yılında 15 gün olan aylık prim gün sayısı her yıl 1 gün yükseliyor. 2019’da 26’ya çıktı. 2023’de 30 olacak. Bu demektir ki tarım BAĞ-KUR primleri daha da artacak. Bu primler olduğu sürece tarımda kayıt dışılık sürer. Tarımda erkeklerin yüzde 78,2’si, kadınların yüzde 95’i kayıt dışı çalışıyor. Toplamda bu oran yüzde 85,2’yi buluyor.

Çiftçilerimizin yaş ortalaması 55 oldu. Çünkü gençler tarımda kalmak istemiyor. Asgari ücretle iş bulan çiftçimiz hemen tarımı bırakıyor. İstihdamda tarımın payı son bir yılda yüzde 17,7’den yüzde 17,1’e indi.”

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız