HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
2 Ekim 2019 Çarşamba Saat: 08:19

MALİ MÜŞAVİRLER EĞİTİMDE

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş : “Mali Müşavirlere Uzlaştırmacı olarak güvenen hukuk sistemi kendi mesleği ile ilgili işçi işveren ve ticari uyuşmazlıklarda Arabulucu olarak güvenmiyor. Biz bu çeli
MALİ MÜŞAVİRLER EĞİTİMDE

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş : “Mali Müşavirlere Uzlaştırmacı olarak güvenen hukuk sistemi kendi mesleği ile ilgili işçi işveren ve ticari uyuşmazlıklarda Arabulucu olarak güvenmiyor. Biz bu çelişkiyi ortaya koyuyoruz.

Biz Mali Müşavirlere ekmek çıksın, iş çıksın diye değil. Hukukun adaletin daha hızlı daha çabuk ve daha doğru karar vermesinin tecellisine mesleki birikimimizi ve mesleki yetkinliğimiz ile katkı yapmak için Mali Müşavirlere Arabuluculuk yapma hakkının verilmesini savunuyoruz” dedi.

Ordu Mali Müşavirler Odası İle İstanbul Medipol Üniversitesi Arasında İmzalanan Protokol çerçevesinde odada düzenlenen “Ceza Muhakemesinde Uzlaştırmacı Eğitimler”i Prof. Dr. Enver Sarı ve Araş. Gör. Yağmur Tazegül tarafından verilmektedir. 30 kursiyerin katılımı ile gerçekleştirilecek ve 4 gün sürecek eğitimler Ordu Mali Müşavirler Odası Ertuğrul Yüksel Konferans salonunda başladı.

Eğitim programı başlangıcında konuşan Oda Başkanı Bahadır Baş, “Artık meslek mensuplarımızın ve stajyerlerimizin yeni iş alanlarında kendilerini geliştirmelerine ihtiyacı var.  Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri, Uzlaştırmacılık, Bilirkişilik, Tahkim gibi alanlara mutlaka meslek mensuplarının girmesi gerekiyor.  Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi, arabuluculuk, uzlaştırmacılık, tahkim çok önemli. Türkiye’ de devasa hukuk dosyaları var devasa çözümsüz olaylar var. Özellikle uzlaştırmacılık konusu caza muhakemesinde biriken işlerin önden çözülebilmesi için hazırlanmış bir müessesedir. 

Hukuk, ceza muhakemesin de mağdur ile suçu işleyeni bir araya getirip bir uzlaştırma yeteneğini muhasebecilere verebiliyorsunuz hukuk eğitimi aldığı için, ama ticari uyuşmazlıkta veya işçi-işveren uyuşmazlığın da ki asıl bizim işimizin en önemli kısmını en fazla odaklandığımız iş de arabulucu olmamızı istemiyorsunuz. Sebebi de arabulucu bir ilam veriyor.

İlam mahkeme kararı yerine, hakim kararı yerine geçer muhasebeciler bunu veremez diyorsunuz. Biz buna katılmıyoruz. Bir işçi işveren uyuşmazlığını en iyi çözecek kişiler, ticari uyuşmazlığı en iyi çözecek grup muhasebecilerdir. Mali Müşavirlere Uzlaştırmacı yetkisi değil Arabulucu yetkisi verilmelidir.

Tekrarlamakta fayda görüyorum Mali Müşavirlere Uzlaştırmacı olarak güvenen hukuk sistemi kendi mesleği ile ilgili işçi işveren ve ticari uyuşmazlıklarda  Arabulucu olarak güvenmiyor. Biz bu çelişkiyi ortaya koyuyoruz. Biz Mali Müşavirlere ekmek çıksın iş çıksın diye değil. Hukukun adaletin daha hızlı daha çabuk ve daha doğru karar vermesinin tecellisine mesleki birikimimizi ve mesleki yetkinliğimiz ile katkı yapmak için Mali Müşavirlere Arabuluculuk yapma hakkının verilmesini savunuyoruz.

Odamızda 36 saati teorik, 12 saati uygulama olmak üzere toplam 48 saat eğitim gerçekleştirilecek uzlaştırmacı eğitimcilerinden sonra Adalet Bakanlığının açıklayacağı sınavlara girecekler bu sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak ve uzlaştırmacı olarak görev yapabilecek. Eğitimlere katılmayan ve sınavda başarı elde edemeyenler, uzlaştırmacı olamayacak.

Uzlaştırmacılar, istedikleri ağır ceza mahkemesi ve cumhuriyet başsavcılığı yargı çevresinde görev üstlenebilecekler. Avukatların, hukuk fakültesi mezunlarının ve hukuk öğrenimi alanların yanı sıra siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden mezun olanların da zorunlu eğitimlere katılarak uzlaştırmacı olabileceklerdir.

Uzlaştırmacı eğitimlerine katılabilmek  için üniversite eğitimi döneminde anayasa hukuku, ceza hukuku, ceza muhakemesi hukuku, hukuk başlangıcı, hukuka giriş, hukukun temel kavramları, temel hukuk, ticaret, iş ve borçlar hukuku derslerinden en az 2’sini almış olmaları gerekiyor.

Eğitimlere katılanlara teşekkür ediyorum. Medipol üniversitesine işbirliği için hocalarımıza ise emekleri için teşekkür ediyorum.” Dedi

 

 

Anahtar Kelimeler : MALİ, MÜŞAVİRLER, EĞİTİMDE

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız