HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Kasım 2019 Cumartesi Saat: 09:02

“İLGİSİZLİĞİNİZİN FATURASI 150 MİLYON LİRA”

MİLLETVEKİLLERİNE, NEDEN GÖREVİNİZİ YAPMADINIZ? DİYE SORAN ŞAHİN;
“İLGİSİZLİĞİNİZİN FATURASI 150 MİLYON LİRA”

Ordu Ziraat Odası Eski Başkanı, Ulusal Fındık Konseyi Eski Başkan Vekili Onur Şahin, iktidar milletvekillerinin ve ziraat odalarının ilgisizliğinin faturası Ordu iline 51 milyon, Karadeniz fındık üreticilerine 150 milyon lira olduğunu söyledi.

Alan Bazlı Gelir Destek ödemelerine dikkat çeken Şahin, yaptığı değerlendirmede; “Yüzlerce tarım ürününün yetiştirildiği ve milyonlarca üreticinin geçimini sağladığı ülkemiz her yıl  ürün bazında desteklemelere tabi tutulmakta olup, fındık üreticilerinin ana destek kalemini 2009 yılından itibaren ödenmekte olan Alan Bazlı Destek ödemesi oluşturmaktadır.

                2009-2010-2011 yıllarında 150 TL/ dekar olarak 3 yıl süreyle verilen destek, dönemin Ordu Milletvekili ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in önemli desteği ve özelliklede yıllar itibariyle desteğin artırılarak uygulanması yönündeki önerisiyle 28/1/2013 Tarih, 2013/4245     sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla tekrar 3 yıl daha destek verilmesine devam edilmiş,  bu kapsamda, 2012 yılı için  : 150 TL/ dekar, 2013 yılı için   : 160 TL/ dekar, 2014 yılı için : 170 TL / dekar    olarak  fındık üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği  ödemesi uygulanmıştır.

 2014 yılından itibaren alan bazlı gelir desteği artırılmamıştır. İki dönem 3 yıllık dönemler halinde uygulanan alan bazlı gelir desteği 2015 yılından itibaren terkedilerek yıllık olarak verilmeye başlanmış ve diğer tarım destekleri zaman içinde artırılırken, fındık üreticilerine verilen alan bazlı gelir desteği 2015-2016-2017-2018 ve en son 23/10/2019 tarih ve 1691 cumhurbaşkanı kararında açıklanan 2019 yılı desteğinde de hiç artış yapılmayarak 6 yıl süreyle 170tl/ dekar olarak uygulanmaktadır” dedi.     

Fındık dışında diğer tarım desteklerinin de artırıldığına ayrıca dikkat çeken Şahin, Son 6 yıl içinde mazot- gübre desteğinde en az artış %79 ile fındık ürününde olurken çayır-mera alanlarına verilen destek dahi %156 oranında artırıldığını söyleyerek; “Son 6 yılı kapsayan tüm tarımsal destekler incelendiğinde Fındık ürününün Mazot-Gübre desteğinde en az artış yapılan, Alan bazlı- Havza Bazlı destekler kapsamında ise tek artışı yapılmayan ürünün Fındık Ürünü olduğu inkar edilemeyecek bir gerçektir” diye konuştu.

Milletvekillerine seslenerek, başta Ordu milletvekilleri olmak üzere Karadeniz iktidar milletvekillerine sormak gerekir. Siz Ankara’da ne yapıyorsunuz? Sorusunu da soran Şahin; “Fındık tüm Karadeniz Bölgesini ilgilendirmekle birlikte öncelikli olarak Ordu ve Giresun ili için hayati öneme sahip olmakta, bu özelliği gereği de Ordu ve Giresun iktidar milletvekillerine büyük görev düşmektedir.

3 yıllık dönemler halinde destek kararnameleri açıklanırken bundan vazgeçilerek yıllık kararnamelere dönülmesi ve daha da önemlisi tüm tarım destekleri son 6 yıl içinde % 30 – 400’ lere varan oranlarda artış sağlanırken,  fındık üreticilerine verilen alan bazlı  desteğin 6  yıl hiç artırım yapılmayarak  aynı bırakılması, mazot- gübre desteğinde ise en az artış oranının fındık ürününde yapılması  bölge iktidar milletvekillerinin ilgisizliğinden ve memleketlerinin ana sorunlarına dair bilgisizliğinden başka bir şey değildir.

            Bölge iktidar milletvekilleri Ankara’da ne yapmaktadır? Şayet, ilçe şenliklerine gitmekten, il içindeki memurların atama güzergahını belirlemekten kendilerini seçen insanların sorunlarıyla ilgilenme ve çözüm bulmaya zaman ayıramıyorlarsa, meclisteki danışmanları ne işe yapmaktadır? İl ve ilçe teşkilatları ve başkanları ne yapmaktadır? Ordu fındık üreticilerinin, diğer üreticiler gibi verilen desteklerin artırılması yönünde neden görevinizi yapmadınız?

           Başta Ordu olmak üzere Karadeniz Bölgesi milletvekillerinde kendi illerinin sorunlarıyla ilgisizliğin faturasını,  122 bin Ordu fındık üreticisi asgari 51 Milyon, Karadeniz fındık üreticileri 150 Milyon liralık gelirden mahrum bırakarak ödemiştir” şeklinde konuştu.

Şahin, sözlerinin devamında; “Çok net olarak anlaşılmıştır ki, diğer bölgelerin milletvekilleri kendi illerine konu olan ürünlerin destek ödemelerini takip ederek yıllar itibariyle artış yapılmasını sağlamış, başta Ordu ili olmak üzere Karadeniz Bölgesi iktidar milletvekilleri temsil ettikleri insanların sorunlarına ve kazanımlarına ilgisiz kalmışlar. Görevlerini yapmamışlar ve bu ilgisizliğin bedelini fındık üreticileri 6 yıl süreyle destek ödemelerinde hiçbir artış alamayarak ödemişlerdir.            

2004 yılında Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşanan fındık ürününde don afeti sonrasında 2090 Sayılı Doğal Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yardım Yapılması Hakkında Kanun kapsamında oluşturulan hasar komisyonları arayıcılığı ile kanun kapsamında ödenmesi gereken hasar bedelleri tespit edilmiş, tespit edilen hasar ödeme bedeli üzerinden % 15, %15, %7 ve %7 olmak üzere %44 lük dilimi ödenmiş, geriye kalan Ordu ili için 91 Milyon, toplamda diğer illerle birlikte 161 Milyon liralık ödeme 2010 yılı bütçe kanununa konulan bir ek maddeyle ödeme imkanı ortadan kaldırılmıştır.

Fındık üreticilerinin bu kazanılmış hak kaybına da başta Ordu olmak üzere Doğu Karadeniz iktidar milletvekilleri seyirci kalmışlardır. O dönemin İl hasar komisyonu üyesi olduğum bu kayıp, belgelerle Ordu Tarım İl Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığının arşivlerinde durmaktadır.

           Fındık bölgesi iktidar milletvekilleri tarımsal desteklemelerle ilgili seçmeninin ve bölge halkının hak ve kazanımlarını koruma noktasında üstlerine düşen görevlerini yapmamanın cezasını fındık üreticileri ve bölge ekonomisi olarak çekmekteyiz” diye de konuştu.

Şahin, açıklamasında sonuç olarak ise şunları söyledi; “İlimizin ve Bölgemizin iktidar milletvekillerinin ilgisizliğinden kaynaklanan ve devam eden kayıplarımızı telefi etmemiz mevcut mevzuat çerçevesinde bugün itibariyle mümkün değildir.

               23/10/2019 Tarih, 1691 Cumhurbaşkanı Kararıyla 2019 yılı tarımsal destekler belirlenmiş olup, 2019 yılına ait belirlenen tarımsal destekleme ödemeleri 2020 yılı içinde ödenecektir.

                Fındık üreticilerinin uğradığı hak mahrumiyeti ancak 2020 yılına ait tarımsal desteklerin açıklanacağı ve 2020 içerisinde çıkarılacak ona olan Cumhurbaşkanı Kararıyla artırılmak suretiyle düzeltilebilecektir.

                 2020 yılında yayınlanacak olan Tarımsal Destek Kararnamesinin hazırlıkları bugünden itibaren yapılmak, son 6 yılda fındık üreticilerin yasadığı hak mahrumiyeti giderilmek zorundadır. Bunu sağlayacak olan da Ordu ve Karadeniz Bölgesi iktidar milletvekilleri ve bölge ziraat odalarıdır.

2020  YILI FINDIK ÜRÜNÜ ALAN BAZLI GELİR DESTEĞİ 200 TL/ DEKAR OLARAK UYGULANMALIDIR..

               Tarımsal desteklemelerle ilgili hazırlanan bu bilgi notu iktidar milletvekillerinin ve ziraat odalarının elini güçlendirecektir. Zira fındık üreticilerine bir ayrıcalık talep edilmemekte, diğer tarım ürünlerine uygulanan artışlardan fındık üreticilerine de uygulanması talep edilmektedir.

                      Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği 16 ilde uygulanmakta olup,  bu illerinin milletvekilleri ve ziraat odaları bir araya gelerek 2020 yılı içerisinde açıklanacak olan 2020 Yılı Tarımsal Destek Kararnamesiyle ilgili çalışmaya bugünden başlamalı ve bu çalışma gurubunun önderliğini de 122 bin destekten yararlanan üretici sayısıyla birinci sırada olan Ordu iktidar milletvekilleri ve ziraat odaları yapmak zorundadır.

                    2014 yılından itibaren 6 yılık zaman diliminde bir artış yapılmayan Fındık ürünü Alan Bazlı Gelir Desteği 2020 yılında yayımlanacak olan Kararnamede 200 TL / dekar olarak uygulanmalıdır. Bu haliyle dahi 6 yıl içinde artış oranı % 17,6 olacaktır ki bu artış oranı dahi diğer tarım ürünlerine uygulanan artış oranları dikkate alındığında en düşük seviyede kalmaktadır.

                     Başta Ordu olmak üzere,  tüm Karadeniz İktidar Milletvekillerini  ve varlık sebebi  üreticinin hakkını korumak olan  Ziraat Odalarını bu bilgiler ışığında aydınlatmanın yanında 2020 yılının tarım desteklerinin belirlenmesinde  göreve davet ediyorum.”                                                                          


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız