HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Kasım 2019 Cumartesi Saat: 09:09

“İNSANLAR KİME GÜVENECEĞİNİ BİLMİYOR!”

‘TACİZ’ OLAYLARINA DİKKAT ÇEKEN TİKENOĞLU:
“İNSANLAR KİME GÜVENECEĞİNİ BİLMİYOR!”

Ordu Fen Lisesi Rehber Öğretmeni Psikolog Danışman Mehmet Tikenoğlu, son günlerde gündem konusu olan “Taciz” olayları karşısında gazeteci Şafak Deliçakar’a değerlendirmelerde bulundu.

Tacizin tanımı, olay karşısında çocukların doğru söyleyip söylemedikleri, çocuk aile ve akraba ilişkileri, anne ve babanın çocuğu ihmal ve parçalanmış ailelerde çocukların durumları konuları üzerine önemli açıklamalarda bulunan Tikenoğlu, taciz konusunda ailelerde eğitimin önemine dikkat çekti.

 

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Tikenoğlu, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Son gün ve haftalarda ülke genelinde olduğu gibi Ordu’da da yine ara ara taciz vakalarıyla karşılaşmaya başladık. Önce psikoloji de taciz nedir? Sorusuyla başlamak istiyorum. Hangi hallerde tacizi anlarız?

Mehmet TİKENOĞLU: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Evet taciz, Psikoloji de duygu durumunu bozacak şekilde yapılan harekettir diye tanımlamaktayız.

Şafak DELİÇAKAR: Öğretmen öğrenci ilişkilerinde taciz tanımlaması hangi durumlarda ortaya çıkar?

Mehmet TİKENOĞLU: Olaya öğretmen öğrenci ilişkisi olarak değilde insan nedir diye bakmak gerekir. İnsan öfkesini ve arzusunu yenen bireydir. Eğer yenemiyorsa insan olmaktan çıkar. Bunun bir eğitimci taraftan yapılması daha travmatik bir durum ortaya çıkarır insanlar kime güveneceğini bilmiyor.

Biyolojik gelişimini sağlıklı tamamlamayan bireyler bu tarz eğilimleri daha fazla yapıyor, üzeri örtülüyor ve üzeri örtülen her şeyin altında kalmaya başladık. Çok önemli bir konu! Halbuki burada çocukların eğitilmesi ailelerin eğitilmesi gerekiyor. İyi dokunmanın, kötü dokunmanın ne olduğununun bilinmesi gerekiyor.

Öğretmenlerin de sınırlarını bilmesi gerekir. Öğretmen anne, baba, abi ve kanka rolüne girmemeli. Profesyonel olarak sınırı çizmesi gerekiyor. Eğitim camiası da bu konuyla ilgili eğitimden geçirilmeli.

Şafak DELİÇAKAR: Taciz olayında çocuğun samimiyetini, doğru söyleyip söylemediğini nasil tespit edebiliriz?

Mehmet TİKENOĞLU: Çocuk travmatik bir tepki vermeye başlamışsa olayın doğru olduğuna kanaat getirebiliyoruz. Ruh sağlığı bozuksa konuşma problemi varsa tuvaletini altına kaçırma gibi durumları mevcutsa konuşmayı iletişimi kesmişse buradan da anlayabiliriz. Aslında tabi ki bir uzman tarafından da görüş alınması gerekiyor. Fiziksel ekonomik psikolojik olarak daha az yapıya sahip çocuklarda bu oran daha fazla oluyor çünkü ihtiyaç sahibi oluyorlar çocuk bu durumda bir ihtiyacının giderildiğini sanıyor. Aileden gelen duygusal yoksunluk çeken çocuklar maddi yoksunluk çeken çocuklarımız maalesef daha çok bu duruma maruz kalıyor

Şafak DELİÇAKAR: Tacizlerin yüzde yetmişi akraba taraftan gerçekleştiriliyor bunu psikolojik olarak neye bağliyorsunuz?

Mehmet TİKENOĞLU: Tanımadığımız insanlara güvenme korkusuyla o kadar sıkıştırıldık ki ne geldiyse başımıza tanıdıklarımızdan geldi. İçeriyi görememeye ve içerde ki olayları örtmeye başladık. Bunu ortaya çıkaran insanların başına gelmedik kalmıyor. Bunu yapanları koruyan STK lar avukatlar var. Devlet bir şeyler yapacaksa bununla ilgili o insanlarla mahkeme sürecinde tekrar yüz yüze gelmeyi engellemeli. Burada yapılacak tek şey var hukuk gereğini yapmalı.

Şafak DELİÇAKAR: Anne Babanın ya da bakıcının çocuğu ihmal etmesi, tacize nasıl bir yol açıyor?

Mehmet TİKENOĞLU: Anne baba olmak kolaydır. Ama anne baba kalmak kolay değildir. Aile çocuğu nesne olarak görmeye başladıktan sonra bakıcıyada bırakabilir. Peki çocuğun duygusal durumu ne olacak bunu hiç önemsemiyoruz. Çocuk aradığı ilgiyi anne ve babadan göremeyince yakınlık gösteren ilk kişiye inanır. Çocuklarımıza ilk öğretmeniz gereken aslında hayırı öğretmek.

Şafak DELİÇAKAR: Parçalanmış ailelerin çocuklarının bu tür olaylarla karşılaşmaması için neler yapılmalı?

Mehmet TİKENOĞLU: Aile de bir taraf çekilince çocukta boşluk oluyor bunun doldurulmasına imkan yok o boşluk o kadar çok artıyor ki sizi yönetmeye başlıyor tavsiyem herkes birbirini sevsin sevmeyende sevmeyi denesin

Şafak DELİÇAKAR: Çocuk istismar edildiğini itiraf ettiğinde çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Mehmet TİKENOĞLU: Merhametle yaklaşılmalı ama bu asla acıma duygusu olmamalı profesyonel bir bakış çocuğu dinlemeli ona göre yaklaşılmalı.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Tikenoğlu, verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız değerlendirmeler için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

 

Mehmet TİKENOĞLU: Bende şahsıma böyle bir fırsat sağladığınız için size ve Ordu Yeni Haber Gazetesine çalışmalarınızda ve yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız