HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
5 Ocak 2020 Pazar Saat: 15:16

OKUMUŞ: BUNDAN SONRA CÜZDANA İHTİYACIMIZ OLMAYACAK!

Türk Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Ömer Okumuş, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
OKUMUŞ: BUNDAN SONRA CÜZDANA İHTİYACIMIZ OLMAYACAK!

Türk Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Ömer Okumuş, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Okumuş, röportajında rakamlara bakıldığında, memurlar açısından ne büyümenin, ne refah payının, ne de reel bir gelişmenin olmadığına dikkat çekti.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Okumuş, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Evet enflasyon ve memur maaş zamları rakamları açıklandı. Bu rakamlar doğrultusunda ilk düşünceleriniz nelerdir?

Ömer OKUMUŞ: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Evet Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre TÜFE % 0,74 artarken, yıllık bazda enflasyon %11,84 oldu. Açıklanan bu rakamla birlikte memurlarımız ve emeklilerimize %1,45 oranında enflasyon farkı ödenecek. 

Açıklanan bu rakamlara bakıldığında, enflasyonun yine memur maaşlarını erittiği net olarak görülmüştür. Memur ve emeklilerimize enflasyon farkı verilmesi memur maaşlarının reel olarak eridiğinin bir kez daha tescili anlamına gelmektedir. 

2019 yılında memurlarımız toplamda 2020 yılının Ocak ayı ile beraber sıfır zam almış oldular. Rakamlara bakıldığında, memurlarımız açısından ne büyümenin, ne refah payının, ne de reel bir gelişmenin olmadığı görülmektedir.

Şafak DELİÇAKAR: Peki toplu sözleşme süreci hakkında nasıl bir değerlendirme yaparsınız?

Ömer OKUMUŞ: İyi yönetilemeyen ve heba edilen toplu sözleşme dönemi ile birlikte kamu çalışanlarının hanelerine 2020 ve 2021 yılını da kayıp yazıldığı bir gerçektir. Ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen kesim olan kamu çalışanları ve emeklilerimizin zam oranlarının revize edilmesine yönelik olarak bir adım atılması zaruri bir hal almıştır. Gerçekler ortadayken, memuru ve emekliyi “Enflasyona ezdirmedik” söylemlerini kabul etmemiz mümkün değildir.

Kaldı ki gerçek enflasyon % 30’lara ulaşmışken rakamlarla oynama alışkanlığı ile enflasyon ancak bu kadar budanabilmiştir. Yıllık bazda akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar ortadayken; bu üç kaleme gelen zammın tüm kalemleri aynı oranda etkileyeceğini bilmek için Tüik’e de ihtiyaç yoktur. Tüik’e nazire yaparcasına vergi, harç ve cezalara yapılan zammın %22.58 olmasını nasıl izah edebiliriz? Anlaşılan o ki yetkili etkisiz malum-sen’in beceri sorununa iktidarın da kalem oyunu eklenince memur ve emekli her geçen gün daha da yoksullaşmaktadır.

Şafak DELİÇAKAR: Yetkili sendikanın süreç dahlinde tutumunu nasıl buldunuz?

Ömer OKUMUŞ: Bu noktadan sonra kamu çalışanına düşen, sorumluluğunun gereğini yapmak olmalıdır. O sorumluluğun gereği 10 yılımızı heba eden yetkili etkisiz malum-sen’e cezayı kesmektir. Biz iş bırakalım, birlikte eylem yapalım dedik onlar Maliye Bakanlığı önünde cüzdan bıraktılar. Şimdi anlaşılıyor ki bundan sonra cüzdana ihtiyacımızın olmayacağını daha o günden beyan etmişler. Bir milyonun üstünde üyesi olduğu için öğünenlerin kimin değirmenine su taşıdığı, kamu çalışanları ve emeklilerini yoksulluğa nasıl mahkum ettikleri herkesin malumudur. Bütün bunlara rağmen olup bitene sessiz kalacak, tepki göstermeyecek memurların şikayet etmeye de hakkı yoktur.

Şafak DELİÇAKAR: Son olarak enflasyon rakamları sizce gerçek rakamları yansıtıyor mu? Memur ve emekli adil nasıl bir zam bekliyordunuz?

Ömer OKUMUŞ: Biz memur ve emeklilerin insanca yaşayabileceği, hakkı olan maaş ve ücretleri almasını talep ediyoruz. Bu da gerçek enflasyon rakamları üzerinde maaş ve ücret zammıyla gerçekleşebilir. Enflasyon rakamına bağlı artışlar refah payı olmaksızın fakirleşmek ve yoksullaşmaktır. Gelin maaş ve ücret zamlarını elektrik, akaryakıt ya da doğalgaz artışlarına bağlayalım! Ya da gerçek enflasyonu belirleyip üstüne refah payını ekleyelim. Seçilenlerin görevi seçenlerin hakkını korumak, daha iyi şartlarda yaşamalarını tesis etmektir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Okumuş, yaptığınız değerlendirmeler ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor, 2020 yılında çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Ömer OKUMUŞ: Bende şahsıma ve sendikamız adına bu fırsatı sağladığınız için size ve Ordu Yeni Haber Gazetesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

                                    


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız