HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
31 Mart 2020 Salı Saat: 08:28

“ZİHİNSEL ENGELLİLER VE AİLELERİNE DESTEK İSTİYORUZ”

Engelliler konfederasyonu Ordu il meclis başkanı Ümit İşbakan, “Koronavirüs tedbirlerinde zihinsel engelliler ve ailelerine destek sağlanmasını istiyoruz” dedi. Koronavirus tedbirleri nedeniyle evde kalan farklı zihinsel gelişim gösteren
“ZİHİNSEL ENGELLİLER VE AİLELERİNE DESTEK İSTİYORUZ”

Engelliler konfederasyonu Ordu il meclis başkanı Ümit İşbakan, “Koronavirüs tedbirlerinde zihinsel engelliler ve ailelerine destek sağlanmasını istiyoruz” dedi.

Koronavirus tedbirleri nedeniyle evde kalan farklı zihinsel gelişim gösteren bireyler ve ailelerin çok zor durumda olduğunu ifade eden İşbakan, şunları söyledi: “Birçok çocuğumuzun ebeveyni aktif olarak çalışmaktadır. Federasyonumuza gelen bilgilere göre, çocuklarını teslim edebilecekleri rehabilitasyon kurumu ve okullar da kapalı olduğundan, üzülerek onlara sakinleştirici ilaçlar verip kapıyı üstlerine kilitleyerek işe gitmek zorunda kaldıklarını belirtmektedirler.

Cumhurbaşkanlığı, Milli Eğitim bakanlığı, Aile,Çalışma ve Sosyal hizmetler bakanlığı ve belediyelerden yaşanan sorunların çözümü için çok acil destekler bekliyoruz. Komşularımızdan da hoşgörülü olmalarını bekliyoruz.

Otizm, Down sendromu ve Mental sorunları olan farklı zihinsel gelişim gösteren engelli çocuk ve bireyler evde kalınca istemeyerek hem kendilerine hem de ebeveynlerine çok zor anlar yaşatıyorlar. Bazı vakalarda maalesef çocuklar hem kendilerine hem de annelerine zarar vermeye başladılar.

 Koronavirüs tedbirleri nedeniyle sokağa çıkamayan, okula gidemeyen, günlük akivite merkezlerine devam edemeyen farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk ve yetişkinlerin evde kalması rutinlerinin bozulması nedeniyle davranışlarında değişimlere sebep olmaktadır.

Hiperaktiviteleri artıp ev içinde koşturabilir, kendilerini ifade edemedikleri için öfkelenip yüksek sesler çıkarabilirler. Öfke nöbetleri bazen kendine ve ebeveynlerine zarar verme aşamasına gelebiliyor.

Ülkemizde farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk ve yetişkin bireylerin çoğunluğu anneleri ile yaşadıkları için ve fiziksel olarak da annelerinden güçlü oldukları için anneler çok zor durumlar yaşamaktadırlar.

Farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk ve yetişkin bireylerin rutinlerinde olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitsel çalışmaları ve belediyelerin merkezlerinde devam ettikleri el becerileri, boyama, resim, spor  v.b. aktivitelerini evlerinde yapabilmelerini sağlamak için uzaktan online aktivite programları hazırlanıp kullanmaları sağlanmalıdır.

Online hazırlanan etkinlik ve aktivite programları USB ile talep eden ailelere ulaştırılmalıdır.

İlgili kurumlar ve belediyeler derhal bu konularda çözüm üretmelidirler. Bizim geliştirdiğimiz çözümlere de destek olmalarını bekliyoruz.

Farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk ve yetişkinlerin anne veya babalarının bir yerde çalışıyorlarsa bu süreçte idari izinli sayılmalarını istiyoruz. Bu zor süreç bir kişinin baş edebileceği bir dönem değildir. Gerekli durumlarda belediyelerin de bu konuya destek olmalarını bekliyoruz.

 Komşularımızdan bu süreçte hoşgörülü olmalarını bekliyoruz.

Zorunlu evde kalma sürecinde farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk sahibi ebeveynler ve özellikle çocuğu ile yalnız yaşayan anneler komşuların rahatsız olması nedeniyle zor anlar yaşarlar.

Hem çocuğunu sakinleştirmek için uğraşır hem de komşulardan birinin kapıya gelmesinden kaygı duyarlar.

Hoşgörülü ve iyi komşular olarak yüksek ses çıkartıyor veya gürültü yapıyor diye farklı zihinsel gelişim gösteren çocuk sahibi komşularınızla böyle durumlar da tartışmayınız, ebeveynlere anlayışlı yaklaşıp moral vererek destek olunuz. Nasıl destek olabileceğinizi kendilerine sorunuz.

Faklı zihinsel gelişim gösteren çocuklar ve yetişkin bireylerin çoğunluğu doğru eğitim alamadıkları için konuşamaz, kendini ifade edemez, öz bakım becerileri yoktur, epilepsi nöbetleri, takıntıları vardır ve istemeyerek de olsa öfke nöbetleri oluştuğunda kendisine ve onunla ilgilenen ebeveynlerine zarar verebilmektedir. Televizyonlarda ve etkinliklerde gösterilere çıkan hafif düzeyde mental sorunlu çocukları görüp kıyaslayarak ağır durumda çocuğu olan aileleri eleştirip olumsuz yorumlar yapmayınız.

Zorunlu evde kalma sürecini hep birlikte hoşgörülü davranarak ve birbirimize destek olarak geçirmeliyiz. Hayat farklılıklarla birlikte yaşayınca güzeldir.”

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız