HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
8 Ekim 2020 Perşembe Saat: 10:14

CEREBRAL PALSY HASTALIĞINA DİKKAT!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ender Yanık, 6 Ekim Cerebral Palsy Farkındalık Gününü kutladı.
CEREBRAL PALSY HASTALIĞINA DİKKAT!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ender Yanık, 6 Ekim Cerebral Palsy Farkındalık Gününü kutladı.

Cerebral Palsy Farkındalık Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan İl Müdürü Yanık “Cerebral Palsy (CP), gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan, çocukluk döneminde en sık rastlanan engellilik durumudur. CP’nin spastik, ataksik, diskinetik ve karışık tip olmak üzere dört farklı çeşidi var. Spastik, bunlar arasında en yaygın görüleni. Cerebral Palsy, beyin gelişiminin erken döneminde ortaya çıksa da, etkileri hayat boyu sürer. Üstelik sadece bireyi değil, ailesini de etkiler. Kişiye göre değişmekle birlikte CP’li konuşamayabiliyor, yürüyemeyebiliyor, vücut hareketlerini kontrol edemeyebiliyor, görme ve algılamanın yanı sıra zihinsel sorunlar da yaşayabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada 17 milyon Cerebral Palsy’li birey yaşıyor. Türkiye’de ise her sekiz saatte bir CP’li bir bebek dünyaya geliyor. Her bin canlı doğumdan, 4.4’ü CP teşhisi alıyor” dedi.

CP’nin sebepleri arasında öncelikle anne karnında meydana gelebilen gelişimsel sorunlar, hamilelikte kullanılan ilaçlar, düşük tehdidi, kafa darbeleri, yüksek ateşli hastalıklar gibi birçok farklı durum CP’ye sebep olabiliyor diyen Yanık, “Prematüre doğum, önemli bir risk faktörü. Prematüre bebeğin beyni travmaya daha açıktır ve kanamaya eğilimlidir. Düşük kilolu erken doğan bir bebeğin oksijensizlikten etkilenmesi ve beyin kanaması geçirmesi, zamanında ve normal kiloyla doğan bir bebeğe oranla daha sıktır. Bunun dışında genetik problemler, anormal damar gelişmeleri veya pıhtıların yol açtığı sorunlar ve beyin enfeksiyonları da Cerebral Palsy sebebidir.

Cerebral Palsy’li çocuklar normal gelişim gösteren yaşıtlarının doğallıkla yapabileceği, öğrenebileceği şeyleri öğrenmekte zorluk yaşayabildiklerinden ailelere büyük iş düşüyor. Aileler, çocuklar için yapılan bütün desteklerin tedavi amaçlı değil eğitim amaçlı olduğunu benimsemeli. Tedavi yerine eğitim odaklı bakış açısıyla çocuğa yaklaşılırsa, sosyal hayatın içinde, yaşama katılan ve uyum yeteneği yüksek

bir birey olmalarını sağlayabilirler. Çocuğun çevreyle, akranlarıyla, oyuncaklarıyla vakit geçirmesi en az terapi kadar önemli.

Cerebral Palsy’lileri sosyal hayata kazandırmak için öncelikle toplumun CP hakkında bilgilendirilmesi gerekiyor. Cerebral Palsy’li bireylerin hareket yeteneklerini arttıracak çevresel koşullar sağlandığında, hayatın her alanında eşit fırsatlara sahip olacaklarına inanıyorum. CP’li çocukların anne veya babaları iş hayatlarından ayrılmak, ara vermek zorunda kalabiliyor. Böylece aile yalnızlaşıyor ve geliri azalıyor. Bu da hem çocuk hem de aile adına fırsat eşitsizliğine yol açıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak bizler bu aşamada devreye giriyor ailemizi sosyal ve ekonomik olarak destekliyoruz” diye konuştu.

Farkındalık hareketinde yeşil, filizlenme, büyüme, hayatın en önemli süreci olan rahat nefes alma, ferahlama ve yaşamın yenilenmesini temsil eden renk olduğunu ifade eden Yanık, “Biz de Cerebral Palsy hakkında farkındalık yaratabilmek için “yeşil” rengi kullanıyoruz. Tüm Ordulu vatandaşlarımızı bu farkındalık hareketine destek olmanız için “yeşil” bir aksesuar ya da giysi ile bu iyilik hareketine eşlik etmeye davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu arada düzenlenen programda Cerebral Palsy hastası çocuklar ziyaret edilerek çeşitli hediyeler takdim edildi. Farkındalık Hareketine katılan çocuklar ile İl Müdürlüğü personelleri farkındalık rengi olan Yeşil balonları hava bıraktılar.

 

Anahtar Kelimeler : CEREBRAL, PALSY, HASTALIĞINA, DİKKAT!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız