HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
14 Kasım 2020 Cumartesi Saat: 10:16

10 KASIM VE ÖNEMİ

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Öğretim Üyesi Ömer Erdem, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 82. Yıldönümünde 10 Kasım ve önemi ile birlikte Atatürk’ü anlattı. Erdem, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda Atatü
10 KASIM VE ÖNEMİ

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Öğretim Üyesi Ömer Erdem, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 82. Yıldönümünde 10 Kasım ve önemi ile birlikte Atatürk’ü anlattı. Erdem, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda Atatürk’ün üstün komutanlık dehasına da değindi.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Erdem, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Evet hafta başında 10 Kasım etkinlikleri çerçevesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha yad etme fırsatı bulduk. 10 Haftası etkinlikleri yine ilimizde sürmeye devam ediyor. Sizce 10 Kasım’ın önemi nedir?

Ömer ERDEM: Hoşbulduk sayın Deliçakar. 10 Kasım deyince gazi Mustafa Kemal Atatürk aklımıza geliyor öncelikle gaziyi tanımamız gerekir diye düşünüyorum Mustafa Kemal büyük bir komutan ve siyasi bir liderdi savaş kaybetmeyen bir komutandı çünkü askeriyeyi çok iyi biliyordu sevk ve iskanı çok iyi biliyordu askerinin ruhunu çok iyi biliyordu Çanakkale de örneğin çok iyi parladı buradaki savaşta dünya tarih literatürüne girecek bir emir veriyor askerlerine ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum diyor Mustafa Kemal Atatürk'ü büyük komutan yapan askerleri de unutmamak lazım o zaman canlarını feda etmeselerdi bugün burda olamazdık öte yandan Sakarya meydan muharebesinde yine bir sözü vardır dünya literatürüne geçen hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır ki o satıh bütün vatandır. Atatürk'ü Atatürk yapan milletini ve askerini çok iyi tanımasıdır.

Şafak DELİÇAKAR: Padişah Vahdettin ile Gazi Mustafa Kemal arası nasıldı?

Ömer ERDEM: Mustafa Kemal Anadoluya Vahdettin imzası ile gitti o dönem çünkü Karadeniz de rumların katledildiği iddiası oldukça fazla bu konuda bir baskısı var. Vahdettin olaya büyük devletlerle arayı iyi tutup dağılmaktan kurtulmak istiyor fakat Mustafa Kemal bu milletin esir olmayacağını bildiği için Ya istiklal ya ölüm diyor. Aradaki düşünde ayrımı bu.

Şafak DELİÇAKAR: Kazım karabekir paşa ile Mustafa Kemal arasında nasıl bir ilişki vardı

Ömer ERDEM: Kazım karabekir Mustafa Kemal'in yakın arkadaşı Mustafa Kemal bütün görevlerinden istifa ettikten sonra kazım karabekire Mustafa Kemali tutuklanması emrediliyor ama o emrinizdeyim paşam diyor ve emre karşı geliyor siyasi olarak birbirlerinden ayrılmış olsalar bile ikiside çok büyük komutan. Aslında Türkiye cumhuriyeti Osmanlı devletinin devamıdır burada değişen sadece hakimiyetin millete geçmesi yani yönetim şeklidir artık millet geleceğin sahibi kaderinin sahibi oldu.

Şafak DELİÇAKAR: Atatürk Milliyetçiliği hakkında ki düşünceleriniz nedir?

Ömer ERDEM: Ben soyumu seviyorum tabi ki onu savunacağım ama bu demek değil ki ben üstünüm en iyi benim anarşiklik yapmayan ülkesine devletine bağlı teröre bulaşmayan askerine kurşun sıkmayan hepsi benim kardeşim ben onları asla ayırmam. İşte Atatürk milliyetçiliği bu.

Şafak DELİÇAKAR: Atatürk dönemindeki dış siyasetle, şimdiki dönemi kıyaslar mısınız?

Ömer ERDEM: Devletlerarası ilişkilerde menfaat vardır devletler insanlar gibi değildir biz batılı devletler ile savaş yaptık ama daha sonra barıştık dostane ilişkiler kurduk Türk sovyet ilişkilerinde karşılıklı çıkar var ama asla komünizm Türk halkı tarafından bemimsenmeyecekti Rusya bunu zaten biliyordu çünkü Türk halkı yapı bakımından buna uygun bir toplum değildi

Şafak DELİÇAKAR: Size göre Atatürk'ün Turancılık akımına bakışı nasıldı

Ömer ERDEM: Atatürk milliyetçi idi ayrıca Türkçü idi Türklerin başbuğu idi bu söylev ve demeçlerinde zaten açıkça belli o Türk milletine aşık bir liderdi. Her zaman halkının yanında olan bir başkandı ama halıda onu çok severdi. Asla çiftçinin hakkını yemezdi halkta çalışkandı çalışıyordu. Canla başla bugünde hastanede sağlık personeli polisimiz askerimiz canla başla çalışıyor. Valimizin rektörümüzün kapısı herkese açık bu büyük bir kazançtır Mustafa Kemal'in izinden gitmek böyle olur

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Erdem, böylesi önemli bir haftada verdiğiniz bilgi ve yaptığınız değerlendirmeler için teşekkür ediyor, bundan sonraki çalışmalarınızda da başarılar diliyorum.

Ömer ERDEM: Sayın Deliçakar, bende şahsım ve Üniversitemiz adına bizlere bu fırsatı sağladığınız için şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

Anahtar Kelimeler : 10, KASIM, VE, ÖNEMİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız