HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
8 Kasım 2016 Salı Saat: 09:53

LEADER BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Türkiye’de, Ordu’nun da içinde yer aldığı 10 ilde uygulanan, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPARD II Programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "LEADER Tedbiri Farkındal
LEADER BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Türkiye’de, Ordu’nun da içinde yer aldığı 10 ilde uygulanan, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPARD II Programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi"nin 3. Yerel Eylem Grubu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

                Valilik Toplantı Salonu’nda, Ordu Vali Yardımcısı Ahmet Arık başkanlığında yapılan LEADER Tedbiri 3. Yerel Eylen Grubu bilgilendirme toplantısına, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Yerel Kalkınma Uzmanı Ersin Erdoğan, Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep Aydın, Yerel Eylem Grubunda yer alan ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları ile proje yürütücüleri katıldı.

                Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Ahmet Arık, “Projenin yürütüldüğü diğer 9 ilde 2’şer YEG kuruldu. Ordu farkını ortaya koydu ve proje kapsamında Ordu’da 3 YEG kuruldu. Daha önce 2 YEG kurulmuştu. İkizce, Çaybaşı, Akkuş ilçelerimizden oluşan bir YEG daha kuruldu. İnşallah Ordu’nun kırsal alanlarının kalkınması, gelişmesi için çok güzel sonuçlar ortaya çıkar. Bu proje kapsamında kullanılabilecek 27 milyon Avro’luk bir kaynak var. Bunun haricinde TKDK’nın sağladığı destekler var. YEG’ler tarafından kurulacak dernekler vasıtasıyla bu kaynaklardan proje karşılığında istifade edilebilecek. Oluşturulan 3 YEG, en kısa sürede dernekleşme süreçlerini tamamlayıp, turizm, tarım, çevre ve diğer konularda proje çalışmalarına başlarlar. YEG içinde yer alan ilçelerimiz nasıl bir kalkınma modeli düşünüyorlar? Bununla ilgili planlamalarını, çalışmalarını yapmaları gerekiyor. Bu proje sayesinde insanlarımızı yaşadıkları yerlerde destekleyip, tutmamız lazım. Bu projeye gereken önemi verirsek bunu başarabiliriz. İlçe yöneticilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bu işe gerçekten inanmaları lazım. Kendi aralarında, çok geniş bir yelpazede bunu konuşmaları, fikir teatisi yapmaları gerekir.

                Bu projenin özü; yaşadığınız yerin gelişmesi, kalkınması için ne yapılması gerektiğine birlikte karar verilmesidir. Oluşturulan 3 YEG derneğimizin çok başarılı ve güzel faaliyetleri olacağına inanıyorum. İnşallah Ordu’nun kırsal alanlarını bu proje sayesinde çok daha geliştireceğiz. İnşallah bu proje sayesinde, bu güzel coğrafyayı, insanların buradan gitmek zorunda kaldığı bir yer değil, insanların gelmek için can attığı, akın ettiği, geçimini sağladığı bir yer haline getirebiliriz” dedi.

                Vali Yardımcısı Ahmet Arık’ın konuşmasının ardından Yerel Kalkınma Uzmanı Ersin Erdoğan tarafından Yerel Eylem Gruplarının faydalanıcılarına yönelik bir sunum gerçekleştirildi.

                Proje hakkında bilgi veren Ersin Erdoğan, “Tarım Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Yönetim Otoritesi'nin uygulama ve kontrat makamı olduğu, Ordu Valiliğinin liderliğinde Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen ve TKDK İl Koordinatörlüğü tarafından desteklenen Kırsal kalkınma aracı IPARD II Programı 4.alt tedbiri olan "LEADER Yaklaşımı - Yerel kalkınma stratejilerinin uygulanması" kapsamında Amasya, Ordu, Samsun, Kastamonu, Çanakkale, Erzurum, Manisa, Denizli, Ankara ve Diyarbakır illerinde uygulamaya konulan "LEADER Yaklaşımı Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi" 26.7 milyon avro bütçesi ve %100 hibe oranı ile 23.08.2016 tarihi itibari ile resmen başlamıştır” dedi.

                Projenin amacının, kırsal toplulukların kapasitelerinin geliştirilmesiyle, kırsal alanların sosyal, ekonomik ve çevresel olarak iyileştirilmesine destek olmak; Yerelde henüz kullanılmayan yerel kaynak ve potansiyelden yararlanılarak yeni gelir kaynakları yaratmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek; Kırsalda yaşayanların yerel kalkınma süreçlerine gerçek anlamda katılmalarını desteklemek ve Kırsal toplulukların daha büyük topluluklarla entegrasyonunu kolaylaştırmak olduğunu belirten Ersin Erdoğan, “Bu amaçlara ulaşmak için Ordu iline daha önce 2 adet Yerel Eylem Grubu (YEG) oluşturma izni verilmiş ve 2 YEG oluşturularak kurulmuştu. Ancak ilçelerimizden gelen yoğun istek üzerine Ordu Valiliği tarafından ilimizde bakanlıktan 1 YEG daha kurulması için izin istenmiş ve 26.10.2016 tarihinde bu izin alınmıştır. Daha önce Perşembe, Çamaş ve Gürgentepe ilçelerinin birleşimi ile “Oksijen Yerel Eylem Grubu” ve Ulubey, Mesudiye ve Kabadüz ilçelerinin birleşimi ile “Yeşil Doğa Yerel Eylem Grubu” kurulmuştur. Bu defa 3. YEG alanı olabilecek ilçeler ile ilgili proje değerlendirme komisyonu tarafından Akkuş, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinin birleştirilerek 3. Yerel Eylem Grubunun oluşturulmasına karar alınmıştır” diye konuştu.

                Yerel Eylem Gruplarının dernekleşme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Erdoğan, “Dernek Yerel Kalkınma Stratejisinin hazırlanması için bir araya gelen ve kırsal alanda yaşayan paydaşlardan oluşan dernek statüsünde kurulacak bu grup da her biri kamu ve özel sektörün bir araya geldiği, iyi dengelenmiş ve alanda farklı sosyo-ekonomik sektörlerden oluşan mevcut yerel çıkar gruplarının temsilcilerinden oluşacaktır” diye konuştu.

Toplantı, proje yürütücüleri ile Yerel Eylem Grupları içinde yer alan ilçelerin yöneticilerinin karşılıklı görüş alış-verişi ile devam etti.

(ORDU YENİ HABER)

Anahtar Kelimeler : LEADER, BİLGİLENDİRME, TOPLANTISI, YAPILDI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız