HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
8 Mart 2021 Pazartesi Saat: 10:00

MUHASEBE MESLEĞİNDE YENİ KAVRAMLAR

Ordu Mali Müşavirler Odası; 1-7 Mart Muhasebe Haftası Etkinlikleri Kapsamında Muhasebe Mesleğinde Yeni Kavramlar Konulu Panel gerçekleştirildi. ORDUSMMMOTV youtube kanalı ve ZOOM uygulaması üzerinden canlı olarak yayınlanan “MUHASEBE MESLE
MUHASEBE MESLEĞİNDE YENİ KAVRAMLAR

Ordu Mali Müşavirler Odası; 1-7 Mart Muhasebe Haftası Etkinlikleri Kapsamında Muhasebe Mesleğinde Yeni Kavramlar Konulu Panel gerçekleştirildi.

ORDUSMMMOTV youtube kanalı ve ZOOM uygulaması üzerinden canlı olarak yayınlanan “MUHASEBE MESLEĞİNDE YENİ KAVRAMLAR" Panelde İstanbul SMMM Odası Başkanı Yücel Akdemir, YMM Nazmi Karyağdı ve Doç.Dr. Murat Batı harika bir sunum gerçekleştirdiler.

Panelin Açış Konuşmasını Ordu SMMM Odası Sekreteri M.Ender Sönmez yaptı. Paneli meslek mensupları ve stajyerler takip etti. Panele ilgi çok fazlaydı.

Muhasebe Toplumsal Sorumluluktur bilinci ile hizmetlerimizi aksatmıyoruz,

Panelin Açılış konuşmasında Ordu Mali Müşavirler Odası Sekreteri M.Ender Sönmez; “Bugün çok değerli panelistlerimiz İSMMO Başkanı Yücel Akdemir, YMM Nazmi Karyağdı, Doç.Dr. Murat Batı sunumlarını gerçekleştirecektir. Panelistlerimiz hem uygulamada hem bürokraside hem denetimde hem akademik alanda mesleki olarak başarılı üstatlarımızdır. Yani mesleğimiz ilgilendiren ve masanın her tarafında yer almaktadırlar.

Öncelikle oda yönetim kurulumuz adına tüm meslektaşlarımızın Muhasebe Haftasını kutluyoruz. Toplumsal Sorumluluk bilinciyle her değişikliğe hızlıca uyum sağlıyor, hizmetlerimizi aksatmadan kamuya, işverenlere, ilgililere kesintisiz sunarak başarıya ulaşıyoruz. Danışman, öğretici, uygulayıcı kimliğimizle müşterilerin sorunlarını çözerek mesleğimizin saygınlığını artırıyoruz. Çok zor süreçlerden geçiyoruz ama şunu bilelim ki diğer tüm meslek grupları, kamu kurumları çözüm odaklı çalışmamızı takdirle karşılıyor.

Değerli meslektaşlarım özellikle son dönemlerde zor şartlarda ve günümüzün önemli bir süresini bürolarda ailemizin, sevdiklerimizin zamanlarından feragat ederek çalışıyoruz. Her zaman mesleki sorunlarımızın giderilmesi açısından taleplerimizi belirtiyor, bazılarında düzenleme olduğunu fakat birçoğunun halen devam ettiğini görüyoruz.  Birkaç başlıktan bahsetmek gerekirse, Serbest meslek erbabında KDV'nin gelir vergisinde olduğu gibi tahsilat esasına göre düzenlenmesi sağlanmalıdır, Mali müşavirlik hizmetlerinde KDV indirimi yapılmalıdır, beyanname imzalatma zorunluluğunun kapsamı genişletilmelidir, Müteselsil Sorumlulukta Meslek Mensubunun Kasıt, Kusur, İhmal Ölçütleri Dikkate Alınmalı, Meslek Mensuplarının Sorumlulukları Oranında Denetim Yetkisi Güçlendirilmelidir” dedi.

“Devletimizin Sorunlarımızın Giderilmesinde Bizlere Yardımcı Olmasını ve Mevcut Koşulları Göz Önünde Bulundurarak Düzenlemeler Yapılmasını Bekliyoruz.” 

Panelist İstanbul Mali Müşavir Odası Başkanı Yücel Akdemir; “Bu gün dijitalleşmeyi konuşuyoruz ve pandemi ile de birleştiğinde hepimiz bu günlerde geleceği konuşuyoruz. Dijitalleşmenin tehditleri olduğu gibi  fırsatları da var. Gelecek ile ilgili üç tane sac ayağı var bizlere düşen görevler, devlete-kamuya düşen görevler ve iş dünyasına düşen görevler var. Biz yıllardır bu üçlü sac ayağında devlet ile iş dünyası arasında köprü olduğumuzu ifade ettik. Bu köprünün de bakıma, şefkate ihtiyacı var. Kamunun bizim yanımızda olması hem kurumlarımıza hem meslek mensuplarımıza yardımcı olması gerekiyor.

Dijitalleşme geleceğe yönelik ve günlük sorunları ortaya çıkarıyor. Kamudan kaynaklanan sıkıntılar da var ve geçtiğimiz günlerde SGK teşviklerinin uzatılması ile ilgili son günlerde düzenleme yapıldı. Meslektaşlarımız işverenlerin teşviklerden faydalanması için son ana kadar düzenlemeyi bekledi. Kamunun daha hızlı olması gerekir. Devletimizin sorunlarımızın giderilmesinde bizlere yardımcı olması ve mevcut koşulları göz önünde bulundurarak düzenlemeler yapılmasını bekliyoruz. 

Yapılandırmada görüldü ki tek başına devlet bankaları vergi mükellefinin ödemelerini yapması için yeterli olmuyor yine burada özel bankalarında mutlaka tekrar sisteme dahil edilmesi lazım. Bu mesleğin geleceği açısından kamuyla birlikte kayıt dışılığın da önlenmesine katkı sunuyor. Bizler düzenlediğimiz mali tabloların yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Eğer gerçekten bu ülkede kayıt dışılık en büyük sorun ise verginin tabana yayılmasını istiyorsak kayıt dışı ile mücadeleyi önemsemeliyiz.

Bu günlerde iş dünyasının bize sahip çıkması lazım. Aylardır bizler iş dünyasının işlerini yapıyoruz. İş dünyasına bu gün bizler nasıl sahip çıkıyorsak onlarında bize aynı şekilde sahip çıkmasını bekliyoruz. Mesleki sorunların büyük bölümü mesleğe girişten kaynaklanıyor, bu konuda düzenlemeler yapılmalı. 2030 yılları bugünden konuşmalıyız, mesleğe giriş düzenlenmelidir. 30 yılda geldiğimiz nokta çok iyi. Mali Müşavirlere katkı sunan kesimlere çok teşekkür ediyoruz. Sizlere de çok teşekkür ediyorum. Muhasebe haftamız kutlu olsun” diye konuştu.

YMM ve SMMM devlet ile mükellef arasında köprü değil, verginin bir parçası ve bağımsız tarafıdır.

 Panelist Vergi Algı İnternet Sitesi Kurucusu  Türkiye Kalite Derneği Yön.Kur.Üyesi YMM Nazmi Karyağdı ise şunları söyledi; “Öncelikle vergi haftasını ve muhasebe haftanızı da kutluyorum. Son günlerde gündemde kaynağı net belli olmayan bir taslak var. 2021 yılı için Türkiye’nin hiçbir şekilde vergi artışını düşünmemesi gerektiği bir yıl. Bu kadar sıkıntılı Covid-19, 2016 yılında ki darbe girişiminden sonra başlayan bir ekonomik bozulma, 2018 deki döviz atağı gibi sebepler varken tüm bunları üst üstte koyduğunuzda bu gün ek bir vergi getirilmesi hem vatandaş için hem de kurumlar için iyi olmayacaktır.

G20 ülkeleri merkez başkanları ve Maliye Bakanları toplandılar ve şu kararı aldılar, “destekler devam etsin hiçbir ülke desteği durdurmasın geriye çekmesin” biz desteği geri çekme bir yana bir de üstüne vergi getirecek olursak bunun Türkiye kendi nefesinin kendisinin kesmesi gibi bir durumla karşılaşır. Şu an böyle bir şey olacaksa eğer taslağın şuan sahibi yok ortalıkta umarım böyle bir şey olmaz Ankara’dan verilebilecek 1. haber bu ama bu yasa çıkacak mı çıkmayacak mı belli değil.

Türk Vergi Sistemi Yeni Kanunen Kabul Edilmeyen Gider Üreten Bir Sistem Haline Döndü

“ Vergi reformuna ihtiyacımız var mı ?” Birincisi ekonomik olarak Türkiye’nin vergi reformuna ihtiyacı var mı? Evet baktığımız da ekonomi şekil değiştiriyor. Dünya ekonomisinde küreselleşme ile beraber Türkiye’nin de bunun bir parçası olmaya dönüşmesiyle dijitalleşmenin artmasıyla, internet sisteminin gelişmesi aslında yeni bir iş yapış şeklini gündeme getiriyor. Yeni ekonomi diye bir kavram var buna dönüşmek lazım. Yatırımı, büyümeyi kalkınmayı destekleyen hem bir vergi sistemi olması lazım kanunlar itibariyle hem de uygulama itibariyle olması lazım. Kişi başına geliri arttıran onun adil dağılmasına imkan sağlayan bir vergi sistemimiz olması lazım.

Zengin’in daha fazla zengin, fakirin aynı fakirlikte devam etmesine yol açan ve onun üzerinden daha fazla dolaylı vergi almak suretiyle adaletsiz bir vergi sitemi var. Vergi adaleti konusunda çok büyük sorunlar yaşadığımız hepimizin malumu, bu kadar adaletin tartışıldığı bir vergi sisteminde elbette ki bir reforma ihtiyaç var. Son dönemlerde Türk Vergi Sistemi yeni Kanunen Kabul edilmeyen gider üreten bir sistem haline döndü, aracın var kanunen kabul edilmeyen gider %30 unu yazamıyorsunuz, finansman giderlerinde öz sermayeyi aşan tutarda bir borçlanma yapmışsanız bunun faizini gider yazamıyorsunuz.

Meslek mensuplarının yeniden konumlandırılması vergi reformunun bir ayağı olması lazım. Şöyle ki bu kanun 1989 ilk çıktığında evet SMMM mükellef ile devlet arasında köprüdür diyordu, ama bugün geldiğimiz noktada şirket yapılanmasında ekonomi de bile paydaş yapısından bahsediliyor. Meslek mensupları olarak devlet ile mükellef arasında köprü değil bu konunun bir parçasıyız ve vergi konusunun bağımsız tarafsız bir parçasıyız. Bir de şu yanlışı düzeltmek lazım SMMM devletin Vergi toplayıcısı değildir, olmamalıdır dediğim gibi bağımsız tarafsız bir kişidir.”

Vergi Uyuşmazlıklarında Mali Müşavirler Arabuluculuk Yapabilmeli

Panelist 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Doç.Dr. Murat Batı ise; Şu an hali hazırda biz 2012 yılında ilk arabuluculuk sistemine geçiş yaptık. Arabuluculuk “Uzmanlık eğitimi almış tarafsız ve bağımsız üçüncü bir kişinin katılımıyla yürütülen sistematik teknikler uygulanan müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafların bir araya getirildiği tarafların birbirlerine anlatmalarına ve kendi çözümlerini üretmelerine sağlanması için aralarında iletişim sürecinin kurulmasına gerçekleştiren bir uyuşmazlık çözüm yöntemi” olarak tanımlanmıştır. Bizim ülkemizde şu anda arabuluculukla ilgili bundan kaynaklı olarak özel hukuk alanında uygulamaları var. Arabuluculuk hem idarenin, yargının yükünü gerçekten çok ciddi anlamda azaltıyor. Vergi uyuşmazlığında arabuluculuk olabilir mi? 2019 yılında toplam uzlaşma başvurusu 45 bin 262 adet olup 43 bin 564 dosyada uzlaşma sağlanmış” şeklinde konuştu.

 

Anahtar Kelimeler : MUHASEBE, MESLEĞİNDE, YENİ, KAVRAMLAR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız