HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
28 Temmuz 2021 Çarşamba Saat: 09:34

“TÜCCAR DEĞİL FINDIK ÜRETİCİSİ KORUNMALI”

                       Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz fındık politikalarında üreticilerin mağduriyetinin devam ettiğini vurgulayarak yeni bir tarım yasası çıkarılması için üreticileri birlikte mücadeleye
“TÜCCAR DEĞİL FINDIK ÜRETİCİSİ KORUNMALI”

          

            Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz fındık politikalarında üreticilerin mağduriyetinin devam ettiğini vurgulayarak yeni bir tarım yasası çıkarılması için üreticileri birlikte mücadeleye çağırdı.

            Fındık hasat zamanı yaklaştıkça fiyat ve rekolte konusunda üreticileri mağdur edecek politikaların hazırlığının yapıldığını vurgulayan Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Fiyatı, alıcı olan ihracatçı ve tüccar belirlediği sürece açıklanan fiyatların üreticiye bir yararı yok. Her yıl aynı senaryo oynanıyor. Rekolte konusunda üreticileri mağdur edecek bir değerlendirme üzerinde çalışmalar devam ediyor. Tüm gayretler serbest pazar uygulanasının egemenliğinin devam ettirilmesine yönelik. Açıklanan rekolteden rahatsız olan ihracatçılar Tarım Bakanlığı’nın yeniden rekolte tespiti yapmasını istiyor. Tarım Bakanlığı da kendi açıkladığı rekolte yerine yeniden rekolte çalışmasına soyundu. Bu bile iktidarın kimlerden yana olduğunu gösteriyor. Rekolte tartışmaları üzerinden üreticinin emeğine ve ürününe el koyma peşindeler. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Fiyat ve rekolte, fındık politikasının son halkalarıdır. Asıl sorun tarım-fındık politikalarının üretici lehine yeniden düzenlenmesidir.” diyerek fındık üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi için fındığı stratejik ürün kapsamına alan demokratik halkçı tarım politikasının zorunlu olduğunu belirtti.

            Çözüm önerilerimiz:

            Poyraz fındık üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi için önerilerini maddeleştirerek şunları söyledi:

“1-Fiyat belirlemek için Üretici temsilcilerinin de içinde olduğu "Fiyat belirleme komisyonu" oluşturulmalı. Bu sezon taban fiyat 35 TL olmalı.

2-Fındık fiyatında aracı ve tüccarların belirleyiciliğini engellemek için devlet randevu vb engelleri ortadan kaldırarak sınırsız alım yapmalı.

3-Tarım desteği tarım ve gıda şirketlerine değil üreticiye sağlanmalı.

4-Şirketlerin tek taraflı belirleyici olduğu sözleşmeli tarım yerine tarım üretiminde kooperatif ve birliklerin belirleyici olacağı yasal düzenleme yapılmalı.

5-Birliklere devlet desteğini kaldıran 4572 sayılı birlikler yasası yeniden üretici lehine düzenlenmeli.

6-Tarım - fındık yasası üreticilerin lehine yeniden düzenlenmeli.

7-Üreticilerin bağımsız örgütlenmelerin önündeki engeller kaldırılmalı, üretici sendikaları, dernekleri oluşacak kurullarda temsil edilmeli.

8-Kapitalist tarım politikalarına karşı tekellerden bağımsız, demokratik halkçı tarım politikaları için demokratik halk iktidarı zorunludur.

9-Emek Partisi kimsenin gündüzleri işsiz gezmediği, geceleri aç yatmadığı Bağımsız, Demokratik bir Türkiye için başta fındık üreticileri olmak üzere işçi emekçi halkımızı mücadeleye çağırıyor.”


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız