HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Aralık 2016 Cumartesi Saat: 08:36

LEADER’den “Yerel Kalkınma Stratejileri Hazırlama Eğitimi”

         LEADER Yaklaşımı Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi kapsamında Ordu’da oluşturulan yerel eylem gruplarına ‘Yerel Kalkınma Stratejileri Hazırlama Eğitimi’ verild
LEADER’den “Yerel Kalkınma Stratejileri Hazırlama Eğitimi”

         LEADER Yaklaşımı Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi kapsamında Ordu’da oluşturulan yerel eylem gruplarına ‘Yerel Kalkınma Stratejileri Hazırlama Eğitimi’ verildi.

         Ordu Valiliği Toplantı Salonu’nda yapılan ve 2 gün süren ‘Yerel Kalkınma Stratejileri Hazırlama Eğitimi’ne, Ordu’da oluşturulan 3 yerel eylem grubundan toplam 35 personel katıldı. 

         Yerel Kalkınma Uzmanı Ersin Erdoğan tarafından verilen ‘Yerel Kalkınma Stratejileri Hazırlama Eğitimi’ne katılan personeller, proje kapsamında kurulacak teknik birimlerde değerlendirilecek.

  “LEADER Yaklaşımı Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi” hakkında bilgiler veren Ersin Erdoğan, “Tarım Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Yönetim Otoritesi'nin uygulama ve kontrat makamı olduğu, Ordu Valiliğinin liderliğinde Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen ve TKDK İl Koordinatörlüğü tarafından desteklenen Kırsal kalkınma aracı IPARD II Programı 4.alt tedbiri olan ‘LEADER Yaklaşımı - Yerel kalkınma stratejilerinin uygulanması’ kapsamında Amasya, Ordu, Samsun, Kastamonu, Çanakkale, Erzurum, Manisa, Denizli, Ankara ve Diyarbakır illerinde uygulamaya konulan ‘LEADER Yaklaşımı Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi’ 26.7 milyon avro bütçesi ve %100 hibe oranı ile 23.08.2016 tarihi itibari ile resmen başlamıştır” dedi.

Projenin 3 yıl süreceğini ifade eden Ersin Erdoğan, “3 Yıl sürecek bu projenin birinci aşaması olan 1/2016 kısmı 31.12.2016 da bitecek olup 2 ve 3 cü etapları 2017 ve 2018 yıllarında uygulanacaktır. 30 yılı aşkın süredir Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan LEADER yaklaşımı, sorunların masa başında tespit ve çözümünden ziyade yerel aktörlerin kalkınma sürecine dahil olmasını sağlayarak oluşturulan Yerel Kalkınma Stratejilerinin desteklemesi ile kırsal alanın sorunlarının çözümüne katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

Projenin amacı hakkında da bilgiler veren Erdoğan, “Kırsal toplulukların kapasitelerinin geliştirilmesiyle, kırsal alanların sosyal, ekonomik ve çevresel olarak iyileştirilmesine destek olmak; Yerelde henüz kullanılmayan yerel kaynak ve potansiyelden yararlanılarak yeni gelir kaynakları yaratmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek; Kırsalda yaşayanların yerel kalkınma süreçlerine gerçek anlamda katılmalarını desteklemek ve Kırsal toplulukların daha büyük topluluklarla entegrasyonunu kolaylaştırmaktır.

Proje ile LEADER yaklaşımına yönelik bilgilendirme, farkındalık yaratma ve yerel halkı harekete geçirme faaliyetleri yürütülmüş ve ilimizde Yerel Eylem Grubu oluşturulması için en uygun üç alan belirlenerek yerel eylem grubu oluşumu desteklenmiştir” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında Ordu’da yapılan çalışmalara da değinen Erdoğan, şunları kaydetti: “Ordu ilinde 3 adet Yerel Eylem Grubu (YEG) oluşturulmuştur. Bu yerel eylem grupları şunlardır. Perşembe, Çamaş ve Gürgentepe ilçelerinin birleşimi ile “Oksijen Yerel Eylem Grubu”; Ulubey, Mesudiye ve Kabadüz ilçelerinin birleşimi ile “Yeşil Doğa Yerel Eylem Grubu” ve Akkuş, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinin birleşimi ile Karaca Yerel Eylem Grubu” kurulmuştur. Yerel Kalkınma Stratejisinin hazırlanması için bir araya gelen ve kırsal alanda yaşayan paydaşlardan oluşan dernek statüsünde kurulan bu gruplarda her biri kamu ve özel sektörün bir araya geldiği, iyi dengelenmiş ve alanda farklı sosyo-ekonomik sektörlerden oluşan mevcut yerel çıkar gruplarının temsilcilerinden oluşmuştur.

Ordu Valiliğimizde ve Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğümüzde olmak üzere; GTH İl Müdürü ve uzmanları, TKDK il Koordinatörü ve uzmanları, ve bakanlık tarafından görevlendirilmiş Yerel Kalkınma Uzmanı tarafından; kurulan bu 3 YEG ile birlikte sürece hazırlanma konusunda toplantılar, YEG alanlarının Kalkınma Stratejilerinin ve Önceliklerinin belirlendiği çalıştayları ve YEG lerin teknik birimlerinde görev alacak personelin eğitimleri tamamlanmıştır.”

Proje süreçleri hakkında da açıklamada bulunan Erdoğan, “Kurulan YEG’ler yerel kalkınma stratejilerini finansal uygulamaları TKDK tarafından yapılan IPARD programı ile uyumlu olacak şekilde hazırlamaktadırlar. Yerel kalkınma stratejileri YEG’lerin kendi bölgelerindeki sorunları analiz etme ve çözümlerini belirlemede önemli bir belgedir ve katılımcı bir anlayışla oluşturulmuştur.

Grupların ilerdeki yıllarda nasıl çalışacağını ortaya koyar. Yerel Eylem Gruplarının faaliyetleri de yine bu proje kapsamında TKDK aracılığı ile desteklenecektir. YEG’lerin uygulayacağı; Yetenek kazandırma ve YEG bölge halkının harekete geçirilmesi; İşbirliği projeleri için uygun faaliyetler; YEG’lerin genel faaliyet giderleri ve küçük ölçekli projelerin uygulanması; Uzmanlar tarafından sağlanan hizmetler; Yazılı ve sözlü çeviri hizmetleri; Yurtiçi ve yurtdışı konaklama ve harcırahlar dahil olmak üzere seyahat harcamaları; Harekete geçirme faaliyetleri (örneğin eğitimler, seminerler, çalıştaylar ve fuarlara katılım ve yayınların aboneliği ve satın alınması ve diğer tanıtım faaliyetleri vb); Organizasyonlar, toplantılar, seminerler, eğitim faaliyetleri gibi aktiviteler için tesis ve ekipman kiralanması ve yiyecek-içecek harcamaları; Tanıtım materyallerinin hazırlanması, basılması ve dağıtımı; Araç kiralama ve yakıt masrafları; Seyahat sigortası; YEG yöneticileri ve/veya diğer YEG personelinin maaşları; Ofis kiralama ve genel harcamalar; Ofis malzemeleri (kırtasiye vb.) ve Mobilya dahil olmak üzere ekipman harcamalarının %100 ü desteklenecektir.

Bir YEG, ilgili kanun hükümlerine uygun bir dernek şeklinde, resmi olarak kayıtlı bir tüzel kişiliktir. Karar alma düzeyinde, ekonomik ve sosyal ortaklar ve çiftçiler, kırsal alanda yaşayan kadınlar, gençler ve bunların dernekleri gibi sivil toplumun diğer temsilcileri, ortaklığın %50’den fazlasını oluşturmaktadır. Minimum yüzde 20’lik kesim yerel otoritelerin temsilcilerinden oluşturulmuştur. Kamu kurumu temsilcileri veya tek bir çıkar grubunun oy hakkı %50’den fazla olamayacaktır.

Yönetim Kurulunda en az bir kadın üye ve 25 yaş veya altında en az bir genç yer almaktadır. Strateji uygulama alanı, sürdürülebilir bir kalkınma stratejisini desteklemek üzere uyumlu ve yeterli düzeyde insan kaynakları ve finansal ve ekonomik kaynak sağlanmıştır. Projenin uygulanmasında Ordu Valiliğinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ve TKDK İl Koordinatörlüğünün çok önemli ve değerli katkıları olmuştur Bu katkılar projenin ilde başarı ile uygulanmasını sağlamıştır. Bu proje ilimizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına çok önemli katkılar sağlayacaktır” dedi. 

‘Yerel Kalkınma Stratejileri Hazırlama Eğitimi’ne katılan personellere, Yerel Kalkınma Uzmanı Ersin Erdoğan tarafından ‘Katılım Belgesi’ verildi. (Ordu Yeni Haber)

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız