HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
24 Ocak 2022 Pazartesi Saat: 09:53

OKUMUŞ: HAK VE KAZANIMLARIMIZ İÇİN, 2023 BEKLENMEMELİ!

KAMU SEN Ordu İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Ordu Şubesi Başkanı Ömer Okumuş, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılının ilk yarıyılını değerlendirdi. Eğitim çalışanlarının hak ve kazan
OKUMUŞ: HAK VE KAZANIMLARIMIZ İÇİN, 2023 BEKLENMEMELİ!

KAMU SEN Ordu İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Ordu Şubesi Başkanı Ömer Okumuş, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılının ilk yarıyılını değerlendirdi. Eğitim çalışanlarının hak ve kazanımları için hükümetin 2023 yılını beklememesi gerektiğine dikkat çeken Okumuş, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Okumuş, Haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Yeni bir gelişme olarak buradan başlamak istiyorum. Türk Eğitim Sen, sendikal vizyon gereği 3600 Ek göstergesi hakkında neler bekliyor?

Ömer OKUMUŞ: Hoşbulduk Sayın Deliçakar. Türk Eğitim-Sen cesur, ilkeli ve mücadeleci sendikal istikametini sürdürme noktasında azim ve kararlılığını taviz vermeden sürdürecektir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Eğitim Sen’in sendikal vizyon ve politikasını belirleyen tek ölçüt, eğitim çalışanların hak ve kazanımları olacaktır. Sendikamızın durduğu yer, her durum ve koşulda ve hiçbir denge hesabı gütmeden çalışanların yanında olacaktır.

Hükümetin tarafından yapılan açıklamalar 3600 ek gösterge taahhüdünün 15 Ocak 2023 yılında hayata geçirileceğini işaret etmektedir. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; düzenleme için 2023 yılı beklenmemeli ve Türkiye Kamu-Sen tarafından hazırlanmış olan ve halen TBMM’de bekleyen yasa teklifi hemen gündeme alınmalıdır. Öte yandan, 3600 ek gösterge sadece 4 meslek grubuna verildiğinde çalışma barışına darbe vurulacak, kamuda hiyerarşik silsile bozulacaktır. Bu noktada yapılması gereken, bütün kamu çalışanlarının ek gösterge oranlarının yeniden güncellenmesi ve ek göstergeden yararlanamayan yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların da faydalandırılmasıdır.

Şafak DELİÇAKAR: Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, mevcut haliyle beklentileri karşılayamadığını sürekli iddia ediyorsunuz. Bu konuda beklentileriniz nelerdir?

Ömer OKUMUŞ: Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, mevcut haliyle beklentileri karşılamaktan çok uzaktır. Kamuoyuna yaptığımız açıklamalar doğrultusunda; mesleğin statüsünü yasal bir zemine kavuşturacak, öğretmenliğin saygınlığını koruyacak ve artıracak, öğretmenlerin muhatap olduğu mevzuat ve süreçleri tek bir çatı altında toplayacak bir kanuni düzenleme hayata geçirilmelidir. Özellikle öğretmenlerin kariyer planlamasının sınav esasına göre tanzim edilmesi kabul edilemez. Öğretmenlik, sadece bilme değil bildiğini aktarma mesleğidir. Dolayısıyla esas alınması gereken tek ölçüt deneyim olmalıdır. 10 yılını doldurmuş her öğretmen uzman, 20 yılını doldurmuş her öğretmen de başöğretmen olarak değerlendirilmelidir.  

Öğretmenlik mesleği, bir özel ihtisas mesleğidir. Ülkemizde kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olmak üzere farklı öğretmen istihdam modeli bulunmaktadır. Bu, ciddi bir problemdir. Bu noktada sözleşmeli, ücretli, kadrolu ayrımı kaldırılmalı, tüm öğretmenler sadece kadrolu olarak istihdam edilmelidir.

Şafak DELİÇAKAR: Türkiye’de öğretmen ihtiyacı konusunda Türk Eğitim Sen’in tespitleri ve tavsiyelerini paylaşır mısınız?

Ömer OKUMUŞ: Öğretmen ihtiyacı ülkemizin öncelikli sorunlarındandır. Ülkemizde 500 bin öğretmenimiz atama beklerken, eğitim fakültelerinden her yıl ortalama 40 bin gencimiz mezun olurken, gerçekleştirilen sınırlı atama kontenjanlarıyla ne eğitimin ihtiyaçlarının ne de genç meslektaşlarımızın beklentilerinin karşılanması mümkün değildir.

Nitekim, 15 bin öğretmenimizin ataması Şubat ayında gerçekleştirilecektir. Bir yanda 86 bine yakın ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılmışken 15 bin atamayı asla yeterli bulmuyor, 2022 yılındaki atama sayısının en az ücretli öğretmen sayısı kadar olmasını talep ediyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Liyakat ve ehliyet konusunda da ciddi çıkışlarınız olmuştu. Bu konuda size göre neler yapılmalı?

Ömer OKUMUŞ: Liyakat ve ehliyet yerine kişisel inisiyatifi esas alan mülakat uygulaması kamunun en büyük çıkmazlarından birisidir. Dolayısıyla ilk atamalarda, görevde yükselmelerde ve yönetici atamalarında mülakat tamamen kaldırılmalı, sadece sınav başarısının esas alındığı bir sistem ihdas edilmelidir.

Öte yandan mahkeme kararlarıyla da defalarca vurgulandığı gibi sadece mülakat puanına göre yapılmış 1709 şube müdürü atamasının tamamen iptal edilerek hak edenlerin kadrolu olarak atanmasını talep ediyoruz.

Ayrıca şube müdürlüğü sınavı bir an önce yapılarak, geçici görevlendirmeler yerine kadrolu atamalar yapılmalıdır.

Sınavla öğrenci alan ve akademik başarısı üst düzey öğrencilerimizin okuduğu proje okullarına yönetici ve öğretmen atama süreci derhal gözden geçirilmeli; liyakat ve başarıyı esas alan adaletli bir sistem ihdas edilmelidir. Proje okullarının yönetici atamalarının MEB Yönetici Atama Yönetmeliği, öğretmen atamalarının da MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamına alınmasını talep ediyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Sözleşmeli öğretmenler hakkında ki düşüncelerinizi de alabilir miyim?

Ömer OKUMUŞ: Sözleşmeli öğretmenlerimiz de dâhil olmak üzere tüm öğretmenlerimizin özür grubu tayinlerinde yaşanan kontenjan kısıtlamaları kaldırılmalı ve yer değişikliği talepleri karşılanmalıdır. Anayasanın koruması altındaki aile birliği ve bütünlüğünün devamının sağlanması açısından toplumu oluşturan ailenin bir arada tutulması esas olmalı ve özür grubu yer değiştirmelerinde il emri ve ilçe emri uygulaması yönetmelik hükmü kapsamına alınarak uygulanmalıdır. Ayrıca il içi sıra tayini sistemi yeniden yönetmeliğe konulmalıdır. 

Şafak DELİÇAKAR: Salgın dönemi hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?

Ömer OKUMUŞ: Salgın döneminde fedakarca çalışmalarından dolayı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından, Öğretmenlere başarı belgesi verilecek açıklamasını takdirle karşılıyoruz. Ancak, eğitim hizmetinin bir bütün olduğu gerçeğinden hareketle, kapsamın genişletilerek ‘başarı belgesinin’ ayrım yapılmaksızın tüm eğitim çalışanlarına verilmesini istiyoruz.

Öğretmenlerin nöbet görevi haftada birden fazla olmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli, birden fazla nöbet tutulması durumunda ise her bir nöbet görevi 6 saat ücretle değerlendirilmelidir.

Okullarımızda yardımcı hizmetler sınıfında çok ciddi sayıda personel eksiği bulunmaktadır. İhtiyacının karşılanması için yardımcı personel sayısı mutlaka artırılmalı, okullarımızın memur ve güvenlik personeli ihtiyaçları giderilmelidir. 

Ülkemizde salgın sürecinin de etkisiyle yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki büyük artış, iğneden ipliğe gelen zamlar vatandaşın belini bükmüştür. Kamu çalışanları da ne yazık ki toplumun her kesimi gibi hayat pahalılığının altında ezilmektedir.

Şafak DELİÇAKAR: Son olarak eğitim çalışanlarının ve emeklilerin refah payları düzenlemeleri hakkında neler söylemek istersiniz?

Ömer OKUMUŞ: Son olarak hükümet zam oranlarını güncellemiştir. Ancak bu artışlar ekonomik kayıplarımızın telafi edilmesi için yeterli değildir. Türkiye Kamu-Sen’in talebi doğrultusunda; ek zam ve yüzde 3 refah payı uygulamasının hayata geçirilmelidir. Ayrıca ücretlere hedeflenen enflasyona dayalı zam değil, gerçekleşen enflasyon ve zorunlu tüketim harcamalarını ön plana yerleştiren bir zam politikası belirlenmelidir.

Tüm kamu personeline dini bayramlar öncesi bayram ikramiyesi ödenmelidir. Eğitim çalışanlarına ödenen tüm ek ödemeler emekli maaşı hesabına dâhil edilmelidir.

4/B statüsüne geçirilen 4/C’li personelin eğitim durumları dikkate alınmadan yapılan görevlendirilmelerdeki sorunlar, hizmet akitlerinin sonlandırılması, ek ödemede yaşadıkları sorunlar bir an önce çözülmelidir.

Eğitim çalışanlarının maaşlarında ciddi bir kayba neden olan vergi dilimleri düzenlemesi gözden geçirilmeli, bütün eğitim çalışanlarının vergi dilimleri yüzde 15’e sabitlenmelidir. 

Türk Eğitim-Sen’in 30. kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız 2022 yılının, sendikamızın yeniden yetkili olacağı yeni dönemin başlangıcı olacağına olan inancımızı gururla vurguluyor, üye olarak Türk Eğitim-Sen’e güç veren bütün eğitim çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Okumuş, yaptığınız değerlendirmelerden dolayı teşekkür ediyor, eğitim-öğretim yılının ikinci periyodunda da başarılarınızın devamını diliyorum.

Ömer OKUMUŞ: Bende Sendikam adına şahsıma bu fırsatı sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız