HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
19 Şubat 2022 Cumartesi Saat: 12:00

SAĞRA: ÜRETİCİ GEÇİNEMİYOR!

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, gazetemiz muhabiri Semra Gençosmanoğlu’na verdiği röportajda çiftçilerin borçlarının ertelenmesi, tarımda üretimin azalması, Alan Bazlı Destek ödemelerini, hayvancılık sorunları ile üret
SAĞRA: ÜRETİCİ GEÇİNEMİYOR!

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, gazetemiz muhabiri Semra Gençosmanoğlu’na verdiği röportajda çiftçilerin borçlarının ertelenmesi, tarımda üretimin azalması, Alan Bazlı Destek ödemelerini, hayvancılık sorunları ile üreticilerin yapması gereken hususları değerlendirdi.

Borçları yüzünden üreticilerin geçinemediğine dikkat çeken Başkan Sağra, yetlililerinde bu sorunların farkında olduğunu belirtti.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Sağra, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Öncelikle geçtiğimiz haftada üreticilerin borçları için Ankara’da Tarım Bakanlığının kapısına dayandınız. Burada yaşanan gelişmeler ve Ankara programı hakkında neler söyleyeceksiniz?

Zekai SAĞRA: Hoşbulduk Semra hanım. Ankara’ya tarımda yaşadığımız olumsuzluklar sonucu üreticiler tarım kredi kooperatiflerine olan borcu icra olarak alınmaya başlandı. Üreticiler borç ödemek bir yana geçinemiyorlar. Bizde bu sorunları dile getirmek için gittik çözüm önerimiz sunduk.

Ardahan' da genç bir arkadaşımız intihar etti. Maalesef bu sebeplerden dolayı. Yetkililer bizlerle irtibata geçti. Sorunun farkında olduklarını dile getirdiler. İnşallah sorunumuz bir an önce çözülür.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Tarımda üretmeden tüketmek zorunda kaldığımız bir dönemde olduğumuzu sık sık dile getiriyorsunuz. Size göre risk nedir?

Zekai SAĞRA: Gıdaya hakim olmak isteyen tarım şirketlerinin sonucudur. Bu tarımsal girdilerdeki pahallık ortada. Fiyatlar nedeniyle üretici üretimden kopma noktasına geldi. Hiçbir üretici traktörüne mazot koyup tarlasına gidemiyor. Keza gübre fiyatları da aynı şekilde. Az olan malın değeri de artacak ister istemez. Onun için haykırıyoruz! Bu tarım politikaları nedeniyle çok sıkıntı çekeceğiz.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Alan bazlı destek hala 170 lira. Bu konuda ki tepki ve önerileriniz nelerdir?

Zekai SAĞRA: Bu konu başlı başına üretici ile dalga geçmek 2009’dan beri 170 TL olan bir fiyat ama gübre fiyatları yüzde altı yüz arttı. Biz Tüm Köy Sen olarak imza kampanyası başlatıp bu konuyu üreticiye sunmayı planlıyoruz.

Bunun alan bazlı değil ürün bazlı olması lazım. Rakamların artık hiçbir anlamı kalmadı. Bu şartlarda üreticinin üretme şansı yok. GSMH almamız gereken desteği alamadık. 206 milyar bu devletten üreticinin alacağı var. Bu Anayasa’da var olan kanuni bir destek.

Semra GENÇOSMANOĞLU: İcra ve yasal takipte olanlar ile kredi ve destek alamayanların durumları perişan. Ne yapılması lazım?

Zekai SAĞRA: Bu zamana kadar izlenen politikaların üzerine bir sünger çekmek lazım. Bugün 30 milyon insan icra takibindedir. Tarımda durum daha kötü çünkü üretmiyorlar.

Bunun için yeni bir paket veya formül bulup üreticilerimizi bir an önce üretime geçirmek için adımlar atılması gerekmektedir. Hükümet bu sorunu asla göz ardı etmemelidir.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Hayvancılık konusunda ne düşünüyor sunuz?

Zekai SAĞRA: Artan yem fiyatları nedeniyle hayvancılıkta durum çok vahim. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin hepsi borç batağında. Tarım bakanı sorunun ne olduğunu kabul etmiyor. Üreticinin kar ettiğini söylüyor. Tamamen ithalata yönelik politika ortaya koyarsak durum düzelmez yani tarımda bir planlama yok.

Patates soğan üreticileri hem zarar etti. Türkiye üreticisi bir facia ile karşı karşıya. Hükümet üreticiden yana mı? Şirketlerden yana mı? Önce ona karar verecek sonra güzel bir planlama ile sorun çözülebilir.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Muhalefetin bu konulara bakışı nasıl?

Zekai SAĞRA: Muhalefet bunların yanlış olduğunu zaten söylüyor. Tarımı bu hale getiren zaten bugünkü iktidardır. Elektrik çok önemli bir gider. Tarımda faturalar zaten ortada. Yatlara sıfır KDV veren bu hükümet üreticiden bunu esirgiyor. Muhalafet de anlattıklarımızı destekliyor. Tarımda çalışanların yaş ortalaması da yüksek çünkü dede baba tarımdan kazanamıyor ki gençler tarıma yönelsin.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Son olarak üretici bütün bu olumsuzluklar karşısında ne yapmalı?

Zekai SAĞRA: Maalesef örgütlenmeye yönelik sıkıntı var. Dünyanın her yanında üreticiler bu sorunlara maruz kalır. Hemen örgütlenip hükumetin kapısına dayanır. Üretici hariç diğer kurumlar hepsi örgütlü.

Biz bunu yıllardır anlatıyoruz ama örgütlenmeyi bugünkü iktidar muhalefet gibi görüyor. Bu yüzden bazı üretici odalarını kendilerine göre dizayn ettiler. Bizi kışkırtıcı ilan edip geri plana atıyorlar.

Önemli olan üretmek üretemezsek tüketenler olumsuz etkilenecek. Bunun artık farkına varalım. Tarım politikası iyi olan ülkelerin modelini uygulayalım bu sorun çözülsün. Hem üreten hem tüketen kazansın. Üreticilerimiz artık siyasetten cezalandırma yapsınlar. Artık ellerindeki oy gücünü burada kullansınlar. Artık uyansınlar.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Sağra, verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız değerlendirmeler için çok teşekkür ediyor, bundan sonar ki çalışmalarınızda da başarılar diliyorum.

Zekai SAĞRA: Bende şahsım ve Sendikam adına bize bu fırsatı sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 

Anahtar Kelimeler : SAĞRA:, ÜRETİCİ, GEÇİNEMİYOR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız