HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Mart 2022 Pazar Saat: 16:46

ŞAHİN: FINDIĞI DA EK DESTEK KAPSAMINA ALIN

Ordu Ziraat Odası Eski Başkanı Ulusal Fındık Konseyi Eski Başkan Vekili Onur Şahin, fındık üreticilerinin ek girdi destek ödemeleri dışında tutulmasının biç bir mantıklı izahı olmadığını belirterek, ek girdi desteği kararını ve
ŞAHİN: FINDIĞI DA EK DESTEK KAPSAMINA ALIN

Ordu Ziraat Odası Eski Başkanı Ulusal Fındık Konseyi Eski Başkan Vekili Onur Şahin, fındık üreticilerinin ek girdi destek ödemeleri dışında tutulmasının biç bir mantıklı izahı olmadığını belirterek, ek girdi desteği kararını ve yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı ile fındık ürününün de ek girdi desteği kapsamına alınmasını istedi.

Girdi maliyetlerinde yaşanan azami artış nedeniyle bu yıla ait Tarım Desteklemesi Kararında değişlik yapıldığını ve 11 Mart 2022 tarihinde yayınlanan 5284 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı ürünlere dekara 50 TL ek girdi desteği ödemesi getirildiğini anımsatan Şahin, 170 TL olan ödemenin 220 TL/ dekar olarak güncellenerek fındık üreticilerine ödenmesi gerektiğini ifade etti.

Kimyevi gübre fiyatlarının % 200-350 arasında arttığını mazot da ise artış oranının % 177 olarak gerçekleştiğini belirten Şahin, üretim girdilerinde yaşanan bu azami artışların üreticilere ek girdi destekleri sağlanmasının zorunlu hale getirdiğini belirtti.

Bölge milletvekilleri ile Ziraat Odalarının konunun takipçisi olmasını isteyen Şahin’in işte o açıklamaları:

ALAN BAZLI DESTEKTE 7 YILDIR ARTIŞ OLMADI

Bu yıl içinde ödenecek olan Tarımsal Desteklemeler 11 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 4760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına dayanmaktadır.

Fındık üreticileri tarımsal desteklemeler kapsamında 2 destek kaleminden yaralanmaktadır. Bunlar; mazot ve gübre desteği ile halk arasında dönüm parası olarak bilinen ve 7 yıl artırılmadan dekara 170 lira olarak ödenen Alan Bazlı Gelir Desteği.

 4760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında mazot-gübre desteği içinde bulunduğumuz mart ayı başında fındık üreticileri de dahil olmak üzere tüm üreticilere ödenmiştir. Bazı tarım ürünlerine dekara 76 TL yapılan mazot, gübre desteği, fındık üreticilerine dekar başına 26 TL ödeme yapılmaktadır.

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNE DEKARA 50 TL EK GİRDİ DESTEĞİ GETİRİLMİŞTİR

2022 yılı içinde ödenecek olan 2021 yılına ait tarım desteklemeleri 11 Kasım 2021 tarihte yürürlüğe giren 4760 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararına dayanmakta olup, Kararın yayınlandığı tarihte çitçinin kullandığı girdilerin ağırlığını oluşturan, gübre ve zirai mücadele ilaçlarının maliyetine doğrudan etki eden dolar kuru; 9,52 TL, mazotun litresi ise 8,30 TL olup bugün itibariyle döviz bazında % 52 artış olmakla birlikte kimyevi gübre fiyatları % 200-350 arasında artmış, mazot da ise artış oranı % 177 olarak gerçekleşmiştir.

 

Üretim girdilerinde yaşanan bu azami artışlar üreticilere ek girdi destekleri sağlanmasını zorunlu hale getirmiş,  bu kapsamda 11 Mart 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5284 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerine bir defaya mahsus olmak üzere dekara 50 TL ek girdi desteği ödenmesi kararı alınmıştır.

Ayrıca yine aynı Karar kapsamında arpa, buğday, çavdar, yulaf ve çeltik ürünlerine dekara 16 lira olarak uygulanacak olan sertifikalı tohum kullanın desteği % 50 artırılmak suretiyle 24 TL ye yükseltilmiştir.

50 TL EK GİRDİ DESTEĞİ FINDIK ÜRÜNÜNE DE UYGULANMALIDIR

Cumhurbaşkanı Kararı ile girdi maliyetlerinde yaşanan azami artış karşısında bazı ürün gruplarına getirilen ek girdi destek ödemesi kararları doğru ve yerinde kararlar olup, fındık üreticilerinin ek girdi destek ödemeleri dışında tutulmasının biç bir mantıklı izahı yoktur.

2021 Martında tonu 2.100. TL olan ve fındık üreticilerinin ağırlıklı olarak kullandığı 26 CAN gübresinin tonu bugün 6.000. TL dir. Zirai mücadelede kullanılan ilaçlarda ki artış da aynıdır. Tırpan ve ilaçlama motorlarında kullanılan benzindeki artış işe akaryakıt panolarından üretici izlemektedir.

DEKAR BAŞINA ÖDEME 220 LİRA OLMALI

En kısa sürede fındık ürününe de ek girdi ödemesi öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı yayınlanarak mart/nisan ayları içinde ödenen Alan Bazlı Gelir Destek ödemeli ödenmeden ödeme icmalleri ek ödemeyi de ihtiva eder şekilde 170 TL olan ödeme 220 TL/ dekar olarak güncellenerek fındık üreticilerine ödemesi yapılmalıdır.

Ek girdi ödemesinin mevcut ödeme planına yetişememesi durumunda ise fındık hasadı yapılmadan Temmuz ayını geçmeyecek şekilde ödeme planlaması yapılarak ek ödemenin hasat dönemi öncesi üreticiye ulaşması sağlanmalıdır.

BÖLGE MİLLETVEKİLLERİ VE ZİRAAT ODALARI KONUNUN TAKİPCİSİ OLMALI

Fındık ürünü Karadeniz Bölgesi ve ekonomisi için hayati önemde bir ürün olmakla birlikte, yıllık ortalama 2 milyar dolarlık bir ihracat geliriyle de stratejik bir üründür. Ek girdi desteği daha verimli ve yüksek rekolteli bir ürün sezonu oluşmasına yardımcı olacak, bu durum gerek üretici ve gerekse de ülke açısından fayda sağlayacaktır.

Başta iktidar milletvekilleri olmak üzere tüm bölge milletvekilleri ve her ilçede kurulu Ziraat Odaları tüm dikkatlerini Fındık üreticilerine de ek girdi desteği sağlayacak bir Cumhurbaşkanlığı Kararının yayınlanmasına vermeli, en kısa sürede fındık ürününe de ek girdi desteği ödemesini öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı yayınlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler : ŞAHİN:, FINDIĞI, DA, EK, DESTEK, KAPSAMINA, ALIN

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız