HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
14 Mart 2022 Pazartesi Saat: 14:19

DİJİTAL DÖNÜŞÜM!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Dijital dönüşüm ve yazılım teknolojisine sahip olan kişi çok şeyi yapabilir. Kendi yazılım ve bilişim alt yapımızı kendimiz oluşturduk. geliştirdiğimiz alt yapı diğer be
DİJİTAL DÖNÜŞÜM!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Dijital dönüşüm ve yazılım teknolojisine sahip olan kişi çok şeyi yapabilir. Kendi yazılım ve bilişim alt yapımızı kendimiz oluşturduk. geliştirdiğimiz alt yapı diğer belediyelere örnek olacak” dedi.

ORYAZ kanalıyla tüm yazılım, program ve kodlamaları yaptıklarını belirten Başkan Güler, bu yazılımlarla sayaç, akıllı bisiklet ve fiber tekne sektörünü de Ordu’ya kazandırdıklarını ifade etti.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, bir yandan kendi bilişim ve yazılım alt yapısını oluştururken bir yandan yeni sektör ve yeni istihdam alanları oluşturuyor.

Başkan Güler, ORYAZ A.Ş’nin dijital dönüşüme ve bilgi teknolojisine ağırlık verilerek yaptığı çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“BÜYÜK BİR FARKINDALIK OLUŞTURARAK TEKNOLOJİYİ YAKALADIK”

İlk olarak eğitimlerle ORYAZ’ın serüvenine başladıklarını ifade eden Başkan Güler, kodlama yapan, oyun yazan, Web sayfaları yapan ekip kurduklarını söyledi. Ordu’da büyük bir farkındalık oluşturarak teknolojiyi yakaladıklarını da aktaran Başkan Güler şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyesi olarak biz klasik belediyeciliğin dışında dijital dönüşüm ve endüstri çalışmalarına belediyenin faaliyetleri ile girelim istedik. Bunun için de dünyanın bundan sonraki dönüşümünü sağlayacak dört temel konu üzerinde 4 şirket kurduk. Bunlardan bir tanesi yazılım üzerine kurulan şirketimiz ORYAZ. Bu şirketimiz bilgi teknolojileri üzerine çok güzel çalışmalar yapan ve emsali de pek olmayan bir şirket. Bu şirket ile Ordu’daki dönüşümü sağladık. Burada ilk olarak eğitime başladık. Kodlama yapan, oyun yazan, Web sayfaları yapan ekibi oluşturduk. Böylece Ordu’daki yazılımın insani alt yapısını oluşturduk. Yine BİLSEM merkezimizle birlikte ortak çalışmalar yapıyoruz. Ordu’da büyük bir farkındalık oluşturduk. Bu şehirde müthiş bir yetenek zenginliği var. Eski bir TÜBİTAK’lı olarak bu yeteneklerin tespitinde bulunmasında yardımcı oldum. Böylece güzel bir ekip oluşturduk. Bu ekiple birlikte somut veriler geliştiriyoruz. Hep beraber biz teknolojiyi yakalayan bir şehiriz.”

“2 YILDA BÜYÜK İŞLER BAŞARDIK”

İki yıl gibi kısa bir zaman diliminde en küçük Büyükşehir olan Ordu’da teknoloji ve bilgi teknolojisinde Türkiye’ye yön verecek çalışmaların yapıldığını söyleyen Başkan Güler, “ORYAZ şirketimiz iki yıl gibi kısa bir zamanda hem elektrikli kartlı su sayacı hem GSM ile yüklenen sayaçlar yaptı. Peşinden üretimi kontrol eden akıllı bisiklet dahil olmak üzere, alt yapı koordinasyon merkezi ile ilgili çeşitli çalışmalar yaptılar. Irmaklardaki çalışmaları önceden haber verecek uyarı sistemler ile çalışmalar yapıyorlar. Ordu belki küçük bir Büyükşehir ama yaptığı çalışmalar ile örnek. Kısacası dünyadaki dijital dönüşüme ve bilgi teknolojisine ağırlık veren bir şirketi Ordu’da kurmanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi.

“ALT YAPI İÇİN GELİŞTİRDİĞİMİZ PROGRAM TÜM BELEDİYELERE ÖRNEK OLACAK”

Başkan Güler, alt yapı sistemine büyük katkı sağlayacak programın ORYAZ ekibi tarafından hazırlandığını ve Türkiye’de hali hazırda bulunan bu tür programların yeterli olmadığı söyledi.

Bu program ile alt yapıda bulunan bütün kablolama ve hatların kazılmadan bilgisayar ortamında görülebileceğini ve iş yapılmadan önce bu programa başvurulabileceğini de ifade eden Başkan Güler şu şekilde konuştu: “Biz ilk olarak kendi içimizde çözümler üreterek neler yapabileceğimizi ortaya koymak istedik. Kendi ihtiyaçlarımıza uygun bir program yazdık. AYKOME gibi bir alt yapı koordinasyon sistemi ile ilgili bir program yazdı arkadaşlarımız. Türkiye’de bu yazılıma ait yazılımlar tam anlamıyla ihtiyaçları karşılamıyordu. Birkaç ay gibi kısa bir zaman içerisinde program yazıldı. Bu program yer altındaki bütün kablolama ve hatları haritalandırılarak bilgisayar ortamına taşındı. Bundan öncesinde böyle bir haritalanma sistemi yoktu. Bir kepçe geldiği zaman toprağa daldığı gibi ya su boruları patlıyordu ya da elektrikler kesiliyordu. Bu program üzerinden yapmak istediği işi kişi işaretlediği anda o bölgede yer altında hangi hatlar varsa gösteriyor ve kazasız bir şekilde iş yapmış oluyor. Böyle bir çalışma daha önceden yapılmamıştı bizim ekiplerimiz bu çalışmayı ortaya koydu.”

“BİZİM BİLSEM’İMİZ TÜRKİYE’NİN EN İYİLERİ ARASINDA”

Kanada’da yapılan uluslararası yarışmada Türkiye’yi temsil ederek ilk kez katılanlar arasında birincilik elde eden Ordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim Sanat Merkezi ekibinin yaşattığı mutluluğu dile getiren Başkan Güler, “Genç yıldızlarımızı kutluyoruz. Gururlarımızı bütün Türkiye sevinçle karşıladı. Kendi kategorilerinde birinci oldular. Öğretmenleri ile yöneticileri ile genç yıldızlarımızı kutluyoruz. Onlar bizim gururlarımız. Dünyaya çözüm oluşturacak bir ekip belki bu çocuklarımız. Bilgisi olan güçlü oluyor. Bu yıldızlar bundan sonra tutulamaz. Yaptıkları makine harekete geçiyor ve emsalleri ile yarışıyor. Türkiye’yi temsil etme becerisini gösteriyor. Peşinden de uluslararası yarışmada da birincilik ile bayrağımızı göndere çektiriyor. Mutluluk bu. Bizim BİLSEMİ’miz Türkiye’nin en iyileri arasında. Gençlerimiz geleceğe hızlı adımlarla ulaşıyorlar” diye konuştu.

“BU SAYAÇ İLE VATANDAŞLAR SUYA KOLAY ULAŞABİLECEK”

Başkan Güler, son teknoloji ile mobil uygulama üzerinde kontrol edilebilir, kayıp-kacağı önleyici ve tamamen kendi üretimleri olan su sayacının yazıldığını ifade etti.

Ordu Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bu sayaçların üretimi yapıldığını ve birçok şehirden sipariş alındığını da söyleyen Başkan Güler, yatırımcılara da su sayaçları fabrikası konusunda çağrıda bulundu.

Başkan Güler konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Günümüzde kullanılan akıllı su sayaçları üzerine bir AR-GE çalışması yaptık ve geliştirdik. 40 farklı bir parametre ile geri dönüş sağlayan bir proje gerçekleştirdik. Vatandaşların su kullanımı ile ilgili birçok veri elde ettik. İnsanların suya kolay ulaşabilmeleri için GSM modüllü bir su sayacı geliştirdik. Mobil uygulamadan üzerinden Amerika’da bile olsa eve su yükleme yapılabilecek. Akıllı şehirler kapsamında bu ürünümüz teknolojik bir ürün haline geldi. Zaman içerisinde bu tesisi de Ordu’ya kurduk. Şehrimizde su saati üretim tesisi bulunuyor. En iyi şekliyle ürünümüz sıfır hata ile çalışan bir ürün oldu. Şu an bizim yerimiz bir imalathane. Bunu fabrika için yatırımcıya açıyoruz. Diğer illere, ülkelere ihraç edilecek bir ürün haline geldi. Yatırım yapmak isteyenlere ihale ile vereceğiz. Bu aynı zamanda bir iş kolu haline geldi. Bu sayaç ile birlikte kayıp-kaçağı da önlemiş oluyoruz. Bu şekilde 2 milyon metreküp de su kazancımız oldu. Bunların hepsi bu çalışmanın yan sonuçları. Gördüğünüz gibi elle tutulur somut ürünlerimiz ortaya çıktı. Şimdi bunun satışı sağlanacak. Ordu sadece fındık ile kivi ile değil, teknolojik ürünlerle de ön plana çıkacak. Bu yaptıklarımız 81 vilayette uygulanabilir. Bir Türkiye modeli ortaya çıkarıyoruz.”

“FİBER TEKNE VE AKILLI BİSİKLET ÜRETİMİ İLE ORDU’YA YENİ BİR SEKTÖR KAZANDIRDIK”

Fiber tekne ve akıllı bisiklet üretimi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Güler, bu çalışmalarla Ordu’ya yeni bir sektör kazandırdıklarını ifade etti.

Başkan Güler açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Daha öncesinde yurtdışından ithal edilmiş akıllı bisiklet sistemi vardı. Bu sistemi Avrupalılar bize kapatınca kullanılamaz hale geldi. Bizde bunu görev olarak tekrar hayata geçirebilir dedik. Bu gibi şehirlerde bu sistemi yapmak olağanüstü bir şey. Bunu bizim ekibimiz başardı.  Yine ORYAZ olarak fiber tekne üretimi yapıyoruz. Teknenin tasarımını, kalıbını, imalatını biz gerçekleştiriyoruz. İlk ürünlerimizi de suya indirdik. Belediyemizin fuaye alanında da sergiliyoruz. Yaza doğru da ürünlerimiz ile Orduluların karşısına çıkacağız. Ordu’ya da yeni bir sektör kazandırmış olduk. Bu teknelerimiz üzerinden sipariş alıyoruz. Kompozit malzeme teknolojisi çok ayrı bir teknoloji. Bundan yata, sonra da karavan imalatına geçeceğiz. Bu teknolojiye sahip olan kişi çok şeyi yapabilir. Cek-cak yok, işte gördüğünüz gibi yaptık.”

“YAĞMUR SUYU SARNIÇ SİSTEMİ SU VERİMLİLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Su verimliliği konusunda yapılan Yağmur Suyu Sarnıç Sistemi Projesi ile ilgili de bilgiler veren Başkan Güler “2 metreküp olacak şekilde yağmur suyu sarnıç sistemini hayata geçirdik. Her şeyini kendimiz tasarladık. Yağmur yağdığı zaman bu sistem ilk 10 dakika kirli suları biriktirecek. Bu suları normal logara gidecek veya bahçe sulamada kullanılabilecek. 10 dakika sonra değişerek tankı doldurmaya başlayacak. Bu sistem ile biriken suyu mutfakta, banyoda hatta içme suyu noktasında bile kullanabilecekler. Bu sistemi de artık imara koyduk, mecburi yapıyoruz. Ordu’nun suyu böyle olacak. İleride oluşabilecek bir su krizinde de bu sular kullanabilecek. Bu proje su verimliliği konusunda katkılarımızdan bir tanesi. Sadece Ordu’ya değil, dışarıya da ışık tutuyoruz” şeklinde konuştu.

 

Anahtar Kelimeler : DİJİTAL, DÖNÜŞÜM!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız