HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Temmuz 2022 Çarşamba Saat: 16:54

BALIKÇI KADIN REİSLERDEN BAŞKAN GÜLER’E TEŞEKKÜR

Ordu'nun Perşembe ilçesinde yıllardır eşleriyle birlikte açıldıkları Karadeniz'de tekne ile balık avlayıp, balıkçılık yapan kadınlar için düzenlenen projeyle beklenen özel barınak, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr.
BALIKÇI KADIN REİSLERDEN BAŞKAN GÜLER’E TEŞEKKÜR

Ordu'nun Perşembe ilçesinde yıllardır eşleriyle birlikte açıldıkları Karadeniz'de tekne ile balık avlayıp, balıkçılık yapan kadınlar için düzenlenen projeyle beklenen özel barınak, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler tarafından yapıldı. Balıkçı kadın reislerden ise Başkan Güler’e kocaman bir teşekkür geldi.

Büyükağız, Okçulu Su ürünleri ve Balık kooperatifi başkanı Murat Yar, Büyükşehir Belediye Başkanı Güler’e bu tesisi açtıkları için teşekkür etti. Yar, konuyla ilgili gazetemize özel yaptığı açıklamada; “Balıkçı eşleri kadınlarımız, balığa çıkan eşlerine kıyıda yardım ederken çay içebilecekleri, eşlerinin balıktan  dönüşünü beklerken sığınacak bir yerleri yoktu. Yaptığımız girişimler olumlu bir şekilde sonuç buldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Güler, balıkçı eşleri için bu şirin tesisi kadınlarımızın hizmetine açtı. Balıkçı eşleri adına kendilerine minnet ve şükranlarımızı sunuyor, teşekkür ediyoruz” dedi.

Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, kadın balıkçılar için özel yapılacak marina tarzı balıkçı barınağının, Türkiye'de tek olacağını belirtmişti,

Projeye start verildiği gün Başkan Güler; "Proje çalışması başlattık. Bu barınakta kadın reislerimizin emekleri var. Zor şartlar altında denize çıkıyorlar, balık tutuyorlar. Kadın reislerimiz dünyada sayılı durumdalar. Onlara çağdaş, konforlu ve modern bir ortam hazırlamak istiyoruz" demişti.

Perşembe ilçesine bağlı Büyükağız Mahallesi kıyısında, yıllardır eşleriyle birlikte tekne ve kayıklarla açıldıkları denizde balıkçılık yapan kadınlar, ekmeklerini deniz ürünleri avlayarak kazanıyor. Karadeniz'in hırçın dalgalarına meydan okuyan kadın reisler, hem teknenin kaptanlığını yapıyor, hem de avcılık yaparak ağları onarıyor.

Zor şartlara rağmen evlerinin kadını, teknelerinin de reisliğini yürüterek ereklere taş çıkartan kadın balıkçılar, çalışma azimleriyle de çevresinden övgü topluyor. Karadeniz’in hırçın dalgalarına meydan okuyarak ağlarını salan kadın balıkçılar için Ordu Büyükşehir Belediyesi de harekete geçip, kadınlara özel, Türkiye’nin ilk kadın balıkçı barınağının yapılması için kolları sıvadı. Büyükşehir belediyesince proje çalışmalarına başlanan alana, kadınlar için marina tarzı balıkçı barınağı Başkan Güler tarafından inşa edildi.

3 KÖYÜN 60 YILLIK HAYALİ, TÜRKİYE’DE TEK

Projenin Türkiye'de tek olması ve 3 köyün 60 yıllık hayalini gerçekleştiren Başkan Güler, şimdi ise bu barınağı yeniden düzenleyerek kadın reislerin hizmetine sundu. Marina tarzı düzenlemeyle burayı hem su ürünleri hem de eko-turizm amaçlı bir hale getiren Başkan Güler’in, Okçulu, Büyükağız, Kovanlı balıkçı barınağı yıllardır üzerinde çalıştığı bir projeydi.

Hem bakanlığı döneminde hem de bakanlık sonrasında buradaki çalışmaları hep yakından takip ederek önünü açan Başkan Güler; “Bu barınakta kadın reislerimizin emekleri var. Zor şartlar altında denize çıkıyorlar, balık tutuyorlar. Soğukla dalgayla mücadele ediyorlar. Kadın reislerimiz dünyada sayılı durumdalar. Onlara çağdaş, konforlu ve modern bir ortam hazırlamak istemiştik. Çok şükür bu isteğimiz de yerine geldi" diye konuştu.

'EŞLERİMİZ BİZLERE YARDIMCI OLUYOR'

Kovanlı- Okçulu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Murat Yar da, Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'e teşekkür ederek, "Kooperatifimiz 20 yıl önce kuruldu, halen aktif. 1970'lerden itibaren buradaki barınak ihtiyacımızı dile getirip, yetkililerden sürekli istedik. Başkanımız Hilmi beyin başkanlığı öncesindeki destekleriyle barınak mevcut haliyle yapıldı.

Kooperatifte 71 üyemiz var. 25 teknemiz faal olarak çalışıyor. Son 20 yıldır eşlerimiz, kadınlarımız bizlere yardımcı oluyorlar. Teknolojinin gelişmesi ve hayat şartları denizde aşırı avlanma denizi bitirdi. Geçinemez hale geldik, sıkıntıya girdik. Eşlerimizle mecburen çalışmaya başladık. Eşlerimiz burada çalışma koşulları kötü, ısınma yerleri yok, barınak yoktu. Hilmi bey şimdi bir projeyle burada kadınlar adına kulübeler yaptı. Kadın balıkçılarımız denize açılacaklar,  burada ağlarını onaracaklar, balık pişirip satabilecekler" dedi.

'EKMEĞİMİZİ ÇIKARIYORUZ'

10 yıldır eşiyle balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Ayşe Yar, "Barınakta yerimiz olmadığı için çalışırken zorlanıyorduk. Kendimize ait yerimiz, içinde sobalarımız olsa daha rahat ederiz diye düşünüyorduk. Bu iş kadınlara göre değil ama mecburen çalışıyoruz. Belediyemizin güzel bir projesi vardı ve proje nihayet gerçekleşti. Şimdi çalışma koşullarımız daha güzel olacak. O zaman burada daha çok çalışıp denize rahat açılabileceğiz. Sonuçta ekmeğimizi, yağmurda, soğukta buradan çıkarıyoruz" diye konuştu. 

'ALLAH BAŞKANIMIZDAN RAZI OLSUN'

Havagül Arslan ise 20 yıldır eşiyle birlikte balıkçılık yaptığını anlatarak "Çalışması çok zor oluyor, kışın daha zor oluyor, havalar soğuk. Eşimle beraber çalışıyorum. Ev işlerini de ben yaptığım için daha çok zor oluyor. Eşim tekneyle denize açılıyor barınağa geliyor, orada çalışıyoruz. Kayık gelince onarma işlerimizde oluyor dışarıda ıslanıyoruz. Orada bir yerimiz olursa daha iyi olur diyorduk. Ağları evimin yanında onarıyordum. Şimdi burada rahat çalışabileceğim. Allah Başkanımızdan razı olsun" dedi. 

(ÖZEL HABER: MEHMET KESKİN)

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız