HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Ağustos 2022 Çarşamba Saat: 13:54

AKÇA’DAN DAYIBAŞLARINA VERYANSIN!

  Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık sezonunda Doğu ve Güneydoğu’dan
AKÇA’DAN DAYIBAŞLARINA VERYANSIN!

 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık sezonunda Doğu ve Güneydoğu’dan fındık işçilerinin dayı başlarına yevmiye konusunda veryansın geldi.

 

Makamında basın mensuplarıyla bir araya gelen Akça, yaptığı açıklamada; “Hasat döneminde fındık toplamak için ilimize Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinden işçi kardeşlerimiz geliyor. Bu zamana kadar ilişkilerimizi işçi-işveren değil, abi-kardeş edasıyla sürdürdük.

 

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak bölgemizde çalışacak işçilerin yevmiyesi için 216 lira bir tavsiye kararı aldık. Çuvalcı, aşçı, dayıbaşı gibi birçok kalemdeki yevmiyeleri de açıkladık. Bu bir tavsiye fiyatıydı. Güney Doğu’dan ilimize gelen işçi kardeşlerimizin nakliyesinde azımsanmayacak bir fiyat artışı meydana geldi. Bu da dikkate alınarak piyasada 240-250 lira bandında fiyat oluşması için görüşlerimizi bildirdik.

 

“İŞÇİ GETİRMEMEKLE TEHDİT EDİYORLAR”

Fakat işçi kardeşlerimizin buraya gelmesine aracı olan, dayıbaşı diye tabir ettiğimiz kişiler, üreticimizi zor durumda bırakacak, neredeyse üreticimizi tehdit edecek bir şekilde ‘280 ila 300 TL arasında bir yevmiye alırız, yoksa işçi getirmeyiz’ gibi söylemlerin içerisine girdiler” dedi.

 

Bu kardeşlerimiz, yüzlerce km. yol kat ederek ilimize ekmek parası kazanmak için geliyorlar diyerek sözlerini sürdüren Başkan Akça; “Ama 12 ay bahçesine hizmet edip, evinin geçimini sağlayacak, çocuğunun okul parasını kazanacak, belki düğünü yapacak olan üreticilerimizi düşünmeden kendilerince bir fiyat belirlemeye ve neredeyse biz bu fiyattan aşağı çalışmayız, ürününüz bahçede kalır gibi tehdide varan konuşmalar yapıyorlar.  

 

“KİMSENİN EMEĞİNİN KARŞISINDA DEĞİLİZ”

Biz kimsenin emeğinin karşısında değiliz. Üretici arkadaşlarımız da o insanların buraya ekmek parası kazanmaya geldiğini biliyor. Ama kendilerini de düşünmek zorundalar. Eğer onların istediği fiyatla işçilik yaptırırlarsa, topladıkları ürünün neredeyse 3’te 1’inden fazlasını neredeyse toplama ücreti olarak vereceklerinden, kendi geçimlerini sıkıntıya sokacak duruma geliyor” diye konuştu.

 

“ÜRETİCİMİZ TAVRINI BUNA GÖRE ALSIN”

Sezon öncesi dayıbaşlarıyla da bir toplantı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Akça; “2 gün önce dayıbaşı diye tabir ettiğimiz o arkadaşlarla bir toplantı yaptık. Birçok konuyu ele aldık, sorunları dile getirdik. Onlara çözümle alakalı pozisyonda olduğumuzu, ortak bir paydada buluşmamız gerektiğini söyledik. Ne üretenin ne de çalışanın hakkının yedirilmeyeceğini ifade ettik.

 

Onlara; daldan tutup 120-130 kilo fındık toplayan işçi kardeşimizin yevmiyesi 280 lira, aşağıda fındık toplayanın yevmiyesi ise 240-250 liradır diye teklifte bulunarak sözleşme imzalayalım dedim. Ama maalesef onlardan dönüş olmadı. Bütün üreticilerimiz tavrını buna göre alsın.

 

Üreticilerimiz mağdur durumdalar. Önceden anlaştıkları paranın bile üzerinde üreticilerimizin karşısına geliyorlar. Üreticilerimiz zorluk yaşıyor. Hatta birçok üreticimiz tedirgin durumda. Bu konunun çözümüyle alakalı ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız” şeklinde konuştu. (Haber: Mehmet KESKİN)

 

Anahtar Kelimeler : AKÇA’DAN, DAYIBAŞLARINA, VERYANSIN!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız