HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Ağustos 2022 Çarşamba Saat: 17:03

“İHRACATÇILAR ÜRETİCİLERİ MAĞDUR EDECEK”

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, ihracatçıların Ordu’da yaptıkları toplantıda yapılan açıklamayı değerlendirerek, “Yine üreticilerin emeğine ve ürününe göz koydular.” dedi.            
“İHRACATÇILAR ÜRETİCİLERİ MAĞDUR EDECEK”

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, ihracatçıların Ordu’da yaptıkları toplantıda yapılan açıklamayı değerlendirerek, “Yine üreticilerin emeğine ve ürününe göz koydular.” dedi.

            Emek Partisi Ordu İl Başkanı Poyraz, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği(KİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır ve fındık sanayicisi Mustafa Poyraz’ın fındık konusunda yaptıkları açıklamaları değerlendirdi. Poyraz yaptığı açıklamada, “Her yıl üreticilerin mağduriyetiyle sonuçlanan fındık sezonu bu yıl daha da kötü geçeceği belli oldu. Fındık ihracatçıları ve sanayi grupları fındık fiyatını düşük tutacaklarının sinyalini verdiler. Açıklamalardan anladığımıza göre mağdur olanlar fındık üreticileri değil de ihracatçılarmış, bunu da öğrenmiş olduk.” diyerek tepki gösterdi.

            Eylül sancılı geçecekmiş

            Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır, “Fındığa doğrudan gelir desteğinin daha fazla artırılmasını, fiyatın biraz geride tutulmasını istiyoruz. Eylül ayında sancılı bir başlangıç olacak. Ondan sonra düzelecektir.” açıklamasını eleştiren Poyraz, “Eylül ayı kimler için sancılı geçecek? Alivre satış nedeniyle fındık üreticilerinin ürününü ucuza kapma hesabı yapılıyor. Eylül döneminde yurtdışı satışlarında kimlere ne söz verildi de üreticiler yine mağdur ediliyor? Hem ihracatta rekor kırdık, diyorlar hem de üreticiyi mağdur etmeye devam ediyorlar.” dedi.

            TMO fiyatını da yüksek buldular

                Poyraz, TMO’nun açıkladığı fiyatın üretici köylüyü memnun etmediği gerçekliği ortadayken ihracatçıların TMO ile kendi alım fiyatı arasında makas olabileceğini söylemeleri fındığı ucuza kapatma niyetini gösterdiğini vurgulayarak, “Her yıl olduğu gibi yine Türkiye dışında yetiştirilen fındıkların tehdit olduğu algısını yaymaya çalışıyorlar. Ancak bu üreticiye bir baskı olarak kullanılıyor. Biliyoruz ki, Türkiye fındığı hem oran hem de kalite bakımından belirleyici. Niyetlerinin daha önce de söylediğimiz gibi fındığı 43-45TL’ye almanın hesabını yapıyorlar.” dedi.

            Devlet desteği üreticinin hakkı

            Poyraz, GSMH’nın yüzde 1’inden aşağı olmamak kaydıyla tarımda üreticiye destek yasal zorunluluk olduğunu belirterek, “İhracatçılar üretici köylüye yapılması gereken devlet desteğini kendi hanelerine yazmaya çalışıyor. Devlet üreticiye destek olacak, ihracatçı da ürünü ucuza alacak. Bu yöntem üreticiye değil, ihracatçıya destek anlamına geliyor. Sermaye güçleri, sınıfsal konumları gereği olan daha fazla kazanma ve sömürü politikalarını uygulamak istiyorlar. TMO’dan şikayetçi olamadıklarını da belirtiyorlar. Tabi şikayetçi olmazlar. Nasılsa TMO sekizde bir oranda fındık alıyor ve sonra fındığı yine ihracatçılara satıyor. Şikayetleri fiyata imiş. Fındık üreticilerinin de derdi fiyat. 52 TL bile yeterli değil.” dedi.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız