HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
4 Eylül 2022 Pazar Saat: 14:44

“FINDIK KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ BİR GIDADIR”

Fındığın insan sağlığındaki yerine işaret eden Ordu Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Ali Coşkun, “Fındık kolesterol düşürücü bir gıdadır” dedi.
“FINDIK KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ BİR GIDADIR”

Fındığın insan sağlığındaki yerine işaret eden Ordu Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Ali Coşkun, “Fındık kolesterol düşürücü bir gıdadır” dedi.

Ordu Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Ali Coşkun, halk arasında iyi huylu ve kötü huylu kolesterol olarak biline LDL ve HDL kolesterole ilişkin şunları söyledi; “LDL Kolesterol ve HDL Kolesterolün hayatımızdaki önemini biliyoruz. Çünkü direkt olarak kolesterol yüksekliği, damar sertliğine ve damarlardaki tıkanıklıklara yol açan ve bizim damarsal yapımızı bozabilecek ciddi bir hasara neden olan moleküller. LDL kolesterol bunlardan en tehlikelisi. Aslında kolesterol bir tane. İyisi veya kötüsü yok. Ama halk arasında iyi kolesterole HDL kolesterol, kötü kolesterole de LDL kolesterol deniyor.

Aslında kolesterol tek ama taşınma yolları birbirine ters olduğu için birisi faydalı bir iş yaparken onu taşıyan kayık nedeniyle, diğeri zararlı bir iş yapıyor. Dolayısıyla LDL yani bu kötü kolesterolde 10 miligram desilitre bir artış olursa kalp krizi riski %20 oranında artıyor. Oysa HDL kolesterolü en çok artırtan şeyin yürüyüş ve sigarayı bırakmak olduğunu biliyoruz” dedi.

-“Kötü kolesterolün tahribatı kap krizi yönünden daha fazla olmaktadır”-

Fındık gerçekten kolesterol düşürücü bir gıdadır diyen Başkan Coşkun, sözlerine şöyle devam etti; “HDL kolesterolde sadece 1 miligram desilitrelik bir artış maalesef kalp krizi riskini sadece %2 azaltmaktadır. Yani kötü kolesterolün tahribatı kap krizi yönünden daha fazla olmaktadır. İyi kolesterolün durumu iyileştirmesi ise evet faydalıdır ama daha zor olmasıdır. Bununla beraber bir takım besinler var ki bunlar kolesterolü düşürücü gıdalardır.

Nelerdir bunlar? Yulaf, arpa, kepekli tahıllar, lifli gıdalar bunlar kolesterolü düşürücü gıdalardır. Mesela fasulyeler, patlıcan, bamya, soya gibi gıdalar kolesterolü düşürücü gıdalardır. Bir tane gıda da Karadeniz Bölgesi için çok önemlidir. Kolesterol düşürücüdür. Fındık evet fındık gerçekten kolesterol düşürücü bir gıdadır. Yağlı balıklar kolesterol düşürücüdür.

Bununla beraber narenciye kolesterol düşürücüdür. Çilek, elma, üzüm yine kolesterol düşürücü gıdalar olarak kabul edilir. Ama tabi ki her zaman şunu söylüyoruz. Hangi gıda yenilecekse yenilsin ölçülü olarak yenilmek zorunda.

-“HDL kolesterolün kanda düşük seviyelerde seyretmesi kalp yönünden bir risk faktörüdür”-

Koroner kalp hastalığının LDL kolesterole ek olarak diğer risk faktörleri nelerdir? Sigara içilmesi ki, bu sigara içilmesinin tahribat en çok erkeklerde 45 yaşın üstünde kadınlarda da 55 yaşın üzerinde daha çok ortaya çıkmaktadır.

Yine iyi huylu kolesterol dediğimiz vatandaş arasında iyi huylu kolesterol diye geçen HDL kolesterolün kanda düşük seviyelerde seyretmesi kalp yönünden bir risk faktörüdür. Bu da yaklaşık 40 miligram desilitrenin altındaysa bir risk altındasınız demektir. Tabiki HDL kolesterolü artırmanın en iyi yolu tekrar etmek gerekirse yürüyüş yapmak HDL kolesterolü en iyi artıran özelliktir.

-“Yüksek tansiyon kalp krizi ve koroner kalp hastalığı yönünden bir risktir”-

Onun dışında yüksek tansiyon yani hipertansiyon eğer tansiyonunuz 140’a 90 veya daha yüksekse bir hipertansiyondan bahsedilebilir ve bu sizin için kalp krizi ve koroner kalp hastalığı yönünden bir risktir veya tansiyon ilaçları kullanıyorsanız yine soy geçmişte bir kalp hastalığı olması, ailede bir kalp hastalığı olması özellikle birinci derecede erkek akrabalarda 55 yaş altında kalp krizi olması risktir. Yine risk olarak birinci derecede kadın akrabalarda da 65 yaş altında kalp krizi geçirmiş olan bir akrabamız varsa bu da bizim için bir risktir. Yine şeker hastalığının olması ayrı bir risk faktörüdür. Tabi burada bu risk faktörleri veya akrabalarda veya genetikte bir kalp krizi hastalığının sık görülmesi evet bir risk faktörüdür ama eğer biz bir takım kurallara riayet edersek, doktorların dediklerine, tavsiyelerine uyarsak bu risk faktöründen arındırılmış oluruz.  

-“Kadınlarda 65 yaş altında kalp krizi geçirmiş akrabamız varsa bu da risktir”-

Bunun dışında HDL kolesterol yani iyi huylu kolesterol dediğimiz kolesterolün 60 miligram desilitrenin üstünde olması yine risk olarak birinci derecede kadın akrabalarda da 65 yaş altında kalp krizi geçirmiş olan bir akrabamız varsa bu da bizim için bir risktir. Yine şeker hastalığının olması ayrı bir risk faktörüdür.

Tabi burada bu risk faktörleri veya akrabalarda veya genetikte bir kalp krizi hastalığının sık görülmesi evet bir risk faktörüdür ama eğer biz bir takım kurallara riayet edersek, doktorların dediklerine, tavsiyelerine uyarsak bu risk faktöründen arındırılmış oluruz. Bunun dışında HDL kolesterol yani iyi huylu kolesterol dediğimiz kolesterolün 60 miligram desilitrenin üstünde olması istenen bir durumdur. Mümkünse 50 miligram hatta mümkünse 60 miligram desilitrenin üstünde olması kanda kalbi koruyan bir durumdur.

LDL kolesterolü de şöyle sınıflayabiliriz…

Eğer 100 miligram desilitre ise yaklaşık veya ondan daha düşükse ideal bir LDL yani kötü kolesterol düzeyidir. Eğer 100 ile 129 miligram desilitre arasındaysa bu da ideale yakındır. Ama dikkat edilmesi gereken bir değerdir. Yine LDL kolesterol 130 ile 159-160 arasındaysa bu bir risk faktörüdür. 160’tan yukarıdaysa da yüksek oranda bir risk faktörüdür. Koroner kalp hastalıkları yönünden kolesterol trafiğinin bilinmesi çok önemlidir.

Bu nedenle diyoruz ki herkesin mutlaka kolesterol trafiğini yani kolesterol düzeylerini aralarındaki dengeyi, kan ölçümlerini yaptırarak mutlaka bilmesi ve hekimine mutlaka danışması lazım. Hekiminizde size bu kolesterol trafiğine göre en uygun yolu seçecektir. Herkese sağlıklı günler diliyorum.” 

Ünye KENT Haber

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız