HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
20 Ekim 2022 Perşembe Saat: 15:01

“YERLİ VE MİLLİLİK ORANLARINI HEP EN ÜSTTE TUTUYORUZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dün yürürlüğe giren Dezenformasyon Yasası’nın, halkın doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşması adına atılan çok önemli bir adım olduğunu kaydetti ve “Sahte kimlikler arasına saklanı
“YERLİ VE MİLLİLİK ORANLARINI HEP EN ÜSTTE TUTUYORUZ”


 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dün yürürlüğe giren Dezenformasyon Yasası’nın, halkın doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşması adına atılan çok önemli bir adım olduğunu kaydetti ve “Sahte kimlikler arasına saklanıp, hakaret ve iftira ile yürütülen karalama kampanyalarına, itibar suikastlerine yeltenenler, ülkemizi, milletimizi yalan haberlerle, çarpıtılmış bilgilerle galeyana getirmek isteyenler artık bir değil, üç kere düşünecekler. Bundan sonra da milletimizin haklarını korumak, mahremiyeti ve gizliliğini güvence altına almak adına her türlü adımı atmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 15. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nın açılışında konuştu. Sanal evrende siber güvenlik teması ile düzenlenen programı çok önemsediklerini aktaran Karaismailoğlu, “Baş döndürücü bir hızla ilerleyen dijital çağda, her 10 yılda büyük sıçramalar yaşanıyor. Yüksek veri hızı ile birlikte gelinen süreçte, 2020’lerin yükselen trendi ‘metaverse’ oldu. Fiziksel dünya ile bağlantılı, bağımsız bir ekonomik sisteme sahip, gerçek dünyadaki her şeyin dijital ikizinden oluşan 3 boyutlu sanal bir evrenden bahsediyoruz. Oyun ve eğlence sektöründe başlayan bu süreç, yeni iş modellerini, yeni iş birliği şekillerini ve hatta yeni sosyal yaşam biçimlerini ortaya koyuyor. Metaverse ile birlikte, NFT ve Kripto paraların kullanılması da hızlandı. Sanal sektör, oyunlarla birlikte savunma sektöründe de boy göstermeye başladı. Ayrıca, simülasyon tekniği ile doğal afetlere, operasyonlara ve sivil uygulamalara yönelik eğitimler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

 

HAYATTA SUÇ KABUL EDİLEN HER TÜRLÜ EYLEM, DİJİTAL DÜNYADA PERVASIZCA YAPILIYOR

 

Metaverse’deki bu hareketlilikle birlikte veri güvenliğinin daha da öne çıktığını dile getiren Karaismailoğlu, bunun yanında, gizlilik ve mahremiyet konusunda kaygılar başladığını söyledi. Gerçek hayatta suç kabul edilen her türlü eylemin, dijital dünyada pervasızca yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

“Sınırsızca hareket edilip, her türlü suçun rahatlıkla işlendiği sanal alem, insan doğasındaki aşırılıkları da körükledi. Kimliklerin de gizlenebildiği bir ortam olması nedeniyle ürkütücü boyutlara vardırdı. Bunu engelleme yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hukukun, yasaların teknolojinin gerisinde kalmaması, mağduriyetlerin oluşmaması için gereken düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Yüce Meclis’imiz tarafından kabul edilen, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile 18 Ekim’de yürürlüğe giren dezenformasyon yasası, hükümetimizin, halkımızın doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşması adına attığı çok önemli bir adım oldu. Sahte kimlikler arasına saklanıp, hakaret ve iftira ile yürütülen karalama kampanyalarına, itibar suikastlerine yeltenenler, ülkemizi, milletimizi yalan haberlerle, çarpıtılmış bilgilerle galeyana getirmek isteyenler artık bir değil, üç kere düşünecekler. Bundan sonra da milletimizin haklarını korumak, mahremiyeti ve gizliliğini güvence altına almak adına her türlü adımı atmaya devam edeceğimizin de bilinmesini isterim.” 

 

YERLİ VE MİLLİ DONANIM GÜVENLİĞE YÖNELİK POTANSİYEL TEHDİTLERİ AZALTACAK

 

“Bilişim ve iletişim konusunda ne kadar ileride olursanız olun, ‘sanal alemdeki’ saldırılar, gün geçtikçe sistemli bir şekilde artıyor” diyen Karaismailoğlu, bu saldırıların, organize bir şeklide çok uluslu bir nitelik kazandığını kaydetti. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, bu noktada ‘elektronik haberleşme şebekelerinde, yerli ve milli yazılım ve donanımların kullanılmasının’ son derece önem kazandığını ifade ederek, “Yerli ve milli hassasiyetle, ekonomik faydanın yanında; halkımızın, hızlı, güvenli ve kapsamlı bir iletişime kavuşmasını da sağlamakta kararlıyız. Yazılım ve donanımlarda yerli ve millilik oranının artması, aynı zamanda ülkemizin bekasına ve güvenliğine yönelik potansiyel tehditlerin azaltılması, hatta bir noktadan sonra en aza indirilmesine imkan verecektir” diye konuştu. 

 

 

Türkiye’nin 5G ve hatta 6G teknolojilerine geçiş sürecinde, yerli ve millilik oranlarını hep en üstte tuttuklarını vurgulayan Karaismailoğlu, bu hassasiyetle öznel bir sistemin kurulması yanında, siber güvenliği öncelediklerini belirtti. 4,5G’nin ilk yatırım döneminde sektördeki yerli ve millilik oranının yüzde 1 olduğunu, bu oranın bugün yüzde 33’leri geçtiğinin altını çizen Karaismailoğlu, 5G çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Özellikle 5G ile ilgili çalışmalarımızı özetlersek; 2017 yılında ‘Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’ni kurduk. Yazılım ve donanım ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarla sağlanması için ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli’ 5G projesini geliştirdik. ‘Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Formu’nu oluşturduk. 5G Vadisi Açık Test Sahası Projesi ile üniversitelerimizin yerleşkelerinde test merkezleri kurduk. Nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla, 5G ve Ötesi Ortak Lisansüstü Destekleme Programını hayata geçirdik. 5G Çekirdek Şebeke, 5G Sanallaşma ve Yazılım Tanımlı Ağ ve 5G Radyo gibi projelerimiz devam ediyor. Bu teknolojide inşallah yerli milli üretim çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Gelecekteki projelerimiz için yerli ve milli hassasiyetle tamamlayacağımız 5G bizim için önemli bir konudur. Araç-yaya iletişimi, araç-araç iletişimi, araç – altyapı iletişimi artacak, böylelikle sadece insanları değil, tüm nesneleri daha hızlı bir şekilde birbirine bağlayacağız. Robotik ve otomasyon, yapay zekâ, sınır bilişim, nesnelerin interneti, blok zincir, kuantum bilişim gibi alanlara yapılan yatırımların önümüzdeki üç sene içerisinde 3 katın üzerinde artması bekleniyor. Bu durum, bir yanıyla daha son derece önemli Türkiye’nin gelecekte hangi alanlara yatırım yapması gerektiğinin ipuçlarını bize sunuyor. Böylece 5G; yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla temelli büyüme sürecinde olan ve ekonomide tarihi dönüşümü yaşayan Türkiye’nin hedeflerine çok daha hızlı şekilde ulaşmasının önemli altyapılarından birisi olacak. Ayrıca, ULAK ve eSIM aracılığı ile hayata geçirdiğimiz çalışmalarla 5G’yi yerli ve millî imkânlarla kullanan sayılı ülkeler arasına gireceğiz. Mobil operatörlerimizin 5G’ye hazırlık yapabilmeleri için, yerli ve yabancı üreticiler tarafından geliştirilen ürünleri mobil şebekelerinde denemeleri için birçok süreli izin verdik.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız