HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
19 Aralık 2022 Pazartesi Saat: 14:20

“3600 EK GÖSTERGE TEKNİKERLERE DE UYGULANMALI”

    Karadeniz Teknikerler Federasyonu Genel Bşk.Yrd. ve Ordu Teknikerler Deneği Başkanı Musa Kıranlı, TBMM de kabul edilerek 1 Temmuzda 7417 sayılı torba yasanın, 5 Temmuz 2022 tarih ve 31887 sayılı resmi gazetede yayımlanmasıyla yürürl
“3600 EK GÖSTERGE TEKNİKERLERE DE UYGULANMALI”

Memurlarda büyük beklenti oluşan 3600 Ek gösterge düzenlemesi maalesef beklentilere cevap vermemiş ve özelliklede teknik elemanlar için hüsrana ve tartışmalara yol açtığını ifade eden Kıranlı; Cumhurbaşkanımızın talimatları üzerine Ek göstergenin yükseltilmesine dair bir komisyon kuruldu. Ek gösterge komisyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Strateji Bütçe Başkanlığı yer alırken taraflar ilgili sendika ve temsilcilerine yer verilmemiştir. Dolayısıyla gerçek tarafların olmadığı komisyon gerekli ve doğru çalışma yapmamış olacak ki açıklamalarda çok meslek gurupları ayrıştırılmıştır.

Sonuç olarak da çoğunluğun memnuniyetsizliği şikayeti had safhaya çıkmıştır. 3600 göstergede tartışılan konulardan en önemlisi de TBMM de ve sanayide herkes tarafından önemli güç görülen olmazsa olmaz denilen sürekli hak mağduriyeti yaşayan meslek gurubu olan 2 yıllık yüksekokullardan mezun olanların bundan yararlanıp yararlanamayacağı belirsizliği ile teknik branşların kapsam dışında tutulması. Üvey evlat muamelesidir” dedi.

Sunulan taslakta teknikerlerin ayrı tutulmasının büyük bir eksiklik ve ayrışma olduğunu da sözlerine ekleyen Kıranlı açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi:Sunulan taslakta eksiklikler gören Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile milyonlarca kişinin emekli maaşları ve ikramiyelerinde artış sağlayacak 3600 ek göstergede yeni gelişme yaşandı. Öğretmen, polis, din görevlisi gibi görevden bulunanlara verilen 3600 göstergeden sadece 4 yıllık üniversite bitirenlerin yararlanabileceği belirtilmişti. Ancak bu konuda kapsam genişledi.  Öğretmen, polis, din görevlisi gibi görevden bulunanlara verilen 3600 göstergede kapsam genişledi, yeni bir gruplar dahil edildi.

Sunulan taslakta 2 yıllıklar da kapsamda bulunuyordu ama Ülkemizin nitelikli yüksek teknik eğitimli üretici işgücü teknikerlerin olmaması, Din görevlileri (imam, müezzin, Kuran kursu öğreticisi vb.), öğretmen, polis ve hemşireler gibi kamudaki meslek gruplarına yapılan düzenlemeyle 3600 ek göstergeden faydalanabilmeleri doğru ancak teknikerlerin ayrı tutulması büyük bir eksiklik ve ayrışmadır.

3795 sayılı yasa ile unvan verilen ve güvence altına alınmış olan Teknikerlerin teknik adam tanımı dışında bırakılması tartışmalara yol açmış ve şantiye şefliği gibi yetki verilerek çözülmeye çalışılırken akabinde teknikerlerin 3600 ek gösterge dışında bırakılmaları başka bir tartışmaya yol açacak olup Anayasamız eşitlik ilkesine de aykırıdır.

Zira eğitim, sağlık ve din hizmetlerinde çalışanlardan iki yıllık öğrenim mezunlarına dahi 3600 ek gösterge verilirken diğer çalışanların dışarda bırakılması ister istemez 10 milyon tekniker ailesinde rahatsızlık oluşturmuştur.

Çıkan neticeden, 3600 ek gösterge alan unvanlar ve meslek gurupları ziyadesiyle memnun, Ancak alamayanlarda şikâyet had safhada olduğu gibi alan guruplarda dahi teknikerlere haksızlık yapıldığı konuşulmaktadır.

Yapılan düzenleme ile öncelikle birinci dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, alan sınırlaması olmaksızın 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e yükseltildi. Ayrıca avukat, kariyer uzmanı, müdür ve müdür yardımcıları ile bekçi, uzman jandarma ve uzman erbaş gibi 3000 ek göstergeli tüm meslek gruplarının da 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanmaları sağlandı. Sağlandı sağlanmasına ama alamayanlar açısından adaletsiz bir durum oluştu.

Bazı meslek gruplarında 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu olanların ek göstergesi 3600 olurken diğer meslek gruplarının aynı haklardan faydalanmaması son derece adaletsiz olmuştur. Karar alırken azınlığa değil, çoğunluğa bakılmalıdır.

Bu nedenle yüksekokul ve fakülte mezunu olup 1. Dereceye gelen bütün devlet memurlarına 3600 Ek gösterge verilmeli, eksiklik tamamlanmalıdır.

Dört meslek grubuna yönelik yapılan bu çalışmada, her zaman olduğu gibi ön lisans diplomasına haiz Teknikerlerin yine ihmal edildiği, teknik ayağının dikkate alınmadığını üzüntüyle takip ediyoruz. Bizler bu vatanın öz evlatlarıyız. Tekniker kimliğinden başkaca bir kimliğimiz ve kimseyle kavgamız tartışmamız yoktur.  Bizler ülkemizin kalkınması ve milletimizin yaşam standartlarının yükselmesi için idari ve teknik konularda gerek masada beyinen gerekse sahada bedenen çalışan üretici işgücüyüz.

Bu inançla, 3600 Ek Gösterge düzenlemesinin Polisler, Öğretmenler, Hemşireler ve Din Görevlileriyle beraber Teknikerlere de uygulanmasını talep ediyoruz. Bugün mezun sayısı 5 milyonu geçen 1.5 milyonun kamuda çalıştığı diğerlerinin özel ve serbest piyasada çalışarak istihdam ve katma değer üreten Teknikerlerin elinden tutan herkes kazanacak, Türkiye’nin yüksek teknik eğitimli nitelikli üretici işgücü, teknolojinin ve bilimin ana elemanları teknikerler potansiyeli harekete geçirildiğinde Ülkemiz bulunduğu yerden daha yukarıya çıkacaktır.”

Anahtar Kelimeler : “3600, EK, GÖSTERGE, TEKNİKERLERE, DE, UYGULANMALI”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız