HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Şubat 2017 Cumartesi Saat: 11:05

TARSİM’den üreticilere uyarı!

Ünye’de muhtarlara ve fındık üreticilerine yönelik Ünye Ziraat Odası ve Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle TARSİM’le ürün sigortalatmaya ilişkin bilgi verildi. “TARSİM kanun ile kurulmuş olan ve ka
TARSİM’den üreticilere uyarı!

Ünye’de muhtarlara ve fındık üreticilerine yönelik Ünye Ziraat Odası ve Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle TARSİM’le ürün sigortalatmaya ilişkin bilgi verildi.

“TARSİM kanun ile kurulmuş olan ve kar amacı olmayan bir kurumdur” diyen TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, bu yıl da uzun vadeli tahminlerde istikrarsız iklim şartlarının üreticiyi beklediğini ifade ederek, fındık üreticisine ürününü sigortalatarak garanti altına alması çağrısı yaptı.

 

Ünye Ziraat Odası ve Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle üreticilere Ünye Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda TARSİM sigortasına ilişkin bilgi verildi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yaptığı açılış konuşmasında fındığın durumuna ilişkin değerlendirme yaptı.

Fındık ürününde don afeti ve sigorta yapma şekilleri başta olmak üzere birçok sorunun olduğunu belirten Sarıkahraman, “Ülkemiz çok sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Dünyanın diğer ülkeleri ülkemiz üzerinde oyunlar oynamaktadır, bunun bir ayağı da tarımdır. Fındığımızın üzerinde de çok ciddi oyunlar oynanmaya çalışılıyor. Biz Ziraat Odaları olarak bunu dillendirmeye ve hükümetimize bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu anlatımlarımıza bıkmadan, usanmadan devam edeceğiz” dedi.

Ziraat Odaları olarak fındık ürününde tekelleşmenin olduğunu söylediklerini hatırlatan Sarıkahraman, “İddiamız bizim o dur. Bir yabancı firma dünyada fındığın tekelini eline geçirmiş durumdadır. Biz de bu tekelleşme ve oyunlara karşılık inadına eğitim, inadına kaliteli fındık ve inadına iyi ürün yapmak zorundayız. Son yıllarda fındık ürününde küllenme hastalığı da meydana geliyor, bunun da sigorta kapsamına alınması talepleri yükseliyor.” diye konuştu.

Sarıkahraman, şunları söyledi:

“Son günlerde hükümetimizi temsilen bölgemize gelen, ‘Artık fındıkçıyı üzmeyin! Alaverecileri ve dalaverecileri bu işin ortasından çekip, alın’ diye Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bile sarayda yapmış olduğu sunumda anlattılar. Sözümüz yavaş yavaş bir yerlere gitti diye düşünüyorum. Bunun karşılığını alamadık. Ama biz bıkmadan ve usanmadan bunları anlatmaya devam edeceğiz.”

Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Muavini Mustafa Çuhacı, seminerde tarımsal işletme bazlı çalışma modeline ilişkin şu bilgiyi verdi:

“Tarımsal İşletme Bazlı Çalışma Modeli Bakanlığımızın yeni uygulaması. Tarımsal bazlı çalışmaya ilişkin yasal düzenleme yapılıyor. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak yaptığımız yıllık çalışma programına göre üreticilerimizi bilgilendiriyoruz. Hangi ay ve mevsimde hangi konuların işlenmesi gerektiğini paylaştırıyoruz ve Tarımsal İşletme Bazlı Model Uygulamaya başlandığında Bakanlığımız bize çalışma modelinde yol gösterici bilgileri aktardığında biz kendi aramızda mevcut köylerimizi ve mahallelerimizi paylaşımını yaparak üreticilerimizi bilgilendiriyoruz.”

Seminere katılan TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, üreticilere tarım sigortasına ilişkin bilgi verdi.

TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, bu yıl da uzun vadeli tahminlerde istikrarsız iklim şartlarının üreticiyi beklediğini ifade etti.

Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamayla doğal afetlerden dolayı oluşacak ürün kayıpları zararının artık sigorta kapsamına girdiğini belirten Yaşaroğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Tarım Bakanımız Faruk Çelik,15 gün önce tarım sigortaları üzerine basın toplantısı düzenledi. Orada, artık bu yıl buğdayda başlamak üzere kuraklığın da sigorta kapsamına girdiğini söyledi. ‘Bundan sonra doğal afetlerden dolayı oluşacak ürün kayıplarını hiçbir kurum veya kuruluş ödemeyecek. Sigortası olanın hasarı karşılanacak. Bunun dışında kimsenin beklentisi olmasın’ dedi. TARSİM şuan 11. yılına girdi. Ben de bölgede Kurucu Bölge Müdürüyüm. Bu 10 yıllık süreçte her yıl değişik olaylar ile karşılaşıyoruz. Aynı zamanda ben de bir fındık üreticisiyim. T

- “TARSİM’in kar amacı yoktur” -

TARSİM belki üreticinin beklentisini karşılamamıştır. Biz fındık üreticisiyiz ama fındık ile ilgili teknik bilgileri bilmiyoruz. Fındık üreticisinde yaşadığımız olaylar diğer ürün üreticilerinde yok. Özellikle tüm kesimlerin şunu bilmesini istiyorum. TARSİM kanun ile kurulmuş olan ve kar amacı olmayan bir kurumdur. Kesinlikle TARSİM’in kar amacı yoktur. Sistem doğruluk, şeffaflık, hesap verilebilirlik, sürdürülebilirlik ve güvenlik ilkesi ile tarım sektörüne hizmet yasası almış kurumsal bir yapıdır. Sigorta yaptıran üreticimizin ilk sorduğu şey, ‘Ben ne kadar para alırım?’. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. TARSİM kanunla, yönetmelikle ve sigorta prensipleri çerçevesinde hizmetini sürdüren kurumsal bir yapıdır ve kesinlikle kar amacı yoktur. 10 yıllık TARSİM geçmişinde görüyoruz üretici 2.3 milyar lira prim ödemiş. Ama bunun karşılığında 3.2 milyar lira para almış. Verdiğinin neredeyse 1 katrilyone yakın fazlasını almış. Sadece geçen sene 316 bin hasar dosyası oluşmuş ve 900 milyon lira bir hasar ödemesi yapmış. Bu 316 bin dosyadan yaklaşık bini bizim bölgemizden, bu ihbarların da yüzde 40’ının asılsız ihbar olduğunu biliyor musunuz?”

Seminer TARSİM Giresun Bölge Müdürlüğü Uzmanı Erhan Karakuş’un sunumu ve ardından soru cevap şeklinde sona erdi.

 

Seminere Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Muavini Mustafa Çuhacı, TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, TARSİM Giresun Bölge Müdürlüğü Uzmanı Erhan Karakuş, muhtarlar ve üreticiler katıldı.    

 

 

(ÜNYE KENT HABER)

 

Anahtar Kelimeler : TARSİM’den, üreticilere, uyarı!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız