HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Haziran 2023 Cumartesi Saat: 13:21

KİVİ ÜRETİCİLERİNE BUDAMA UYARISI

Ordu’da kivi üreticileri, budamayı en kısa zamanda yapmaları konusunda uyarıldı.
KİVİ ÜRETİCİLERİNE BUDAMA UYARISI

Ordu’da kivi üreticileri, budamayı en kısa zamanda yapmaları konusunda uyarıldı.

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kivi yetiştiriciliğinde kış budaması kadar, yaz budamasının da önem olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada “Yaz budamasındaki amaç, yeterli güneşlenme ve havalandırmanın sağlanmasıdır. Yaz budaması işlemine, çiçeklenme döneminden sonra başlanabilir. Asmanın çiçek açmayan tellerden aşmış dalları kesilmelidir. Dalların meyvelerden itibaren, 6-8 adet yaprak sayılarak, geri kalan kısmı budanarak çıkarılır. Yerden tele kadar olan ana gövdeden çıkan obur sürgünler koparılmalıdır. Yaşlı dallar üzerinden dik açıyla çıkan sürgünler gevrek ve kırılgan olduğundan büyümeden çıkarılmalıdır. Kivi bitkisi sarılıcı tırmanıcı olduğundan, dalların birbirine giren, dolanmış kısımları kesilmelidir” denildi.

Kivi asmalarında gölgede kalan gözler, zayıf gelişerek gelecek yıl olacak verimi olumsuz etkiler denilen açıklamada “Güneş gören meyveler, gölgede kalanlara oranla daha iri ve kaliteli olur. Yaz budaması ile bitkiler arası hava koridoru açılarak, bahçenin havalanması sağlanmalıdır.

Aşırı derecede yapılan yaz budaması meyvede güneş yanıklıklarına sebep olacağından, budamada aşırıya gidilmemelidir. Kivi bahçelerinde yeni çıkan meyvelerden, üçlü grupların tek meyveye düşürülmeli ve ikiz, üçüz, fan tabir edilen meyveler çıkarılmalıdır.” uyarısında bulunuldu.

Bu arada konu ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü İl ve İlçe Müdürlüklerini ziyaret etmeleri de istendi.

 

Anahtar Kelimeler : KİVİ, ÜRETİCİLERİNE, BUDAMA, UYARISI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız