HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
26 Haziran 2023 Pazartesi Saat: 13:04

“GÜNDE 6 MİLYON TON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR”

Ülkemizde her gün 6 milyon ton ekmeğin çöpe gittiğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bayramlar birlik beraberliğin, paylaşmanın ve dayanışmanın en üst seviye
“GÜNDE 6 MİLYON TON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR”

Ülkemizde her gün 6 milyon ton ekmeğin çöpe gittiğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bayramlar birlik beraberliğin, paylaşmanın ve dayanışmanın en üst seviyede yaşandığı özel günlerdir. Ancak uzun bayram tatillerinde gıda israfı ne yazık ki artırıyor. Ülkemizde her gün 6 milyon ton ekmeğin israf edildiği bilinen bir gerçek. Gıda israfı çok boyutlu olarak ele alındığında akaryakıtta, elektrikte, suda ve her alanda katlanarak artıyor. Bunları üst üste koyunca milyonlarca lira kaybediyoruz. Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde bir lokma ekmeği, bir damla suyu bile israf etmemek gerek. Bu bayram özellikle israftan kaçınmak milli görevimiz olmalı” dedi.

-“İSRAFTAN KAÇINALIM”

Her geçen gün israfın arttığını hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’na göre ülkemizde yılda 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Özellikle son yıllarda pandeminin üretim üzerindeki etkileri ve küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak yaşanan doğa felaketleri tüm dünyada ülkelerin gıda güvencesini sağlamaya yönelik uyguladığı korumacı politikaların önemini bir kez daha ortaya koydu. Bu kapsamda israfla mücadele etmek için aileden başlamak üzere okullarda, yurtlarda, yemekhanelerde, otellerde, iş yerlerinde, kamu kuruluşlarında ve hayatın geçtiği her alanda topyekûn bir seferberlik başlatılmalı. Vatandaşlarımız bir yandan enflasyona bağlı olarak gelişen hayat pahalılığı ile mücadele ederken diğer yandan bin bir emekle aldığı ürünleri israf etmemeli” diye konuştu.

-“ÜRETİM, DAĞITIM VE SATIŞ AŞAMASINDAKİ İSRAFI ÖNLEMELİYİZ”

Gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için israfla mücadelenin çok büyük önem taşıdığına işaret eden Palandöken, “Piyasada özellikle gıda ürünlerinde fiyat artışının yaşandığı bu dönemde israftan kaçınmak hayati önem taşıyor. Hem aile bütçemiz hem de milli ekonomimiz için israfla mücadelemiz hız kazanmalı. Vatandaşlarımız tüketebileceği kadar alışveriş yaparak ülkemizin nimetlerini israf etmemeli. Öte yandan ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar yoldaki israfı da en büyük kayıplardan biri. Öncelikle üretim aşamasında hasat yöntemi ve saklama koşulları revize edilmeli. Dağıtım aşamasında soğuk hava depoları ve hızlı dağıtım sağlanmalı. Satış aşamasında ise ürünler makul miktarlarda paketlenip satışa sunulmalı. Artık yeni bilimsel araştırmaların yapıldığı ve geri dönüşümün rövanşta olduğu bu dönemde israfla mücadele etmek vatandaşlık görevidir” şeklinde konuştu.

 

Anahtar Kelimeler : “GÜNDE, 6, MİLYON, TON, EKMEK, ÇÖPE, GİDİYOR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız