HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Temmuz 2023 Pazar Saat: 13:52

“ZARAR GÖREN MALLAR İÇİN ZAYİ BELGESİ ALINMALI”

Sel Felaketinin Vergisel Sorumluluklarına Değinen Ordu SMMM Oda Başkanı M.Ender Sönmez “ İlimizde gerçekleşen sel felaketinden etkilenen tüm vatandaş ve esnaflarımıza geçmiş olsun. Sel nedeniyle esnaflarımızın ticari malları ve ticari
“ZARAR GÖREN MALLAR İÇİN ZAYİ BELGESİ ALINMALI”

Sel Felaketinin Vergisel Sorumluluklarına Değinen Ordu SMMM Oda Başkanı M.Ender Sönmez “ İlimizde gerçekleşen sel felaketinden etkilenen tüm vatandaş ve esnaflarımıza geçmiş olsun. Sel nedeniyle esnaflarımızın ticari malları ve ticari defterleri de zarar görmüş olabilir. Zarar gören mallar veya defterler için yapılması gereken işlemler söz konusudur. İleri de eksik müracaat nedeniyle cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için mükelleflerin mutlaka mali müşavirlerine bilgi vererek yasal işlemleri tamamlaması gerekmektedir.” dedi.

Ordu SMMM Oda Başkanı M.Ender Sönmez yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Selde zarar gören mallar için vergi dairesine müracaat edilerek zayi belgesi alınmalıdır.

Selde zayi olan emtia, demirbaş, makine teçhizatlar söz konusu ise mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesini dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespitini istemesi gerekmektedir.  Dilekçelerine de; zayi olan malların (Mallar (Ticari mallar, hammadde, yardımcı madde, mamül madde Vb.), Demirbaşlar, Araçlar, Tesis ve Makinalar)  listesi, İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı, Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar) eklemeleri gerekecektir.

Ticari Defterler Açısından 15 gün içinde dava açmalı ve zayi belgesi almalı.

Ticari defter ve belgeleri selden zarar gören ticari işletmelerin ileride mali ve hukuki sorunlarla karşılaşmamak için 15 gün içinde yetkili ticaret mahkemesinde dava açması gerekmektedir. Selden mağdur olan mükelleflerin ayrıca vergi yasaları yönünden mağdur olmamaları için önemli bir işlemdir. Aksi taktirde inceleme veya denetim için ticari defterler istendiğinde defterleri ibraz etmeme nedeniyle cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir.

Zayi Gören emtiaların KDV’si indirim konusu yapılabilecek

Selde yitirilen emtiaların alımlarında ödenen KDV tutarları düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyecek, henüz indirilmemiş olan KDV’nin takip eden dönemlerde indirilebilecektir.

Emtialar veya Demirbaşların Sigortası Var İse Sigorta Şirketine Müracaat Edilmelidir

Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükelleflerinin, ilgili sigorta şirketine müracaat ederek ekspertiz aracılığı ile değer tespiti yaptırması gerekmektedir. Sigorta şirketinden alınacak tazminat, muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirilecektir.

 

Anahtar Kelimeler : “ZARAR, GÖREN, MALLAR, İÇİN, ZAYİ, BELGESİ, ALINMALI”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız