HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Temmuz 2017 Perşembe Saat: 10:21

“YABANCI TEKELLER KAPIMIZA DAYANDI”

Ordu’da Fındık Kurultayı Yapıldı:
“YABANCI TEKELLER KAPIMIZA DAYANDI”

Ordu’da fındık üreticileri Ordu serbest muhasebeciler ve Mali Müşavirler odasında sorunlarını tartışmak üzere bir araya geldiler.

Kurultaya Tüm köy Sen genel başkanı Sadık Turan örgütlenme ve eğitim uzmanı Sedat Başkavak Karadeniz illerinden Tüm Köy Sen temsilcileri ve fındık üreticileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Tüm Köy Sen Ordu temsilcisi Zekai Sağra, fındık politikalarının üreticiyi mağdur ettiğini belirterek; “Tüm Köy Sen olarak bugüne gelişin nedenlerini hep vurguladık. Tekelleşen fındık alıcıları, üreticileri mağdur ediyorlar. Yabancı tekeller kapımıza dayandılar toprağımıza ürünümüze sahip çıkmak için örgütlenmemizi büyütmeliyiz” dedi. TMO’nun10 TL ye fındık almaya başlamasını da eleştiren Sagra, bu politikanın üreticiyi mağdur ettiğine de ayrıca dikkat çekti.

Tüm köy Sen genel başkanı Sadık Turan da Kendisinin de Merzifon’da yaşadığını ve tarım üretici olduğunu anımsatarak; “Türkiye kendine yeten 7 ülkeden biriydi şimdi Tarım bitirilmek üzere Avrupa tarıma desteğini artırırken Biz de tarıma destek azaltılıyor. İhraç eden ülkeden ithal eden ülke haline geldik. Samanı bile dışarıdan alıyoruz. Yakın zamanda tarım ürünlerinin ihracatına gümrük vergisi getirildi. Bu da üreticiyi aç bırakmaktır. Tarımda girdiler artıyor ürünümüzün fiyatı düşüyor. Sanayici ürettiğinin fiyatını belirliyor ama üretici ürünün fiyatını belirleyemiyor. Biz bir araya gelirsek söz sahibi oluruz sendikamıza sahip çıkalım” diye konuştu.

Üreticiler Konuşuyor

Erdinç Alp: Ordu Üniversitesi öğretim görevlisi: Yüksek lisansımı fındık üzerine yaptım. Fındıkta en büyüğüz ama sürekli küçülüyoruz. Diğer ülkelerde tarıma destek güçlü ama bizde çok zayıf. Bize sahip çıkacak güçlü bir örgütlülüğümüz yok. Yeni bir kooperatifleşme başlatılmalı kendi pazarımızı kendimiz oluşturmalıyız.dedi.

Halit Keskin: Giresun.Üretici kendi birlikleri aracılığıyla ürünlerini pazarlamalıdır

Cemil Coşkun Gürgentepe: İnsanlar fiyatlar düşük diyorlar , kurultayın yapılacağını Herkes duymuş, Duyanlar olumlu karşılıyorlar Çocukluğumda Ordu fındık kentiydi 5- 6 Yıldız bu özelliğini kaybetti. Kimse Fındıkla geçimini sağlamıyor, kesinlikle kooperatifleşme sağlanmalıdır

 Orhan kara. Giresun Tüm köy Sen temsilcisi: Giresun’dan istatistik bilgileri vererek şunları söyledi üreticilerin %50 sinin 10 dönümün altında arazisi var yani üreticinin yüzde ellisi 500 kilonun altında fındık üretiyor yüzde seksenini 20 dönümün altında arazisi var. yüzde 65 i 1 Tonun altında üretim yapıyor.

İbrahim Aydemir İkizce organik fındık üreticileri Derneği Başkanı: Bugün sadece kendimizi kurtarmanın yolunu arar duruma gelmişiz. Alman firması ile anlaştık bizi sömürdü Şimdi de Giresunlu bir şirketle anlaştık piyasa fiyatının yüzde on üzerinde satıyoruz ürünümüzü.

Nazmi Öztürk fındık üreticisi: fındık milli bir üründür o zaman milli şekilde sahip çıkmak gerekir. TMO 10 tl ye fındık alıyor. fındığın maliyeti 10 tl ye yakın. Bu ülkede kesinlikle bir fındık Bakanlığı olmalı.

Yaşar Çelikkol Üretici: bölünmeden tüm tarım alanlarında örgütlenmeliyiz. Güçlü olmak için birlik olmak gerekir. Alan bazlı değil ürün bazlı destek olmalıdır.

Toplantıda söz alan Tüm köy Sen örgütlenme ve eğitim uzmanı Sedat Başkavak konuşmasında şunları söyledi: Bugün tarımı her yerde tartışır duruma geldik. Yaklaşık 700 üyesi olan TÜSİAD ülkenin bütün politikalarını belirliyor. Bizim de örgütlenmemizi büyütmemizin zamanı geldi. Fındık stratejik ürün olmalıdır Yani devlet fındığı her aşamasında desteklemeli ve sorumluluk almalıdır. Türkiye'de stratejik ürün yok Avrupa'nın toplam tarım arazisinin yüzde altmışı kadar tarım arazi var ama dayatmalarla Tarım arazilerimiz küçültülüyor. Tarımda örgütlü gücümüzü oluşturamadığımız sürece ürünümüzün değerini bulamayız kendi geleceğimize müdahale edecek güce ulaşacağız. Avrupa Birliği, bütçesinin yarısını tarım desteğine ayırıyor. Bizde ise tarıma destek yüzde birin altında oluyor . Gelecekte toprağa gıdaya suya daha fazla gereksinim duyulacak. Buna göre ülke tarımını ve geleceğini düşünmek gerekir.

Konuşmaların ardından Tüm Köy Sen geçici yönetimini oluşturdu. Yönetim ise şu isimlerden oluştu: Zekai Sağra, Tuncay Zengin, Hüseyin Özkan, Ünal Özyurt, Selami Şen, Muvaffak Aydemir, Murat Göç  (Haber:Şafak DELİÇAKAR)

 

 

Anahtar Kelimeler : “YABANCI, TEKELLER, KAPIMIZA, DAYANDI”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız