HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
21 Eylül 2017 Perşembe Saat: 09:45

“ AMACIMIZ TÜKETİCİYE SAĞLIKLI ÜRÜNLER SUNMAK”

ODÜ’de “DOKAP Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması, Ticari Kullanımının Araştırılması ve Üreticilerin Eğitimi” başlıklı proje toplantısı ve proje eğitimi gerçekleştirildi. Ziraat Fakültesi Konferans
“ AMACIMIZ TÜKETİCİYE SAĞLIKLI ÜRÜNLER SUNMAK”

ODÜ’de “DOKAP Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması, Ticari Kullanımının Araştırılması ve Üreticilerin Eğitimi” başlıklı proje toplantısı ve proje eğitimi gerçekleştirildi.

Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce,  Macahel A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yaşar Gürses, ziraat odaları temsilcileri, akademisyenler ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Machael A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yaşar Gürses, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve bunun kadınlar tarafından gerçekleştirilmesini çok önemsiyoruz. Türkiye biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengin, Avrupa bizden 17 kat büyük olmakla beraber hemen hemen aynı çeşitliliğe sahibiz. Doğu Karadeniz, Türkiye genelinde bu konuda oldukça zengin ama bu zenginliği ekonomik varlığa dönüştürmede bir eksikliğimiz var. Bunu Sayın DOKAP Başkanımız Ekrem Yüce tespit ettiler ve bunu bir proje ile realize etmek üzere hayata geçirmeye başladılar. DOKAP Başkanımızın böyle bir projeyi gündeme getirmesi üzerine biz de bunun gerçekleşmesi için hem Ali Nihat Gökyiğit Vakfı hem de Machael A. Ş. olarak talibi olduk ve bize verildi. İki senelik bir süre sonunda tespit edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesinin çok başarılı olduğunu deneme bahçelerinde gördük. Dolayısıyla bunun bir sonraki olan bu ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve piyasaya sunulması aşaması olacak. Bu konuda çalışan ve çalışmak isteyen kadınlar için söyleyebilirim ki bunun pazarı çok geniş. Dolayısıyla üretim yapabildiğiniz ölçüde bunun kolaylıkla pazara sunulabilecek ve önemli ölçüde ekonomik girdi sağlanabilecektir. Bunun üretim aşamasının gerçekleşmesi için eğitim gereklidir bu eğitimin ilk adımı bugün bu toplantıda başlatılmıştır. Bu projenin hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Projenin temel amacı, Doğu Karadeniz illerinde değeri yüksek olan ve üretilebilecek tıbbi bitki ve ürünlerin envanterini çıkarmak, doğadan toplamaların sürdürülebilirliklerine dayalı floraya zarar vermeden yapılması konusunda eğitim faaliyetlerini yaygınlaştırmak, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini geliştirmek, tıbbi bitkiler ile de bal üretimi yaparak arıcılık sektörü ile entegrasyonun sağlanması, böylece hem üretici gelirini, çeşitliliğini artırmak hem de tüketiciye sağlıklı ürünler sunmaktır. Proje, Doğu Karadeniz’de yetişen ve yetişmeye uygun tıbbi ve aromatik ürün ve üretim potansiyelinin tespiti ve bu bilgilerin haritaya işlenmesi, her ilde seçilecek uygun bir tarım alanında en az 10 tıbbi ve aromatik bitki türünün yetiştirilmesini içeren ve yine en az 1000 metrekare büyüklüğünde Ar-Ge pilot ölçekli deneme üretim alanları kurarak yetiştirme tekniklerinin her bitkiye ve ekolojik koşula göre verim ve kalite parametrelerinin saptanması, Ar-Ge üretim alanlarını üretici eğitimlerinde kullanarak halk arasında bu bitkilerin ekonomik önemi konusunda farkındalık yaratması faaliyetlerini kapsamaktadır. Bu tür çalışmaların bölge ve ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını ayrıca yeni çalışmalara zemin hazırlayacağını ümit ederek projenin bölgemize hayırlı olmasını temenni ederim.” dedi.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız