HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
12 Kasım 2017 Pazar Saat: 12:27

BÜYÜMENİN MUTFAĞI: YATIRIMLARLARDIR

AKP Ordu İl Başkan Yardımcısı Ekonomi İşler Başkanı Sedat Cesur Ekonomik Bağımsızlığın ön şartının Tasarruf olduğunu, AK Parti iktidarının tabandan tavana bağımsızlığın ön şa
BÜYÜMENİN MUTFAĞI: YATIRIMLARLARDIR

AKP Ordu İl Başkan Yardımcısı Ekonomi İşler Başkanı Sedat Cesur Ekonomik Bağımsızlığın ön şartının Tasarruf olduğunu, AK Parti iktidarının tabandan tavana bağımsızlığın ön şartı tasarrufa büyük önem verdiğini ifade ederek bunun sonucu olarak’ da Dünya Bankası verilerine göre 2002 yılında küresel ekonomideki payı %0,69 olan Türkiye, AK Parti iktidarları döneminde, %2,9 olan küresel ortalamanın çok üzerinde, yıllık ortalama %5,7 büyüyerek payını %1,15 seviyesine taşımıştır. Bu başarı, Türkiye’nin yatırımlarını her geçen sene arttırarak büyüme kapasitesini güçlendirmesi sayesinde elde edilebilmiştir “diye konuştu.

YATIRIMLARI FİNANSE EDECEK KAYNAK, TASARRUFLARDIR

Büyümenin mutfağı olarak nitelendirilebilecek yatırımları finanse edecek kaynak, tasarruflar olduğunu belirten Cesur; AK Parti’nin 2023 ve ötesine geçen hedeflere ulaşılabilmesi, tasarruf oranlarımızın arttırılması ve artan tasarrufların üretken yatırımlara kanalize edilmesi ile yakından ilgilidir. Üst orta gelir liginden yüksek gelir ligine geçiş bu şekilde başarılacaktır. Artan tasarruf ve yatırımlar ile nitelikli insan gücümüz bir araya gelerek, katma değeri çok daha yüksek bir ekonomi oluşturulacaktır.

Vatandaşların biriktirdikleri tasarruflar, mikro düzeyde kendi geleceklerine katkı sağlarken diğer yandan, makro düzeyde ekonomik büyümenin de anahtarı konumundadır. Bir ülkenin büyüme tercihine göre gerek duyduğu yatırım miktarı farklılaşmaktadır. Ancak Türkiye örneği üzerinde gidecek olursak, mevcut büyüme oranlarına ulaşabilmek için 2016 yılında GSYH’nin %29,8’i yatırımlara ayırılmıştır. Bu rakam, Türkiye’nin GSYH’sinin %29,8 oranında bir tasarrufa ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Tasarrufların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranı Türkiye, OECD ülkeleri ve küresel ortalama için karşılaştırmalı olarak verilmektedir. Örneğin, 2016 yılında Türkiye’nin yatırımlarını finanse edebilmek için GSYH’nin %29,8’i kadar bir tasarrufa ihtiyacı olmasına rağmen bu oranın %24,9’da kaldığı görülmektedir.” diye konuştu.

Türkiye’de ki; İsrafın ürkütücü boyutuna dikkat çeken Başkanı Cesur, konuşmasını şöyle sürdürdü; ”Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’nun 2017 Ağustos ayında yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de günde 5 milyon adetten fazla ekmek israf edilmektedir. Yıllık israf edilen ekmek adedi ise 1,8 milyar civarındadır. Bu rakam ülkemizde üretilen ekmeğin yüzde 5,4’üne karşılık gelmektedir. Sadece ekmek konusunda bile tüketim alışkanlıklarımızın değiştirilerek israfın önüne geçilmesi halinde, tüketimin %5,4’i oranında bir tasarruf yapılabileceği ortaya çıkmaktadır. Elektrik, su ya da giyim gibi diğer sektörlerde de benzer oranların hâkim olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’de sadece israftan kaçınılmasının dahi, cari açığın kapatılmasına çok ciddi katkılar sağlayacağı görülmektedir.

Vatandaşların tasarruflarını güvenle devletin eline teslim etmeleri için 23 Ekim 2017 tarihinde atılan yeni bir adımla tahvil veya kira sertifikaları, altın üzerinden ihraç edilmeye başlanmıştır diyerek, Özelikle yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla Hazine Müsteşarlığı garantisinde Ziraat Bankası Şubeleri aracılığıyla, Türkiye genelinde etaplar halinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirilmiş, Bu kapsamda, şimdiye kadar 2 tondan fazla altın toplanmış ve tahvil – kira sertifikası dağıtımı
Yapılmıştır diyerek, Senetler, her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli %1,20 (yıllık %2,40) getiri sağlayacaktır. Getiriler yatırımcıların hesaplarına TL cinsinden ödenecektir. Tasarruf sahibi altınını muhafaza ederken aynı zamanda yıllık %2,4 oranında getiri elde edebilecektir. Vade sonunda ise tasarruf sahipleri yatırdıkları altınları, 1 kilogramlık külçe altın veya darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep edebileceklerdir.

Anahtar Kelimeler : BÜYÜMENİN, MUTFAĞI:, YATIRIMLARLARDIR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız