HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
18 Aralık 2017 Pazartesi Saat: 09:56

BALKANLARDA, OSMANLI VE TÜRK MEDENİYETİ

Araştırmacı- Tarihçi-Yazar Eldar Uka, Balkanların tarihi sürecinin ilkçağlardan itibaren başladığını, büyük devletlere ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirterek, “Osmanlı bölgeye geldikten sonra yüzyıllarca huzur ve sük
BALKANLARDA, OSMANLI VE TÜRK MEDENİYETİ

Araştırmacı- Tarihçi-Yazar Eldar Uka, Balkanların tarihi sürecinin ilkçağlardan itibaren başladığını, büyük devletlere ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirterek, “Osmanlı bölgeye geldikten sonra yüzyıllarca huzur ve sükûn dönemi yaşandı.” diye konuştu.

Ünye İlim Yayma Cemiyeti’nin konferansları devam ediyor.

Atatürk Mahallesi’nde bulunan Ünye İlim Yayma Cemiyeti Dr. İ. Niyazi Kurtulmuş Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu’nda düzenlenen konferansta Araştırmacı- Tarihçi-Yazar Eldar Uka, “Geçmişten Günümüze Balkanlarda Osmanlı-Türk Medeniyeti, Göçler ve Savaşlar” adlı konferans verdi.

Program İlim Yayma Cemiyeti Ünye Şube Başkanı Tamer Uysal’ın konuşması ile başladı. Tamer Uysal, Balkanların Osmanlı tarihindeki önemini vurgulayarak, daha önce katıldığı Balkan gezilerindeki gözlemlerini aktardı.

-“Osmanlı Balkanlar’a huzur getirdi”-

Kosova Prizzen doğumlu Araştırmacı- Tarihçi-Yazar Eldar Uka, konferansında, Balkanların tarihi sürecini ilkçağlardan başladığını, büyük devletlere ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ifade ederek şunları söyledi:

“Osmanlıların bölgeye geldikten sonra yüzyıllarca huzur ve sükûn dönemi yaşandı. Osmanlıların balkanlara yerleşmesi I. Muratla başlar. Osmanlı bu bölgede dört esas üzerinde yıllarca kalmıştır. Bunlar adalet, otorite, asker ve ekonomidir. Adalet vardı çünkü adaleti sağlayan bir otorite vardı. Otoriteyi güçlendiren güçlü bir ordu, orduyu güçlü tutan güçlü bir ekonomi vardı.  Bu dört ilke Osmanlının Balkanlardaki ve diğer yerlerdeki gücünü oluşturuyordu.”

-“Birçok şehir Ünye’den farklı değil-“

Balkanlardaki birçok şehrin Ünye’den farklı olmadığını söyleyen Uka, “Osmanlı eserleri yıkımlara rağmen günümüze ulaşanlarla Türk- İslam Medeniyetinin bölgedeki etkinliğini gösterir. Osmanlı Balkanlara medeniyet getirmiştir. Cami yapmadan önce, çeşme, hamam yaptırmıştır. Temizliğe önem vermiştir. Osmanlı sadece cami ve kışla yapmamıştır. Çarşılar yapmış ve bölgenin kalkınması için Anadolu’dan çeşitli zanaat erbabını buralara getirmiştir. Balkanların her yerinde Tokatlı, Amasyalı, Çorumlu, Maraşlı, Konyalı görmek mümkündür.” diye konuştu.

-“Bosna kendiliğinden İslam’ı kabul etmiştir”-

Bölgede yaşayan Hıristiyanlara Osmanlı tarafından gereken saygının gösterildiğini söyleyen Uka, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Fatih Sultan Mehmet Bosna’yı topraklarına kattıktan sonra oradaki gayrimüslimlere bir ahitname verip, din ve vicdan özgürlüğü tanımıştır. Bu ahitnamenin bir örneği hala kilise duvarında bulunmaktadır. Fatih, Osmanlı şuurunu balkanlara nakşetmiştir. Bosna kendiliğinden İslam’ı kabul etmiştir. Bu hoşgörünün bir sonucuydu. Bogomiller İslamı kendiliğinden kabul etmişlerdir.”

-“Mostar Köprüsü önemli bir simgedir”-

Konuşmalarına Balkanlar'daki Osmanlı eserlerini görsel şekilde anlatarak dinleyenleri adeta Balkan gezisine çıkaran Uka, “Mostar Köprüsü Osmanlı’nın önemli bir simgesidir. Kanuni, Mimar Sinan’a öyle bir eser yapacağız ki, Osmanlı’nın hem gücünü hem de medeniyetini yansıtsın. Mimar Sinan’ın öğrencisi mimar Hayrettin’in yaptığı bu muhteşem eser 114 basamaklıdır. 114 rakamının Kur'an'daki sure sayısı olduğunu unutmayalım.” dedi.

Program, Cemiyet Başkanı Tamer Uysal’ın, Eldar Uka’ya hat sanatı tablosu takdimi ile sona erdi. (Ünye Kent)

 

Anahtar Kelimeler : BALKANLARDA, OSMANLI, VE, TÜRK, MEDENİYETİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız