HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
27 Mayıs 2016 Cuma Saat: 08:09

KILIÇDAROĞLU: MEVCUT FINDIK KANUNU YETERSİZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut fındık kanununun yetersiz olduğuna da dikkat çekerek fındık kanununun yetersiz olduğunu söyledi.
KILIÇDAROĞLU: MEVCUT FINDIK KANUNU YETERSİZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut fındık kanununun yetersiz olduğuna da dikkat çekerek fındık kanununun yetersiz olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü Ordu programı için gece yarısı geldiği Ordu-Giresun Havaalanı’nda gençlik kolları üyeleri tarafından karşılandı. Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile birlikte çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya gelen Kemal Kılıçdaroğlu, dün sabah ilk programını bir otelde, fındığa ilişkin ticaret yapan sanayici ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelerek gerçekleştirdi.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, buradaki programın ardından Genel Başkan Yardımcısı CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Parti Meclis Üyeleri ve Ordu-Giresun İl ve İlçe Başkanları ile birlikte Durugöl Kapalı Spor Salonunda düzenlenen, "Fındık Çalıştayı"na katıldı.

3 bin kişilik Durugöl Kapalı Spor Salonunda partililer ve vatandaşlara seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; "Fındık bu bölgede çok önemli stratejik bir ürün. Çok sayıda aile ile çok sayıda kişinin ana gelir kaynağı fındıktır. Nüfusun önemli bir kesimi fındıkla geçiniyor. Dolayısıyla fındıkla ilgili özel politikaların geliştirilmesi artık zorunludur" dedi.

Fındığın tarihinden notlar aktaran Kılıçdaroğlu; "Bu sabah STK’larla yaptığım toplantıda arkadaşlar düşüncelerini aktardılar. Fındıkla ilgili ilk ihracatın 1462 yılında gerçekleştiğini bir arkadaşımız ifade etti. 1462 yılından bu yana fındıkla ilgili sorunumuz devam ediyor. Bu aslında bizim siyaset kurumunun sorunlara çözüm üretmede ne kadar yetersiz olduğunu gösteren bir başka temel örnek. Fındığın bu bölge için stratejik bir ürün olduğunu biz biliyoruz. Çok sayıda aile ile çok sayıda kişi ana gelir kaynağı olarak fındıkla geçiniyor. Dolayısıyla fındıkla ilgili özel politikaların geliştirilmesi zorunlu. 1935 yılında ilk ulusal fındık kongresi toplanıyor ve 1938 yılında da FİSKOBİRLİK kuruluyor. Bu çerçevede değerlendirdiğimizde Cumhuriyeti kuranların fındığın ne kadar önemli bir ürün olduğunu, bölge için ne kadar önemli olduğunu, birinci ulusal fındık kongresinin toplandığını ve hemen arkasından üreticilerin korunması için 1938 yılında FİSKOBİRLİK'in oluşturulduğunu hep beraber biliyoruz, okuduk, konuştuk ve değerlendirdik" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, STK’lar ve üretici temsilcileri ile fındık üzerinde mutabakat sağladıkları bazı önemli konuları da değerlendirmeye alacaklarını belirten Kılıçdaroğlu; "Üzerinde 3 aşağı, 5 yukarı mutabakat sağladığımız konular şunlar. Fındık bahçeleri yaşlanıyor. Bunların mutlaka yenilenmesi lazım ama yenileme sürecinde üreticinin bir kaybı olmaması için de özel bir desteğe ihtiyaç var. Fındıkta katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerekiyor. Bu bağlamda bir fındık Ar-Ge'sinin oluşturulmasını, özellikle üniversitelerde bunun oluşturulmasını, fındığı fındık olarak değil işlenmiş ürün olarak ihraç edebilirsek çok daha fazla dövizin Türkiye'ye gelebileceği konusunda görüş birliği sağlandı" şeklinde konuştu.

Mevcut fındık kanununun yetersiz olduğuna da dikkat çeken Kılıçdaroğlu; "Ayrıca bir fındık kanunu var ama bu fındık kanunu yetersiz. Lisanslı depoculuğu, manavcılık dahil olmak üzere fındık ihtisas borsasını bir arada düşünüp, mükemmel, bütün tarafların katılımıyla olgunlaştırılmış yeni bir fındık kanununun çıkması gerektiği konusunda yine tarafların görüş birliği var. Bir endişe dile getirildi, yabancıların fındık konusunda Türkiye'de tekelleşmesi. Bu endişe dile getirildi. Dolayısıyla üreticinin zarar göreceğini, bizim yerli sanayicimizin zarar görebileceği ifade edildi. Tekelleşme konusunda hem siyaset kurumunun hem odaların daha dikkatli bir politika izlemeleri gerektiğinin de altı çizildi. Kısaca üzerinde mutabık kaldığımız görüş ifade eden arkadaşlarımızın düşünceleri bu bağlamda gerçekleşti" diye de konuştu.

Kılıçdaroğlu, burada ki konuşmasını tamamladıktan sonra geçen aylarda ebediyete kavuşan merhum CHP Ordu Milletvekili Kazım Türkmen’in evine geçerek oğlu Berat Türkmen ve ailesine taziye dileklerinde bulundu.

Ziyaretin ardından ise Kılıçdaroğlu, Altınordu Merkez İlçede bazı fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Günün akşam programında ise partilileriyle basına kapalı bölümde bir araya gelen Kılıçdaroğlu gece ise havayolu ile Ankara’ya döndü. (HABER-ŞAFAK DELİÇAKAR)

Anahtar Kelimeler : KILIÇDAROĞLU:, MEVCUT, FINDIK, KANUNU, YETERSİZ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız