HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
2 Ağustos 2019 Cuma Saat: 09:28

GAZİ VURUŞU

ORDU İLİ ŞİVESİ Ordulu ; Tuzlu Olmuş demez Çor olmuş der , Ordulu : Uyuşuk demez Sömelek der , Ordulu : Kaybettim demez Yitüdüm der , Ordulu : Böbrek demez Boorek der , Ordulu : Evet demez Helbet der , Ordulu : Şekilsiz demez Gılıksız de
GAZİ VURUŞU

ORDU İLİ ŞİVESİ

Ordulu ; Tuzlu Olmuş demez Çor olmuş der , Ordulu : Uyuşuk demez Sömelek der , Ordulu : Kaybettim demez Yitüdüm der , Ordulu : Böbrek demez Boorek der , Ordulu : Evet demez Helbet der , Ordulu : Şekilsiz demez Gılıksız der , Ordulu : Koş demez Yeriş der, Ordulu : Yukarı demez Oharı der ,Ordulu : Elbisemi giyim demez Eenimi giyim der , Ordulu : Sus konuşma demez Seetme der , Ordulu : Elinin körü demez Ellin körü der , Ordulu : Azıcık demez Eccük der , Ordulu : Çit demez Fırahtu der , Ordulu : Yıkadım demez Yudum der , Ordulu : Baba demez Boba der , Ordulu : Kırağı demez Gıroo der , Ordulu : Fare demez Geloo der , Ordulu : Yalnız demez Yalooz der , Ordulu : Kocam demez Herif der , Ordulu : Bol demez Foltak der.

ORDUCA SÖZLER

Hingilim: Oyun

Fene has: Güzel

Föltek: Gevşek

Gömgöö: Yemyeşil

Gouz:Aralık

Höl:Islak

Meh: Al, buyur

Imuk: sıcak

Tıstıkıl. Yusyuvarlak

Çıbır: Fakir

Andır: Kötü

Anca: Şimdi

Bıldır:  Geçen sene

Goruk: İçi boş

Hışır: Çok eski

Gaspana: İnadına

Feşel: Yaramaz

Çimmek: Yıkanmak

Sekmen: Tabure

PillaBöcük: Uğur böceği

Seyitmek: Koşmak,

Poymak: Vazgeçmek,

Gıcı: Kız çocuğu

Buymak: Üşümek

Anuk: Nane,

Bardabaş: Kavgacı,

Cıvık: Sulu,

Diyelmek: Ayakta durmak, Gağruk: Yaşlı-ihtiyar, Göden: Kurbağa, Haçan: Ne Çabuk, Irganmak: Kıpırdamak, Pey: Taş duvar, Teyin: Sincap, Keleplemek: Fırlatmak, Besbelli: Doğrulamak ve Fısıradak: Kolayca. alkuru gitmek: kestirmeden gitmek,kişkirtmek:fırlatıpatmak,avu-ağu:zehir, hopal:yavru köpek, pekmezini akıtmak: kan akıtacak şekilde yaralamak, posul: haşlanmış mısır, nacak :küçük balta benzeri kesici alet, dikirgen saplanmak: biryerineagrı girmek, yaykun ağacı : kızıl ağaç. Anuk- Nane bitkisi; Börülce- Fasulye; Cibe- Çorap örmeye yarayan 5 adet şiş; Esse - Doğru; Goruk- İçi boş fındık , ceviz; Göden- Kurbağa; Kopça- Düğme; Gıdık-Sepet; Keltek-Ayakkabı; Çaruk-Ayakkabı; Diyelmek-Beklemek, Ocak : Zemheri Şubat : Gücük Mart : Mart Nisan : Abrul (Abul) Mayıs : Mayıs Haziran : Kiraz Temmuz : Orak Ağustos: Fındık Eylül : İstavrut Ekim : Avara Kasım : Goç Aralık : Garakış.

 

 

CANSİPER

ÇOK PEŞİN HÜKÜMLÜYÜZ

İnsan bile insana yabancı, saygılı değiliz, sevmesini dahi bilmiyoruz ve sabırlı hiç değiliz. Çok peşin hükümlüyüz. Sormuyor, sorguluyoruz, yol nereye hiç bilmiyoruz.

 

 

DEMİŞ DEMESİNEDE

“‘Ünye Port’ olarak adlandırılan Ünye Konteyner Limanının gelecekte tüm Karadeniz Bölgesini etkileyen, Türk Cumhuriyetlerine de hizmet verecek bir yatırım olacaktır. Ünye Port Karadeniz’de etkili ve stratejik büyük bir konteyner limanı olacak ve Karadeniz’in etrafındaki ülkelere, Türk Cumhuriyetlerine hatta oradan Uzak Doğu’ya entegre olacak Türkiye’yi tüm Karadeniz’de lider konuma getirecek büyük bir yatırım olacak.

KRUVAZİYER TURİZMİ GELİŞİYOR Ordu’da kruvaziyer turizmini başlatmak için Altınordu rıhtım iskelesinin uzatılarak ‘Kruvaziyer limanı’ haline getirilecek. Dünyadaki turizm algısı değişti. Artık tatilcilerin deniz, kum ve güneşten ziyade yeni yerler görmek, yeni tatlar keşfetmek istiyor.

Son yıllarda kruvaziyer turizminde Türkiye'nin yıldızı parlıyor. Denize kıyısı olan Ordu’muzun kruvaziyer turizminden aldığı pay almasını hedefliyoruz. Kruvaziyer turizmi ulaştırma, konaklama, yeme-içme, eğlence gibi gereksinimlerin karşılanmasına yönelik turizm ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilidir. Bu sayede fazla bilinmeyen ama bir çok doğa ve kültür hazinesine ev sahipliği yapan Ordumuza böyle bir turizm potansiyelini arttıracak bu yatırımı kazandırmak için elimizden geleni yapacağız.”(Hilmi Güler,Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı)

 

Anahtar Kelimeler : GAZİ, VURUŞU

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız