HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Haziran 2019 Salı Saat: 09:49

SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞ EDEBİLİRİZ?

  Özel Ordu Sevgi Hastanesi Psikolog Ecem Altay yaklaşan sınav heyecanı hakkında bilgi verdi
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞ EDEBİLİRİZ?

 

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Psikolog Ecem Altay yaklaşan sınav heyecanı hakkında bilgi verdi

           YKS ‘ ye günler kala öğrencilerin heyecanları gittikçe artmaktadır. Akıllardaki tek soru bu kaygıyla nasıl mücadele edebiliriz? Öğrencilerin akademik başarılarını ölçmek amacıyla uygulanmakta olan sınav sistemine çocuklar birbirlerinden farklı şekilde tepki verirler. Kimi öğrenci bu süreci kontrollü bir şekilde idare edebilirken, kimi öğrencide bu duygu yoğunluğunun esiri olabiliyor. Ancak aşılamayacak bir problem değildir. Her şeyden önce kabul etmemiz gereken durum şudur. “ Bizi kaygılandıran şey sınavın kendisi değil; sınava yüklediğimiz anlamlar ve sınav hakkında ürettiğimiz olumsuz düşüncelerdir”. Kaygının üzerinden gelmek için zihnimizde oluşan yanlış inançları ve düşünceleri bulup onu kabullenmek gerekir. Kaygıyı dış bir faktörmüş gibi ele almaktansa 'Benim böyle bir kaygım var ve ben bununla baş etmeliyim' diyebilmek çok önemli. 

Sınav kaygısı yaşayan çocuğun belirtileri;

Çarpıntı ve düzensiz kalp atışı,

 Düzensiz solunum ve solunumda güçlük

Ellerde titreme ve ateş basması hissi,

Baş dönmesi,

Kas yorgunlukları ve uyuşma,

Terleme ya da üşüme

Mide krampları ve baş ağrısı

Gerginlik ve sinirlilik,

 Heyecan ve panik,

Karamsarlık ve güvensizlik,

Korku

        Düşüncelerinizle Yüzleşin.

Düşüncelerinizle yüzleşirken aynı zamanda değiştirmek gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Bur da gerçekliğe en yakın şekilde yüzleşebilmek ve olumlu düşünebilmek çok önemlidir. Örneğin; “Başaramayacağım. ” inancı karşısında “Başaracağım.” gibi düşünürseniz olumsuz bir sonuçla karşılaştığınızda değiştirmeye çalıştığımız “Başaramayacağım.” İnancı olumsuz pekişmiş olur. Bunun yerine “Başarabilirim ya da başaramayabilirim önemli olan gerçek sınava kadar yanlışlarımı görmek.” Şeklinde düşünebilirsiniz.

Düşünceniz her zaman objektif olmalıyız. Çünkü sınav süresince objektif olmak zorlaşabilir. Başarısız geçen bir denemeyi, bütün sınav sürecine mal etme çok fazla görülür. Sınav süreci sizin için sürekli değişen ve gelişen bir süreçtir. Başarısızlıklarınız mutlaka olacaktır. Başarısızlıklarınızın tüm yaşamı etkilemesine izin vermeyin. Bu konuda ki farkındalığınız arttırabilmek için tüm başarılarınızı listeleyin. Kendinize inanın.

 

Bedensel uygulamalar

   Yüksek kaygı esnasında ruh halimizi düzenleyen  hormonlarda bir takım değişiklikler olur. Bu değişiklikler sonucu yaptığımız işler aksayabilir. Gevşeme teknikleri ve nefes egzersizleri ile bu giderilebilir.

 

Nefes Egzersizi

   Şimdi bir elinizi göğsünüzün üstüne bir elinizi karnınızın üstüne koyun. Nefes aldığınızda karnınızın havaya kalkması gerekiyor. Kalkıyorsa diyafram nefesi alıyorsunuz demektir.

Neden diyafram nefesi?

Bilimsel araştırmalara göre uyku bozukluklarına, kaygıya, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlenmesini sağlıyor.

Burundan derin bir nefes alıp daha sonrasında ağınızdan aldığınız nefesi verin. Bunu yaparken içinize huzur alıp daha sonrasında da içinizdeki sıkıntı ve stresi dışarı veriyormuşsunuz gibi düşünerek yapın.

 

 Gevşeme Tekniği

   Gevşeme bedeninizdeki gerilimden sistematik bir şekilde kurtulmaktır. Derinlemesine gevşediğinizde, motivasyonunuzu ve dikkatinizi yoğunlaştırmayı yitirmeyeceksiniz. Tam tersine bedeninizin neresinde en çok gerilim taşıdığınızın farkına varıp bu kasları gevşetmeye yönelik egzersizler ve hareketler yapın. Derinlemesine gevşeme için yapılan düzenli alıştırmalar enerjinizi ve üretkenliğinizi arttıracaktır.

Anahtar Kelimeler : SINAV, KAYGISI, İLE, NASIL, BAŞ, EDEBİLİRİZ?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız