HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Mehmet Ziya Odabaş

Mehmet Ziya Odabaş

TÜRK FINDIĞINA ATILAN KARA

24 Ekim 2016 Pazartesi Saat: 10:30

Ülkemizde fındık Karadenizde üretilir. En kaliteli fındık ise Giresun yağlısı olarak bilinen küçük ama içi dolu, yani randımanı yüksek bol yağ içerendir. Dünya genelinde fındık üretiminin yüzde 75'ini ülkemizde sağlanmaktadır. İhracatımız ise yüzde 70-75 civarındadır. Diğer ülkeler ise, İtalya, İspanya, Gürcistan, Azerbaycan ve ABD dir. En kaliteli fındık üreticisi ülkemiz olduğu halde, neden dünyada hak ettiği değere ulaşamamaktadır. Çünkü biz hileyi seven insanlarız. Fındığın toplanması, kurutulması, depolanması ve fabrikasyon işlevlerinde ne yazık ki diğer üretici ülkelerden bayağı geridir. 

Ormanları kesip fındık yapan ülke Türkiye,
Marmara bölgesine fındığı taşıyan gene bizleriz. 
İtalyanlar Türk fındığı kanserojen maddeler içeriyor sözcüklerine kızmadan önce aynada kendimize bir bakmalıyız. Ülkemizde fındık rekoltesi düştüğünde fındığı Gürcistan dan ve Azerbaycan dan alarak ihraç eden kimler, bizim iş adamlarımız. yurt dışından ülkemize getirilen fındığın yağ oranı da, kalitesi de oldukça düşüktür aynen Marmara fındığında olduğu gibi. Fındık bahçelerimizin uygunsuz ve hastalıklı olması de önemli etkenlerdendir. Geçenlerde İspanya fındık bahçeleri ile ilgili bir araştırma izlemiştim. fındık ağaçlarının arasındaki boşluk, düzeni, sıra sıra dizilişleri, aralarından bir araba geçecek kadar mesafe olması örnek alınmaya değerdir.
Türk fındığı Kanserli değildir, demek kolay. Acaba hangi ilim bilim adamı derhal araştırma yaparak rapor hazırladı ve İtalyanların bu tezine karşılık cevap verdi. Bu yazıyı yazana kadar yoktu. Bundan sonra olur inşallah.
Bizde fındığı Allah verir, Üreticinin fazla bir katkısı yoktur. Bahçelere ancak, fındık dalları yeşillenmeye başlayınca inerler. Bazen fındık ocaklarının altını bile temizlemeye üşeniriz.
Bizde fındık için kardeş kardeşi öldürür.
Eşler boşanır 
Ama fındığa da sahip olmamız, yetişkin üründen ibarettir.
fındık fiyatları da üreticilerin tembelliği nedeni ile yükselmektedir. Eskiden fındığı köyde imc usulü ile toplar, döverek kurutur, ve zamanı geldiğinde Fiskobirliğeverirdik .
Ya şimdi?

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları