HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Mehmet Ziya Odabaş

Mehmet Ziya Odabaş

DİN VE VİCDAN

16 Kasım 2016 Çarşamba Saat: 09:59

 

Öncelikle şunu hatırlatmakta yarar görüyorum. Din ve vicdan inanç özgürlüğüdür.  Bunu saptırmak, gurabeler haline getirip zorla bir yaşam felsefesi haline getirmek tam demokrasi ile yönetilen ülkelerde suçtur.  Bazı ulema olduğunu zanneden şarlatanlar,  Allah ile kul arasına girerek günah işlemektedirler. Allahın, peygamber efendimize gönderdiği  Kuran-ı Kerim eksiksizdir. İslam alimlerinin kitabımıza ilave yapmaları Allaha şirk koşmaktır. Hele bazı deyyuslar var ki, Peygamber efendimizin yol gösterici olduğunu unutarak o na adeta tapar sözler sarf etmeleri Allahın tek olduğunu inkara girer. Bazı sirk cambazlarıda varki,  sanki peygamber efendimiz zamanında yaşamış onun kahve hanelerde tavla arkadaşıymış gibi sözler sarf etmeleri de gerçek dindarlar tarafından asla kabul edilemeyecek durumdur.

Çok iyi anım sıyorum. 70 yılların ortalarında bir cuma günü namazımızı ede ederken, imam efendi kürsüde fetva ediyordu. 

Konu,  uzaya insansız ve insanlı uzay araçlerının gitmesiydi. Hoca efendi Ay'a ayakbasmanın, uzay aracı göndermenin günah olduğunu anlatıp duruyordu. Şimdi bu sözler ne kadar  komik kalıyor değil mi, Dünyadan ve gelişmişlikten haberi olmayan bizlere hoca, hikaye anlatıp geçiştiriyor. O günahın nereden geldiğini tabi ki söyleyemiyordu.

Cübbeli Ahmet Hocayı geçenlerde izledim, Erkeklerin jiletle tıraş olması günahmış. Enteresan geldi bana, kutsal kitabımızın mealine baktım böyle bir günah yok. Bu tipler bu inançları nereden çıkartıyor anlayamıyorum.

Yıllar önce bir erkek çocuğu Mastürbasyon yaptığını, bu durumun günah olup olmadığını TV de hocaya sorar. Hoca efendi, vücudunuza eziyet ediyorsunuz günahtır deyi vererek işin içinden sıyrılır. Açıklama hak getire.

Küçük bir kız çocuğu, TV le rde çıkan şarlatanların birinde hoca geçinen adamın birine sorar. 

Hocam, oruçluyken uzaya yolculuk yapılır mı, oruç orada nasıl neye göre açılır. Uzayda namaz kılınır mı, kılınırsa nasıl kılınır. 

Yanıt, büyüyünce öğrenirsin.

Güneş, gökyüzü, ay, nasıl oluştu. Allah nasıl yarattı. Bu basit soruyu yanıtlayacak hoca ne yazık ki, ülkemizde yok denecek kadar az. 

adamların işi gücü din üzerinden nasıl oynarım ve rant elde ederim. Bilmezler ki, ABD bu şarlatanların üzerinden İslam dinine vurmaktadır.

Gelelim din ve vicdan özgürlüğüne;

insanların inançları konusunda serbest olduğunu, hiçbir dış müdahale ve zorlamaya tabi tutulamayacağını belirten tamlamadır. din insanların kendi dünyasında yaşamış olduğu bir inançtır. aynı şekilde herhangi bir dine inanmak veya inanmamak insanın vicdanına kalmıştır. hiçbir kimse insanların dini yaşamını kısıtlayıcı kurallar koydurmayacağı gibi, zorla bir inancı dikte etme hakkı da yoktur. bu yüzden din ve vicdan özgürlüğü kişilerin sahip olması gereken insani bir haktır. bu hakkı üzerinde yaşamış olduğumuz ülke bir güvenceyle sağlamalıdır. bu yüzden sistemine bazı kurallar koymalıdır. bu kurallar din ve vicdan özgürlüğünün bir sigortası olmalıdır.

Türkiye'miz adına laiklik gibi bir sistemle sağlanmak istenmiştir. Atatürk'ün getirmiş olduğu laiklik anlayışı tam da din ve vicdan özgürlüğüne hitap etmekteyken, ilerleyen yıllarda bu laiklik anlayışı özünden saparak dini baskı altına alma şekline dönmüştür. Tabi bu gelen yönetimlerin(özellikle de darbelerin)hatasıdır. Günümüz laiklik anlayışı gerçek laiklik anlayışından bir hayli uzaktadır. din ve vicdan özgürlüğünü sağlayamamaktadır.

din ve vicdan özgürlüğü toplumların huzur içinde yaşamasını sağlayan bir hak olmasının yanında, devletin bu hakkı gözetmesi ve koyduğu kanunlarla bunu desteklemesi insanoğlunun en büyük ihtiyacıdır.

Kimsenin bir başkasının dini ve vicdani tercihlerine karışamayacağını belirten özgürlüktür.

amma velakin din ve vicdan özgürlüğü "ben satanistim" diyerek insanları öldürmek değildir.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları