HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Mehmet KESKİN

Mehmet KESKİN

BOĞULMAYIN!

7 Haziran 2020 Pazar Saat: 12:23

Vatandaşlarımız, sıcakların ani olarak bastırdığı ve kendini iyice hissettirdiği bu yaz aylarında serinlemek, eğlenmek ve hoşça vakit geçirmek amacıyla, ailesi ile birlikte başta deniz olmak üzere akarsu, göl, gölet ve baraj gibi yerlerin çevresinde bulunan mesire alanlarına gitmeye devam ediyorlar.

Tanımadığı, güvenli olup olmadığını bilmediği ve yüzme amaçlı olarak düzenlenmemiş olan bu yerlerdeki sulara girerek serinlemeye çalışmaktadırlar. Ancak bu ve bunun gibi tehlikeli sulara girmek ciddi yaralanmalara, hatta sonu ölümle bitebilecek boğulma vakalarına yol açabildiğini her yaz sezonunda hatırlatmaya devam ediyoruz.

Ordu’da yaşanan son iki üzücü olaydan sonra tekrar uyarmayı ihtiyaç gördüm. Vatandaşlarımız bu tür sulara serinlemek veya yüzmek amacıyla kesinlikle girmemeleri; bu tür  ihtiyaçlarını yüzmek, serinlemek, eğlenmek amacına yönelik düzenlenmiş, emniyet ve kontrol tedbirleri alınmış yerlerde karşılamaları gerek kendi hayatları gerekse aileleri açısından çok büyük önem taşımaktadır. 

Boğulma vakalarına maruz kalarak hayatını kaybedenlerin yaş ortalaması genellikle Ülkemizin geleceği olan 14-25 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. Ordu’da serinlemek için yalnız deniz değil akarsu, göl, gölet, baraj ve şelaleler gibi mekanlarda kullanılıyor.

AKARSU-GÖL-GÖLET-BARAJ:

İlimiz sınırları içinde birçok akarsu, gölet, baraj bulunmaktadır. Sulama ve taşkın önleme amacıyla doğal olmayan ve  insan eliyle yapılan  yapılar olduğu için, genellikle coğrafi yapının en dar ve dik çukur yerlerinde inşaa edilirler. Genellikle çok çabuk derinleşir ve diplerinde balçık çamur bulunur.  

Bu akarsu, gölet, barajlarda  bazen dip kaynak ve akıntılar olabileceği, bunun da  dipte derin aşınmalar, derin çatlak, oyuk ve kanallar meydana getireceği bilinmelidir. Gene bu tür yerlerde kaçak balık avcılığı yapıldığından geride suyun içerisinde havada asılı birçok ağ, misina ipleri ve parçaları olabilecektir. Ancak bu durum yüzeyden çok fazla fark edilmediği için yüzmek, suda oynamak, eğlenmek amacıyla  suya giren insanlar için büyük hayati tehlikeler oluşturabilecektir.

 RİSKLERİ:

Akarsu, göl-gölet ve baraj gibi tatlı sulardaki tuz oranı çok düşük olmasından dolayı boğulmalardaki en büyük neden suyun kaldırma kuvvetinin az olmasıdır. Bu tür akarsu, göl-gölet, barajlara girildiğinde veya kazara düşüldüğünde, kenarlarının aşırı dik olması,  tutunacak yüzey olmaması, kıyı dibinin çamurlu ya da balçık olması nedeniyle dışarıya çıkmak pek mümkün olamamaktadır.

Ayrıca kıyı aldatıcı bir şekilde düzgün bir satıh görüntüsü verirken 2-3 m ilerisinde 3-4 m derinliğinde çatlak, oyuk, menfez veya çukur olabilir. Buralarda düşen insanlar panikleyip çırpınarak daha derine batarlar.

Yüzme amaçlı akarsu, göl- gölet, barajlara girildiğinde; suyun içerisinde havada asılı bir çok ağ, misina ipleri ve parçalarına dolanarak veya suda kalma süresi ve suyun soğukluğu ile doğru orantılı olarak aşırı yorgunluk ve üşümeye bağlı hipoglisemi gelişerek kişiyi şoka sokarak suyun yüzeyinde kalmasını zorlaştırır. Kısa bir zaman sonra da dibe batar ve boğulma gerçekleşir.

SONUÇ OLARAK:

Bu nedenle kayalık, balçık, sazlık, bataklık olan, civarında ani iniş ve çıkışlı arazi yapısına sahip ve çok yoğun dip akıntısı bulunan veya dibi görünmeyen tehlikelerle dolu olan (oyuklar, derin çatlaklar, çukurlar, ani derinlikler veya suyun içerisinde askıda kalan balıkçı ağları, misina parçaları, naylon poşetler v.b.) göl, gölet baraj ve akarsulardan uzak durmalı; bu gibi yerlerde asla yüzmek veya fotoğraf çekmek, çekinmek amaçlı suya girilmemelidir. Sevdiklerinizi gözü yaşlı bırakmayın. Boğulmayın!..

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları