HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Semra GENÇOSMANOĞLU

Semra GENÇOSMANOĞLU

ZATÜRRE AŞINIZI YAPTIRDINIZ MI?

26 Eylül 2020 Cumartesi Saat: 10:05

Ordu’da COVİD-19 Korona Virüsle mücadele kapsamında gözlerin ve dikkatlerin en çok üzerlerinde olan 65 yaş ve üzerindekilerin, zatürre aşılarını yapmaları için uzmanlar peş peşe uyarılarda bulunarak ihmal etmemelerini istemeye devam ediyorlar.

65 yaş ve üzeri kişilerin yanı sıra diyabet, hipertansiyon, astım, KOAH, böbrek, akciğer, karaciğer, kalp ve kanser hastaları, onkolojik ya da bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler ve dalak ameliyatı geçirmiş risk grubundaki bireylerin zatürre aşısı olması uzmanlarca önerilmekte.

Ordu’da COVID-19 vakalarının artış gösterdiği bu dönemde, risk grubundaki bireyler için bakteriyel zatürreden korunmak ve sağlıklı kalmak için yüksek oranda koruyuculuğu bulunan aşı uygulaması önemli. Hastanelerimizde zatürre aşınızı güvenle yaptırabilirsiniz.

Zatürre yani pnömoni nedir?

Halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonudur. Yüksek riskli bir hastalık olan zatürre ülkemizde ölümlerde beşinci, infeksiyon hastalıklarında birinci sıradadır.

Zatürre yani Pnömoni belirtileri nelerdir?

Tipik Zatürre Belirtileri:

Uzmanlardan edindiğim bilgilere göre Akut ve gürültülü bir tablo ile başlayan zatürredir. Üşüme ve titreme ile yükselen ateş, öksürük, sarı yeşil veya pas renginde koyu balgam, ciğer zarı tutulmuşsa nefes alıp verirken yan ağrıları ve nefes darlığı şikayetleri tipik zatürrenin ilk belirtileri arasındadır. Tipik zatürre belirtisi olarak solunum yetmezliği de yaşanabilir. 

A Tipik Zatürre Belirtileri:

Subakut ve sinsi bir başlangıç vardır. Eklem ve kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık gibi ön belirtiler görülür. Kuru öksürük, hışırtılı solunum, akciğer dışı organların tutulumuna bağlı baş ve karın ağrıları gibi şikayetler A tipik zatürre belirtileri arasındadır.

Pnömoni(Zatürre) neden olur, etkenleri nelerdir?

Genellikle vücut direnci düştüğü zaman olur. Başlıca zatürre etkenleri bakteriler, virüsler ve mantarlardır. Çocuklarda ve gençlerde zatürre nedeni daha çok viral zatürrelerdir (%66). Erişkinlerde bu oran %13 civarında olup, bakteriyel pnömoniler daha sık görülür.

Zatürre hastalığında bulaşıcılık ve korunma için neler yapılmalıdır?

Genellikle damlacık enfeksiyonu ile bulaşmaktadır. Zatürreden korunmada el temizliği, maske kullanımı, sigaranın bırakılması, influenza ve pnömoni aşıları, antiviral ilaçlar, özellikle salgın dönemlerinde kalabalık yerlerden kaçınma korunmada önem kazanır.

Zatürre aşısı kimlere yapılır?

Tüm 65 yaş üstü kişiler, kronik akciğer, kalp, karaciğer, böbrek hastaları, diyabet hastaları, BOS (beyin omurilik sıvısı) kaçağı olanlar, koklear implant yerleştirilenler, splenektomili hastalar, HIV pozitifler ve AİDS hastaları, alkolizm, sigara bağımlıları, beslenme yetersizliği olan kişiler, hemoglobinopatiler, uzun süre steroid kullananlar zatürre aşısı olmalıdır.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları