HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
28 Temmuz 2019 Pazar Saat: 10:02

YENİ YERALTI BARAJLARI İNŞA EDİLECEK

Yeraltı barajlarına dikkat çekmek ve faydalarını kamuoyu ile paylaşmak adına “Yeraltı Barajları Eylem Planı”  toplantısı düzenlendi.
YENİ YERALTI BARAJLARI İNŞA EDİLECEK

Yeraltı barajlarına dikkat çekmek ve faydalarını kamuoyu ile paylaşmak adına “Yeraltı Barajları Eylem Planı”  toplantısı düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Ak Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları M. Hadi Tunç, Akif Özkaldı, Mustafa Aksu, Fatih Metin, Milletvekilleri, Genel Müdürümüz Mevlüt Aydın, Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kurumların Genel Müdürleri, Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları ile Bakanlığı personeli ile basın mensupları katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantı  Halk Oyunları Gösterisi, Yeraltı Barajları Tanıtım Filminin ardından, Genel Müdürü Mevlüt Aydın, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Ak Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin konuşmaları ile devam etti.

Toplantı da konuşma yapanTarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli konuşmasına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün son 17 yılda yaptığı hizmetleri hatırlatmakla başladı. Bakan Pakdemirli; “563 adedi baraj, 547 adedi HES, 347 adedi gölet ve bent, 1.332 adet sulama tesisi başta olmak üzere, 8 bin 31 tesis ve proje hizmete alınmıştır” dedi.  

6 Ayda Tamamlanan 242 Tesis İle 52 Bin 951 Hektar Alan Sulamaya Açıldı

Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kapsamında İlan Edilen Eylem Planlarının da dönemlerinde gerçekleştiğine dikkat çekti,, yeni hedefleri açıkladı;

“Birinci üç aylık eylem planında: Tamamlanan 43 adet tesis ile, 10.530 hektar alanı sulamaya açtık. Yıllık 33.915.000 Lira zirai gelir artışı ve 5.023 kişiye istihdam sağladık. 344 bin kişiye içme suyu sağladık. 73.498 kişiyi ve 153 hektar alanı taşkınlardan koruduk. 39.133 hektar tarım arazisinin toplulaştırılmasını yaptık.

İkinci üç aylık eylem planında: Tamamlanan 199 adet tesis ile, 42.421 hektar alanı sulamaya açtık. Yıllık 365.090.470 Lira zirai gelir artışı ve 43.005 kişiye istihdam sağladık. 2.796.724 kişiye içme suyu sağladık ve 1.056.556 kişiyi taşkınlardan koruduk. Üçüncü altı aylık eylem planında: Tamamlanmasını planladığımız, 32 adet tesis ile, 17.911 hektar alanı sulamaya açmayı ve yıllık 132 Milyon Lira zirai gelir artışı sağlamayı; 4 milyon kişiye içme suyu sağlamayı ve 11 bin kişiyi taşkınlardan korumayı hedefliyoruz. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni “Gıda Üretim Üssü” Yapacağız

“Sulanmadık Arazi Bırakmamak, Şehirlerimizin İçme Suyu Problemine Köklü Çözüm, Asrın Projesi İle Yavru Vatana Cansuyu, Hidroelektrik Enerjide Dev Hamleler, Taşkın Koruma Tesisleri, Atık Su Arıtma Tesisleri, Toplulaştırmada Başarıyı Yakalamak, Afrika’ya Cansuyu, Cibuti Amboulı Dostluk Barajı, Fırat Kalkanı Harekâtı Kapsamında; Suriye’de Çobanbey El-Bab İçmesuyu İhalesi ve GAP’la, Güneydoğu Anadolu bölgesini “Gıda Üretim Üssü” yapmak da Bakan Pakdemirli tarafından açıklanan hedefler arasında.

100 Adet Yeni Yeraltı Barajı İnşa Edilecek

Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetle inşa edilebilen yeraltı barajlarının yapımına, ülkemizde 70’li yıllarda başlandığını ve şu ana kadar sadece 10 civarında yeraltı barajı yapıldığını hatırlattı Bakan Pakdemirli. Başlatılan eylem planı ile İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın, Balıkesir başta olmak üzere birçok şehirde 100 adet yer altı barajı inşa edileceğini duyurdu.

Pakdemirli “100 proje ile yaklaşık 50 milyon m³ su depolanacak, bu suyun tamamı içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, tamamı sulamaya tahsis edilmesi halinde ise, 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 Milyon Lira net zirai gelir artışı sağlanabilecektir” dedi.

Yeraltı Barajlarının Hem Maliyeti Düşük Hem De Yapım Süresi Kısa

Suyun, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu alanlarda, çevre dostu yeraltı barajlarının yapımına başlanacağını belirten Pakdemirli, 11. Kalkınma Planına, yeraltı su havzaları ve barajlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların da eklendiğini söyledi. Yeraltı barajının ne demek olduğunu da; “suyun bulunduğu akiferin tabanına kadar, bir perde veya kil dolgu inşa edilerek, bu yapının gerisinde suyu depolayıp, ihtiyaç anında kullanmamızı sağlayan, kıyı bölgelerimizde, yeraltından suyun denize boşa akıp gitmesini ya da tatlı suyun tuzlanmasını önleyen mühendislik yapılardır” diye tanımladı. Bu yapıların hem maliyeti düşük hem de yapım sürelerinin oldukça kısa olduğunu da sözlerine ekledi.

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç

Gıda güvenliğinin ana bakış noktası olduğunun altını çizen Prof.Dr Yunus Kılıç; "DSİ Genel Müdürlüğü bu anlayış çerçevesinde geliştirdiği projeler ile suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları milletimizin hizmetine sunmaktadır. 
Yerüstü barajları inşa eden bir kurum olarak bilenen DSİ, yeraltı barajlarına da gereken önemi vermek adına çalışmalar yapmıştır.  Bundan sonra da bu çalışmalar artarak devam edecektir." dedi.

Tarımsal üretim kaynaklarını korumanın, artırmanın ve geliştirmenin yollarını aramalı ve buna göre yöntemler geliştirmeliyiz diyerek sözlerini sürdüren Kılıç tebrik teşekkür ve başarı dilekleri ile sözlerini sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler : YENİ, YERALTI, BARAJLARI, İNŞA, EDİLECEK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız