HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

DÜNYA KİMSEYE KALMAZ

14 Temmuz 2021 Çarşamba Saat: 10:12

Yüce dinimiz islâm, toplumsal manada çok önemli ahlak ilkeleri koymuştur. Bunlardan en önemli ahlaki ilkelerden biride insan sevgisidir.

         Toplumsal hayatımızın vazgeçilmezi olan ve hemcinsleriyle karşılıklı kaynaşma ve ilişki içerisinde olmasını sağlayan toplum hayatımızın gelişip güçlenmesini sağlayan vazgeçilmez bir şarttır.

         Bu durumu iyi anlamak için Kur’an-ı kerime ve hadis-i şeriflere baktığımızda  bütün Müslümanların kardeş olduğu vurgulanarak, aralarında güçlü bir sevgi bağı kurulması öngörülmüştür. Bugün toplumumuzdaki en büyük eksiklik sevgi eksikliğidir. Bu konuda Allah Te’âla şöyle buyurmuştur:

         “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin. ”(hucurat,49/10) “İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında  düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost  oluvermiştir. ”(fussilet,41/34)

         Hayatı sevgi timsali olmuş peygamber efendimiz de, ”İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de kâmil mü’min olamazsınız.” ( Müslim, iman,93)

          Mü’minler birbirini sevmede, bir birine yakınlıkta, şefkat gösterip birbirlerini koruyup kollamada bir vücut gibi olmalılar. Vücudun her hangi yerinde bir rahatsızlık olduğunda; bunu, vücudun tüm uzuvları hisseder. ”(buhari,edep,27) buyurarak sevgi ve kardeşliği öğütlemiştir.

         Sevgi üzerine en güzel model olan Yunus emre bakınız ne güzel söylemiş  “yaratılanı severiz yaratandan ötürü” diyerek ilhamını yaratıcıdan aldığını orta yere koymuştur.

          “Bu kapı ümitsizlik kapısı değildir, ne olursan ol yine gel” diyen Mevlana çok iyi bir şekilde bizlere örnek olmuştur.

         “Bir olalım, iri olalım diri olalım.” Diyen Hacı Bektaşı Veli bizleri sevmeye ve sevgiye çağırmaktadır.

         İnsanları bir araya getiren nesilleri kaynaştıran sevgidir. Toplumumuz sevgiyle kaynaşır, huzurla yaşar. Sevgi bir ana-babanın evladını sevmesi gibi doğal olarak, yada insanların  adalet, cömertlik, edep, hayâ gibi  değerleri paylaşmakla irâdi olarak gerçekleşir.

Bugün en fazla ihtiyacımız olan sevgi çığlıklarını sevgisizliğe dönüştürerek kişisel hırs ve çıkarlarımızı toplumlara hakim kılmamalıyız. Yaşadığımız çevreyi perişan etmeye hiç birimizin hakkı yoktur.

         Mevlana’nın ifadesiyle, ”sevgi; acıyı tatlıya, bakırı altına, hastalığı şifaya, zindanı saraya, belayı nimete ve  kahrı rahmete dönüştürür.” İnsanları hayata bağlayan zincirin en güçlü halkası ve insanı Yaratanına ulaştıracak olan en sağlam merdiven yine de sevgi olacaktır.

          Öyleyse gelin hep birlikte insan sevgisine büyük önem veren dinimizden alacağımız ilhamla kalplerimizi sevgiyle dolduralım. Allah sevgisiyle gönüllerimizi herkese açalım. Hak aşığı Yunus Emre’nin ifadesiyle “Gelin tanış olalım, yâd isek birleşelim. Sevelim sevilelim. Dünya kimseye kalmaz.”

        

 

 

   

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları