HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
26 Ekim 2019 Cumartesi Saat: 10:06

UÇAR, NAFAKA ÇALIŞTAYI’NIN SONUÇ BİLDİRGESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Ordu Barosu Kadın Hukuku Komisyon Başkanı Av. Birsen Uçar, geçen hafta Ordu’da düzenlenen ‘Nafaka Çalıştayı’nın sonuç bildirgesini gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda değerlendirdi. Röportajda CEDAW ve İstanbul Sözle
UÇAR, NAFAKA ÇALIŞTAYI’NIN SONUÇ BİLDİRGESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Ordu Barosu Kadın Hukuku Komisyon Başkanı Av. Birsen Uçar, geçen hafta Ordu’da düzenlenen ‘Nafaka Çalıştayı’nın sonuç bildirgesini gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda değerlendirdi.

Röportajda CEDAW ve İstanbul Sözleşmelerine de dikkat çeken Av. Birsen Uçar, nafaka konusunda kadın ve çocuk haklarına da ayrıca dikkat çekti.

 

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Uçar, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Öncelikle Ordu Barosu öncülüğünde ilimizde düzenlenen Nafaka Çalıştayı’nın amacı neydi? Bu Çalıştay amacına ulaşabildi mi?

Birsen UÇAR: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Biz nafaka düzenlemesini tartışmak istedik ama bir yandan da kafasında bu konuyla ilgili soru işareti olan insanların da yararlanmasıydı amacımız hakların mücadelesi için STK lar Barolar büyük bir görev altındadır. Biz çalıştay da nafaka ile ilgili mağlubiyetletler kaldırılması halinde ki mağduriyetler bunları konuştuk. Burada anlatılanları değerlendirmek için de insanlara biraz zaman vermiş olduk

Şafak DELİÇAKAR: CEDAW ve İstanbul sözleşmesinin nafaka da ki önemi nedir?

Birsen UÇAR: Uluslararası sözleşmeler TBMM tarafından onayladığn da kanun niteliğindedir. Cedaw kadına yönelik her türlü ayrımcılığı reddeden bir sözleşmedir İstanbul sözleşmeside dezavantajlı grupların yani kadınların ev içi şiddetinin ve ayrımcılığın önlenmesidir.

Biz ayrımcılığı önlemekle yükümlü bir devlet iken nafaka konusundaki düzenlemenin bir ayrımcılık olacağına inanıyoruz çünkü yoksulluğa düşen bir nafaka durumu var ise devlet gereken tedbirleri alır. Biz bu tedbirleri kadınların elinden alırsak bu sefer uluslararası sözleşmelere aykırı davranırız.

Biz her iki Sözleşmenin uygulamasında eksik ve gerideyiz. Aile bakanlığına bağlı kadın izleme merkezleri ve Çocuk izleme merkezleri bu sözleşmelerle yürürlüğe girmiştir

Şafak DELİÇAKAR: Kadına yönelik yapılan dolaylı ayrımcılık bizim ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde ne durumda? CEDAW sözleşmesi buna nasıl bakıyor?

Birsen UÇAR: CEDAW gibi bir sözleşmenin imzalanması aslında dünyada kadın ve erkek arasında çok ciddi bir eşitsizlik olduğunu gösteriyor. Erkeğe evin geçimini sağlamak yükü yüklenmesiyle kadına çocuk bakma işinin yüklenmesi aslında aynı hesaba gelmektedir.

Nafaka kısmına gelirsek ayrılan ellerde çocuklar anneye bırakılıyor anne neden çalışmıyorda nafaka istiyor durumu oluyor aslında CEDAW ve İstanbul sözleşmesinde belediyelerin kreş açma kriteri de var fakat biz bunu yapmıyoruz. Aksine kreşler kapatılıyor kadın çalışma hayatından uzaklaştırılıyor çocuğa da bakacak kimse olmayınca işe giremiyor.

Şafak DELİÇAKAR: Yeni doğum yapmış kadının günde 2 defa emzirme izni buluyor. Ama hem devlet kurumları hem de özel sektörde çalışan kadınlar bunu kullanamıyor. Çalıştay da bu konu hakkında açıklamalar oldu mu?

Birsen UÇAR: Bu yapılan tamamen ayrımcılıktır ve cedawa aykırıdır süt izni olan bir annenin bunu kullanmaması tamamen hukuka aykırıdır. Burada bizim yapmamız gereken hukuki yollara başvuru yapmak çünkü bu kadınların yasal hakkı

Şafak DELİÇAKAR: Çalıştayda Yoksulluk nafakası ve yardım nafakası hakkında nasıl gelişmeler yaşandı?

Birsen UÇAR: Dayanışma yükümlülüğü aslında bir kadınla bir erkeğin evlilik yaptıktan sonra hayatlarının sonuna kadar bağlayan bir şey tazminat ile bunu değerlendirmek lazım. Yoksulluk nafakası ömür boyu devam eden bir şey değildir bunun kaldırılması için yasal düzenlemeler mevcuttur

Nafaka borcundan yapılan hapis cezaları bir disiplin cezasıdır. Öyle ki nafakalar kişilerin gelir düzeyine göre belirlenir ve sonlandırılabilir miktarı azaltılabilir.

Şafak DELİÇAKAR: Kadın yoksulluğunun yapısal sebeplerini ana hatlarıyla açıklayabilir misiniz?

Birsen UÇAR: Hem kamuda hem özel sektör de kadının temsil makamlarına sadece kadın olduğu için seçilmememesi ayrımcılığa bir örnektir hem hamilelik sürecinde hemde yaşından dolayı çalışamıyor.

Çalışma saatleri konusunda kadına yapılan ayrım var sadece belli işleri yapabileceği düşüncesiyle bir ayrım var kadınların toplumsal yapıdan şiddete maruz kalmalarının sebebi kadın olmalarıdır. Güçsüz olduğunu düşündükleri içindir. Dünya sadece erkekler için yaratılmış bir gezegen değil bizim bu fikirlerden vazgeçmemiz lazım.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Uçar, verdiğiniz bilgi ve yaptığınız değerlendirmeler için çok teşekkür ediyor, önümüzde ki süreçte hem Ordu Barosunun tüm organlarına hem de size çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Birsen UÇAR: Sayın Deliçakar, bende hem şahsınıza hem de Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine şahsıma ve Baromuza bu imkanı sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız