HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
22 Şubat 2017 Çarşamba Saat: 08:54

KALÇA ÇIKIĞI ÇOCUĞUNUZUN HAYATINI KARARTMASIN!

Bebeklerde kalça çıkığı, erken teşhis edildiği taktirde hemen tedavi edilebilir, ancak farkedilmekte gecikilirse, ileride yürüme aksaklıklarına ve ciddi sakatlıklara yol açabilmektedir.
KALÇA ÇIKIĞI ÇOCUĞUNUZUN HAYATINI KARARTMASIN!


Bebeklerde kalça çıkığı, erken teşhis edildiği taktirde hemen tedavi edilebilir, ancak farkedilmekte gecikilirse, ileride yürüme aksaklıklarına ve ciddi sakatlıklara yol açabilmektedir.

Bebeklerde kalça çıkığının ortaya çıkma nedenlerinin çok çeşitli olduğuna dikkat çeken MedicalPark Ordu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Birol Gürler konu ile ilgili olarak yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘’Anne karnında bebeğin uygun olmayan pozisyonda durmasından, doğum şeklinden, ailevi nedenlerden, ‘’sendrom’’ dediğimiz bazı hastalık gruplarına kadar çok sayıda nedeni vardır.  Kız çocuklarında, birinci doğumlarda, ailede kalça çıkığı olanlarda, akraba evliliklerinde, ters geliş doğan bebeklerde, daha sık görülür. Bu özelliklerden herhangi birini taşıyan bebekler riskli grup olarak adlandırılırlar. Kalça çıkığı kız çocuklarında, erkek çocuklarına göre daha fazla görülür. Bunun nedeninin de kızların eklemlerinin, erkeklerin eklemlerine göre daha esnek olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Kalça çıkıklığının ilk bebekte görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca ters meydana gelen doğumlarda eklem yerlerinde fazla baskı olması nedeniyle kalça çıkığı kolaylıkla oluşabilmektedir. Erken farkına varılan kalça çıkığı, doğumdan sonraki ilk aylarda eklemler yerlerine tam oturmadığı ve oynak olduğu için kolaylıkla tedavi edilebilir. Çocuk ayakta durmaya ve yürümeye başladıktan sonra kalça çıkıklığı varsa kemikler yanlış kaynamaya başlar. Bu daha sonraları yürürken içe doğru basmaya ve aksamaya neden olur. Kalça çıkığı küçük yaşta tedavi edilmediği taktirde 20'li yaşların sonlarına doğru kireçlenme görülür. Tıp dilinde 'Koksartroz' adı verilen bu durum yürümede aksamaya yol açar, ayrıca zamanla omurganın statik dengesinin bozulmasıyla sırt ve bacak ağrıları gibi rahatsızlıklara da neden olur.’’ dedi.

Her yeni doğan bebeğe kalça çıkığı açısından, kalça ultrasonografisi yapılması gerektiğine ve ülkemizde de bu yönde yapılan uygulamaların giderek yerleştiğine vurgu yapan Yrd.Doç. Dr. Birol Gürler; ‘’ Ailelerin bebeklerini büyütürken bilinçsizce yaptıkları hareketler ve yanlış bezleme şekilleri kalça çıkığına yol açabilir. Genellikle bezlerinin geniş olmasına dikkat edilmemekte, küçük bezler kullanılmakta, bezler kasık hizasında bağlanmaktadır. Bebeklere dar ve küçük giysiler giydirilmesi hatalıdır. Emzirme sırasında bebeklerin bacaklarının bitiştirilerek tutulması aynen kundak uygulaması gibi yanlış bir tutma şeklidir, kalça gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bebekler, özellikle ilk aylarda taşınırken sarılarak taşınmamalıdır. Bu taşıma şekli kundak etkisi yaratır, kalça gelişimi için uygun değildir. Bunun yanında, bebeğin doğal gelişim sürecini tamamlamadan erken bastırılması, yürütece konulması da kalçalarda bir problem varsa artmasına yol açabilir. Bu durumda aileler, her şeyden önce bebeklerinin ne kadar değişken ve hızlı gelişen bir canlı olduğunu göz önünde bulundurarak, bu tip hatalı uygulamalardan kaçınmalıdırlar. Eğer bebeklerinde kalça çıkığı olduğundan şüpheleniyorlarsa hiç vakit kaybetmeden konusunda uzman bir hekime başvurmayı ihmal etmemelidirler, çünkü her hastalıkta olduğu gibi kalça çıkığında da erken teşhis çok önemlidir.’’şeklinde konuştu.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız