HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
20 Ocak 2018 Cumartesi Saat: 09:39

EREN: CHP’DE ADAY ÇIKMAK HERKESİN HAKKI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu İl Başkanlığı eski eğitim sekreteri Esen Esra Eren, partisinin politikalarını ve Ordu gündemini gazetemiz muhabirlerinden Mehmet Topkaraoğlu’na verdiği röportajda değerlendirdi.
EREN: CHP’DE ADAY ÇIKMAK HERKESİN HAKKI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu İl Başkanlığı eski eğitim sekreteri Esen Esra Eren, partisinin politikalarını ve Ordu gündemini gazetemiz muhabirlerinden Mehmet Topkaraoğlu’na verdiği röportajda değerlendirdi.

Eren’in röportajında ise CHP’de aday olmanın kriterleri, etkili muhalefet yapılabilmesinin yolları, kadın ve erkek egemenliği ve gençlere gösterilen rağbet konuları dikkat çekti.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Esen Esra Eren Kimdir? Neden CHP ve babanızın siyasete atılmanızdaki etkileri nelerdir?

Esen Esra Eren: Belediyenin ilk mağdur çalışanlarındanım 3 yıl önce büyükşehir olduğumuzda görevine son verilenlerdenim.

         Bizim evimizde siyasetten başka bir şey konuşulmazdı doğal olarak bizde onların o sohbetleri arasında bu hamurla yoğrulduk aktif olarak da tabii ki büyükşehir belediyesi oldu ve görevimize son verilince üyeliğim o an itibari ile başladı üç yıldır üyeyim. Doğal olarak 3 yıldır da aktif siyasetin içindeydim 2 yıl aktif kadın kolları yönetiminde görev yaptım.

         Aslında siyasete ilk giren annem babamı siyasetin içine sokan da annem aynı şekilde şuan benim kızım içinde geçerli bu böyle aileden dolayı gidiyor ve geliyor.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Ordu’da kadınlara ne kadar değer veriliyor? Sizce parti erkek egemenliği altında mı?

Esen Esra Eren: Kadınlar gerçekten her konuda becerikliler istedikleri zaman yapamayacakları hiçbir şey yok. Bu anlam da kadın eli değmeli daha fazla olmalı, bu da erkeklerimizden çok fırsat olmuyor gibi.

Mehmet TOPKARAOĞLU: CHP’nin sandıkta neden birlik beraberlik sağlayamadığını söylerimsiniz?

Esen Esra Eren: Bu sadece Ordu’ya mahsus bir şey değil bu Türkiye genelinde böyle ama imkânsızlıklardan kaynaklanıyor. CHP maddi sıkıntılar yaşayan bir parti tabii ki kişisel çatışmalar çok fazla genel olarak böyle.

Mehmet TOPKARAOĞLU: CHP’de gençler neden daha az rağbet gösteriyor?  

Esen Esra Eren: Gençlerin iş kaygısı var ve bu şartlar altında bir şekilde okullarından zaman ayırıyorlar, belki aileler tepki veriyor buna rağmen partiye zaman ayırıyorlar. Bu yaşlarda kanları kaynadığı için çok mantıklı hareket edecek yaşta olmadıkları için kaba olacak ama biraz yontulmaları gerekiyor. Fakat tabii ki gençlerimiz böyle yapıyor diye bertaraf edilmeleri yanlış geliyor bana.

         Daha öğrenecek çok şeyimiz var gençler için de aynı şey parti büyükleri onlar bir büyüklük yapıp bir sorunları olduğun da gençleri karşılarına alıp konuşmaları gerekiyor hem siyaseti öğretmiş olursunuz hem nasıl davranmaları gerektiğini öğretirsiniz.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Babanız gençler ile ilgili nasıl bir değerlendirme yapıyor?

Esen Esra Eren: Benim babam aktifti ama 3 yıl önce bir rahatsızlık geçirdi ve aktif siyasete katılmadan dışarıdan ziyaret ediyor bu konuyu çok konuşmadık, ama gençler konusunda bu konuda aynı fikirdeyiz.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Seçimler delege bazında mı? Yoksa üyeler bazında mı olmalı?

Esen Esra Eren: Delege bazı insanlar içinde ilişkileri bozuyor, delege bazı direk bir kişiye hizmet ediyor listeler biz kadın kolları olarak görevimiz bitmeden önce kişi ayrımı yapmadan kim gelip partiye hizmet ettiyse kişi ayrımı yapmadan bir delege listesi oluşturdu. İlçe başkanlığı, kadın kolları seçimi yapıldığın da o delege listesini gördüğümüzde zaten bizden tarafa yazılan yaklaşık bir 20-25 kişinin ismi silinmiş hiç partiye gelmemiş partinin yerini dahi bilmeyen insanlar delege olarak yazılmış,

Artık parti içerisinde aday sıkıntıları da oluyor, şimdi il başkanlığı olsun ilçe başkanlığı ya da kadın kolları, gençlik kolları seçime artık tek adayla çıkılıyor. Bu delegelik sistemi olduğu müddetçe de böyle gidecek sistem tek kişiye hizmet ediyor doğal olarak aday çıkmak herkesin hakkı, güçlünün kazandığı bir seçim sistemi oluyor.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Üyeler ile yapılsa partinin önü nasıl açılır? 

Esen Esra Eren: Bir kere çok aday olur tek bir kişi üzerinde yoğunlaşmaz demokratik bir seçim olur ve her üye de kendini dışlanmış hissetmez çünkü herkesin bir söz hakkı olacak herkesin oyuna ihtiyaç olacak, şimdi bakıyorsunuz kişiler üzerinde bir hâkimiyet kurma söz konusu oluyor.

Mehmet TOPKARAOĞLU: CHP’yi, bir vatandaş olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Esen Esra Eren: Birlik beraberlik mesajları veriliyor, normal olarak ama dediğimiz gibi baktığımız zaman ne kadar bir birlik beraberlik var maalesef hala kişiler üzerinde ben şunu biliyorum ki görev almak istiyor yönetimde çalışmak istiyor ama yok o kişi bize uygun değil olmaz. Neden olmaz yönetimlerde zamanı çalışmaya elverişli olmayan bir kere bu bütün yönetimler için geçerli.

Bir kere yönetimde olan insanların cebinde parası olacak çünkü biz merkezden maddi yardım alan bir parti değiliz, imkânları yok çünkü maddiyata dayanıyor ve maddi açıdan yeterli olan insanların yönetimde olması gerekiyor. Zaman açısından uygun olan insanların olması gerekiyor.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Ordu’da CHP yeteri kadar muhalefet yapıyor mu?

Esen Esra Eren: Bana göre yapamıyor, seçimlerde biz yüksek kesimlere köylere çalışmalara gittiğimiz zaman en çok karşılaştığımız cevap yine mi seçim yine mi seçim zamanı geldi. Çok doğru bir seçim ve biz cevap veremiyoruz ve şu rahat zamanda hiç zaman kaybı olmadan bir kere yüksek kesimlere gidip orada ki insanlara ulaşmak gerekiyor.

 En azından bir esnaf ziyareti yapmak gerekiyor, bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama ne kadar yeterli değil. Benim toplantılarda sıkça dile getirdiğim bir şey köylere ulaşmak istiyorsak köylerde muhtar adaylarının belirlenmesi gerekiyor çünkü köyde oylar muhtardan geçiyor.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Ordu’da ki Yol Çalışmalarından Memnun musunuz?

Esen Esra Eren: Evet, belediye yol çalışmaları konusunda ciddi bir çalışma var, fakat ne kadar bizleri tatmin ediyor şimdi bir yerde bir şeye çalışmaya başlarsınız tamam çok güzel ama orayı bitirmeden başka bir yere dalmak bütün yollar arasındaki bağlantıyı kesmek ne yolda yürüyecek yer bulabiliyorsunuz ne arabanızı çekecek yer bulabiliyorsunuz.

 Bu sıkıntıyı yaşatmamak adına bir yerleşiği tamamlarsınız ondadan sonra başka bir yere atlarsınız ama bunlar şimdi her yeri aynı anda yapmaya çalışıyor Ordu benim gözümde yaşanabilecek bir yer değil. 

Mehmet TOPKARAOĞLU: Suriyeliler hakkındaki düşünceniz nedir?

Esen Esra Eren: Yani biz kendi halkımıza ekmek sağlayamıyoruz ki bizim insanlarımız açlıktan öldüğü bir ülkede kalkıp da Suriyelileri beslemek, tabii ki onlarda bir insan ama nasıl zamanın da Türkiye savaşarak 15 yaşında gençlerimizin o savaşlara girerek büyük bir mücadele ile kazanıldıysa onlarda savaştan kaçmamalıydı.

         Onlar da eğer ülkeleri için iyi bir vatandaşlarsa aynı mücadeleyi vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Şimdi bende onların yerinde olsam al sana şu kadar maaş dese al sana şu kadar oturulacak ev dese bende kalkar giderim ama bunu yaparken de kendi insanın açken yapmamalı.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Ordu’nun çözülmesi gereken üç tane sorunu nedir?

Esen Esra Eren: Trafik, artık ben bir yere giderken kendi aracımızı değil de dolmuşa binmeyi tercih ediyorum. Park yeri olsa bile her taraf ücretli oldu dolmuşla gitmek daha karlı ve daha rahat ama bu şartları düşündüğünüz zaman kendi arcınızla bir yere gitmek çok mantıksız olmaya başladı artık.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Ordu sizce göç veren bir il mi?  

Esen Esra Eren: Tabii ki yani iş imkânı yok ki nerede çalışacaksınız mesela şuan beni düşünün ben şuan hala bu yaşta okumaya devam eden bir şeyler için mücadele etmeye çalışan durumdayım. Neden 4. Diplomam için uğraşıyorum önümde de dil gibi bir hedefim var ama bu kadar diplomanın içinde boştayım neden böyle olsun.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Sizin bir hedefiniz var mı?

Esen Esra Eren: Kendim ile ilgili tabii ki yok bu konuda biraz dürüst olmam gerekiyor zaten benim yapabileceğim en fazla bu ben bir yerde görevde de olmam gerekmiyor. Hani partime bir katkım olsun diye ben bunun için aktif görevde olmak gerekmiyor bunu herkes her yerde çalışmalara katılabilir ki gönüllü olmak, üye olmak önemli. Onun dışında ben hukuk fakültesini çok istiyorum çalışmam bu yönde yani ben hukuk istiyorum.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Ülkede kadının siyasetteki yeri nedir?

Esen Esra Eren: Kadınlara bırakılsa kadınlar çok şey başaracaklar, benim bu konuyla ilgili fırsat verilse başaracaklar ama dediğim gibi erkeklerin her zaman egemen olma düşüncesiyle geri plana atılıyorlar ama Canan Kaftancıoğlu gibi daha güçlü karakterlerimiz olursa bununda önüne geçilebileceğini düşünüyorum.

Mehmet TOPKARAOĞLU: CHP seçimlere nasıl hazırlanmalı? 

Esen Esra Eren: En başta muhtar adaylarının belirlenmesi gerekiyor zaman kaybı olmadan. Birlik beraberlik ve bir bütün içerisinde organizasyon halinde zaman kaybetmeden kapıların çalınması gerekiyor. Kapı çalınması gerekiyor derken elimde bir broşürle geldik işte oyunuzu bekliyoruz şeklinde değil bu yanlış, yanlış diyoruz ama bunun arkasında da maddi imkânsızlık var. CHP’de başarı için çalınmadık kapı bırakılmamalı.

         Nasıl olmalı gidip o evlere misafir olacaksınız o insanlarla oturup bir çayını içeceksiniz dertleri varsa dinleyeceksiniz ya da bunu sadece bir kereye mahsus yapmayacaksınız. Zaman buldukça o insanları arayacaksınız tekrar hal hatır soracaksınız bunlar bu şekilde düzenli olduğu zaman ben Ordu’da seçim alınamayacağını düşünmüyorum.

Mehmet TOPKARAOĞLU: Sayın Eren, röportaj sayfamıza konuk olduğunuz için teşekkür ediyorum. Umarım partilileriniz ve tabanınız verdiğiniz mesajları önemle dikkate alır. Bundan sonraki partisel faaliyetlerinizde de başarılar diliyorum.

Esen Esra Eren:  Sayın Topkaraoğlu, bende başta şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine, bana bu imkanı sunduğunuz için çok teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

   

   

Anahtar Kelimeler : EREN:, CHP’DE, ADAY, ÇIKMAK, HERKESİN, HAKKI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız