HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
18 Mart 2017 Cumartesi Saat: 10:35

SAĞLIKTA TEMEL HAK VE SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

HAFTANIN RÖPORTAJI
SAĞLIKTA TEMEL HAK VE SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

“Haftanın Röportajı” nda bu haftaki konuğumuz Sağlık Sen Ordu Şubesi Başkanı Bilal İnanlı oldu.

         Gazetemiz muhabiri Şafak Deliçakar’ın sorularını yanıtlayan İnanlı, sağlıkta çalışan annelerin kreş sorunları, sağlık çalışanlarının yıpranma payları, önlisans mezunlarına sağlanan haklar, ek ödemeler ve şiddet konularında bilgiler verdi.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın İnanlı, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Öncelikle önemli iki haftayı geride bıraktığımızı anımsatarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 14 Mart Tıp Bayramı günlerinde akıllarımıza sizin sağlıkta çalışan annelerimizin aciliyetle beklediği bir kreş konusu vardı. Bu konuda ki gelişmeler hakkında bilgi verirmisiniz?

“7 GÜN 24 SAAT ESASLI KAPSAMLI KREŞLER İSTİYORUZ”

Bilal İNANLI:Yaklaşık 3 yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımız sendikamız tarafından hazırlanan “Ebeler, Hemşireler ve Anneler Günü” programına teşrif etmişlerdi. Sayın Cumhurbaşkanımızdan o gün 3 ana başlıkta söz almıştık. Bunlardan biri kreş konusu idi. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda da talimat verdi ancak, Sağlık Bakanlığının illere gönderdiği genelgeye rağmen bir icra ve yaptırım söz konusu olmadı. Talebimizi yineliyor ve takibini ısrarla sürdürüyoruz. Bu konuyu bu seneki toplu sözleşme görüşmelerimizde de tekrar masaya taşıyacağız.

Tüm sağlık tesislerinde kadın sağlık çalışanlarımız için 7 gün 24 saat esaslı kapsamlı kreşler istiyoruz. Bunu da mutlaka elde edecek, çalışanlarımızın aklının evinizde kalmamasını sağlayacağız. Kadın çalışanlarımız mesaide olurken evlatları da yanlarında, yakınlarında olacak inşallah.

Şafak DELİÇAKAR: İkinci husus yıpranma payı meselesi. Bu konuda nasıl bir mesafe kat ettiniz?

“CUMHURBAŞKANIMIZIN SÖZÜNÜN YERDE KALMAMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

Bilal İNANLI:Bu konu, bizim sendikacılıkta ezber bozdurduğumuz bir konu. Başkalarının aklına hayaline sığmayan “YIPRANMA PAYI” konusunu çok açık yüreklilikle, gerekçeleriyle sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. O gün, Sayın Cumhurbaşkanımızdan 5000 sağlık çalışanımızın huzurunda, 5 yıla 1 yıl şeklinde yıpranma payı sözümüzü aldık. Ancak gelgelelim bürokrasi elim sendecilik oynamaya, hele hele maliye bu hususta ayak diretmeye devam ediyor. Ancak, bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın sözünün yerde kalmamasını sağlayacağız.

Genel Merkezimizin Sayın Sağlık Bakanımız Recep Akdağ ile görüşmeleri son derece olumlu gelişiyor. O da bizimle aynı şekilde bu konuya yaklaşıyor. Sayın Bakanımızın da desteği ile tüm sağlık çalışanlarımız için herkesi kapsayacak şekilde yıpranma payının hayata geçmesini sağlayacağız.

Şafak DELİÇAKAR: Diğer bir husus ön lisans mezunu sağlık çalışanlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı verilmesi idi. Bu konuda neler yaptınız?

“FAYDALANAMAYANLAR İÇİN DE GÖRÜŞMELERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Bilal İNANLI:Hamdolsun, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile önlisans mezunu çalışanlarımızın çoğu, onbinlerce önlisans mezunu sağlıkçı arkadaşımız lisans tamamlama hakkı elde etti, 2014 sonrası mezun olup bu haktan faydalanamayanlar için de görüşmelerimizi etkin şekilde sürdürüyoruz. Lisans tamamlamanın hayata geçmesi sebebiyle de bize çok fazla teşekkür geliyor, çünkü hem yöneticilik anlamında önünüzün açılması, hem de maddi açıdan bir avantajının olmasından çalışanlarımız kadar bizler de memnuniyet duyuyoruz. Sağlık çalışanlarının mutluluğu bize de güç veriyor.

Şafak DELİÇAKAR: Başka bir konu; Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması. Emekli maaşlarının da iyileştirilmesi hususunda gelişmeler nasıl?

EK ÖDEMELER VE EMEKLİ MAAŞLARI

Bilal İNANLI:Bu konu öncelikli ve önemli taleplerimizden. Zaten yıllarca çalışma hayatında yıpranmış, örselenmiş, ağır çalışma şartları nedeniyle neredeyse bitmiş-tükenmiş olan sağlık çalışanlarımızın bir de emekli olduktan sonra zar zor geçinebilecekleri bir emekli maaşına mahkum edilmesini kabul etmiyoruz.

Çalışırken alınteri ile kazandıkları ek ödemelerinin de artık deyim yerinde ise kayıtdışından çıkartılmasını ve emekliliğe yansıtılmasını, böylece emekli maaşlarında biraz daha iyileştirme sağlanmasını arzu ediyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Sağlıkta şiddet, başlı başına ciddi bir sorunumuz. Biliyorsunuz; Genel bir değerlendirme alabilirmiyiz?

“KADINLARIMIZ DAHA ÇOK ŞİDDET GÖRÜYOR”

Bilal İNANLI: Bu konuda bizim bilimsel araştırmalarımız, raporlarımız, önerilerimiz, tepkilerimiz, eylemlerimiz, hatta birikimimiz nedeni ile tarafımıza yapılan çağrı üzerine mecliste bile sunumlarımız oldu.

Yaptığımız araştırma sonucunda son bir yıl içinde şiddete en az bir kere maruz kalanların cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğine bakıldığında, kadınların erkeklerden daha fazla şiddet mağduru olduğunu görüyoruz.

Son bir yıl içinde hiç şiddete maruz kalan kadın sağlık çalışanlarının oranı % 82,5 iken, bu oran erkek sağlık çalışanlarında % 79 ,6’dır. Yine son bir yıl içinde 11 kez ve daha fazla şiddete maruz kaldığını belirten erkek çalışanların oranı % 9,2 iken bu oran kadınlarda %13,5’e yükselmektedir.

Kısaca; asla el kalkmaması gereken, kötü söz söylenmemesi gereken çoğu kadın olan sağlık çalışanlarımız hastanelerde, acil servislerde darp ediliyor, dövülüyor, sövülüyor. Şunu açıkça ifade ediyoruz, şiddete uğrayan kadın sağlık çalışanlarımızın da takipçisi oluruz, şiddeti uygulayanın yakasını bırakmayız, hukuki yollardan, yargının gücünü kullanarak haklı olduğumuz bu davamızda sağlık çalışanlarımıza hele hele kadın sağlık çalışanlarımıza kalkan eli bükeriz, adamı yaptığına pişman ederiz.

Şafak DELİÇAKAR: Genel Merkezinizin yaptığı başka bir araştırmada “Fırsatınız olsa mesleğinizi değiştirir miydiniz?” sorusuna, nasıl cevaplar aldınız?

“FIRSATINIZ OLSA MESLEĞİNİZİ DEĞİŞTİRİR MİYDİNİZ?”

Bilal İNANLI: Evet katılımcıların %60,8’i evet, %39,2’si hayır cevabını vermişleridir. Yani, çoğu sağlık çalışanlarımız güle oynaya mezun olduğu okul sonrasında büyük bir heyecanla başladığı meslek hayatında mesleğinden soğumuş durumda, kaçmak istiyor.

Çünkü; çalışma şartları ağır ve ezici. Çünkü; istihdam yetersiz. Bakın; bizim hemşirelerimiz Avrupa’daki meslektaşlarına göre en az 4 kattan fazla işyükü altındalar. Yani; Avrupa’da bin kişiye 8 hemşire düşerken bizde bin kişiye 2 hemşire bile düşmüyor. İstihdam en önemli sorunlarımızdan, çok acil bir şekilde hekim, hemşire, sağlık memuru, ATT, kısaca tüm branşlarda sağlıkta istihdam ciddi şekilde artırılmalıdır.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın İnanlı, sağlıkta ki temel sorun ve konular üzerine önemli açıklamalarda bulundunuz. Gerek sendikanızın, gerekse bireysel gayretlerinin elbette takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu anlamda çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyor, şahsınıza ve camianıza esenlikler diliyorum.

Bilal İNANLI: Sayın Deliçakar, bende şahsım ve camiam adına sürekli sorunlarımıza duyarlılık gösterip kamuoyu ile buluşmamıza vesile olduğunuz için şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi sahip ve çalışanlarıyla birlikte tüm okurlarınıza şükranlarımı sunuyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

Anahtar Kelimeler : SAĞLIKTA, TEMEL, HAK, VE, SORUNLAR, MASAYA, YATIRILDI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız